З днем працівників видавництв

Привітання з Днем працівників видавництв, поліграфії і ...
    
Видавнича справа — дуже захоплююча та творча сфера діяльності. Складання макетів, підбір кольорової гамми, верстка. Видавці — справжні чарівники, що надають словам і зображенням відчутну форму. День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження — професійне свято України. Відзначається щорічно в останню суботу травня.
      Видання книг – це важка праця, що вимагає не тільки високого професіоналізму, але й творчого підходу. Адже кожна книга має свій характер, який необхідно розпізнати і відобразити в оформленні. Так нехай життя працівників видавництв і друкарень буде таким ж різноманітним, як книги, які вони друкують.

Впервые в Ишиме пройдет Никольская книжная ярмарка - Тюменская линия


    Першою українською друкарнею можна вважати краківську друкарню Швайпольта Фіоля, в якій у 1491 році з'явилися перші книги, надруковані кирилицею. Друкарня Фіоля видавала книги для України і суміжних країн, вона почала видання книг на кирилиці в тій формі, яку продовжили друкарні в Україні.
     Першу друкарню в Україні заснував у Львові Іван Федоров. Вона діяла протягом 1573-1575 рр. А першою виданою на українських землях книгою став «Апостол» (1574 р.), який історично започаткував розвиток друкарства в Україні.



     Справжнім шедевром друкарського мистецтва стала Острозька Біблія, завершена в 1581 р. Острог став також першим в Україні центром видання тогочасної публіцистики, яку пізніші дослідники назвали «полемічною літературою». Одним з осередків книгодрукування в Україні була Києво-Печерська Лавра. Заснована в 1616 р., Київська лаврська друкарня працювала три сторіччя.
     Крім друкарень кириличного шрифту, в Україні працювали і латинсько-польські: першою була невелика друкарня у Львові, що діяла в 1592 - 1602 р. Головними центрами видавничої діяльності були великі торговельні міста - Київ, Львів, Острог: тут були не лише кадри ремісників, книжників, редакторів, але й можливості ширшого збуту. При великих друкарнях були свої книгарні. Книжки продавали також працівники друкарень, купці і крамарі, які розповсюджували книги разом з іншими товарами.
      Був в Україні і негативний досвід руйнації книговидання, починаючи з 1720 р., коли Всеросійський імператор Петро І заборонив своїм указом книговидання українською мовою.
     В даний час перед українською книгою і тими, хто займається її розповсюдженням, постала інша серйозна проблема - ринкові відносини. Щоб видавати книжку, треба розуміти її  цінність, треба вміти її берегти і передавати з покоління в покоління. Це вічний духовний скарб народу.

Музей книги та друкарства в Україні


Відео першодрукар Іван Федоров



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина