Про екслібрис, що став жанром 

книжкової графіки.

Екслібрис вважають доволі старим явищем, навіть єгипетські фараони залишали своє ім’я на рукописах, але найбільшого поширення книжковий знак набув уже у 15 столітті. «Екслібрис (від лат. Ex libris -« з книг ») - книжковий знак, що засвідчує власника книги. Він наклеюється або проставляється печаткою найчастіше на лівий форзац. Екслібрис, позначений на зовнішній стороні книги (обкладинці або корінці), називається суперекслібрісом.
 Усе почалося з Німеччини. Саме там існував звичай карбувати цінні речі на знак належності приватній особі. Перші друковані книжки теж належали до цінних речей, тільки феодали, монастирі та купці могли собі дозволити мати у власності колекції книги і часто підписували їх чи малювали свій знак, щоб знову знайти свою книгу, наприклад, у випадку крадіжки.
   Спочатку ті, хто переписували книги, робили позначку про те, кому належить книга. Згодом ці позначки оформлювали у вигляді віньєти та малювали на початку або наприкінці книги.
Зазвичай на ньому позначені ім'я та прізвище власника і малюнок, лаконічно і образно говорить про професії, інтереси чи про склад бібліотеки власника.
Не зважаючи на те, що тепер екслібриси втратили своє первинне значення, у багатьох відомих особистостей в наш час вони є. Має власний книжковий знак і посьменниця та поетка Ліна Костенко.
Найпростіший екслібрис є паперовий ярлик з ім'ям власника книги (іноді в поєднанні з девізом або емблемою). А ось художні екслібриси є твори друкованої графіки. Вони створюються різними техніками гравюри - гравіруються на міді, дереві або лінолеумі, виконуються цінкографскім або літографським способом. Серед авторів художніх екслібрисів можна назвати таких видатних художників, як Альбрехт Дюрер, Лукаса Кранаха та інших.
Цікавий факт, що відомий український художник Георгій Васильович Малаков, що створив десятки екслібрисів для друзів, рідних і просто шанувальників цього виду графіки,    зобразив фасад знаменитої архітектурної пам’ятки у стилі українського модерну, створеної Василем Кричевським, — краєзнавчого музею в Полтаві (1976 р.) для книжкового знака філолога професора Михайла Жовтобрюха.
Найпростіший екслібрис цілком можна виготовити самому за допомогою програм для виготовлення візитних карток. Наприклад, в програмі Microsoft Office Publisher - швидко і просто!

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина