Ми з вами любимо детективи. Нас захоплюють пригоди приватних детективів, поліцейських інспекторів та детективів – аматорів. Але часто на допомогу людям приходять тварини, і це не тільки службові пошукові собаки. Це звичайні «цивільні» Бобіки та Тузіки,  навіть Мурки, бо вони нас люблять, захищають і розуміють навіть краще ніж ми розуміємо себе. До вашої уваги огляд літератури:           
                            Детективи на чотирьох лапах 

1. Агата Крісті  «Безмовний свідок»  1937 рік

      «дорогому другові та незмінному супутникові псові Пітеру.»  
   Роман із серії про бельгійського сищика Еркюля Пуаро та з присвятою
В цьому романі Пуаро та його помічник майор Гастінгс  працюють з дуже дивним свідком злочину – фокстер’єром Бобом. Собака не тільки допомагає розплутати загадкове вбивство, а й стає після закінчення справи, домашнім улюбленцем майора. 

2. Ізраїль Меттер  «Мухтар»  1960 рік

      Повість про чудову пошукову собаку, котра несла службу в поліції та допомагала відслідковувати і затримувати злодіїв. А ще Мухтар- вірний пес, що готовий заплатити власним життям за любов, і вміє прощати людські вади. Ця дещо сумна, але дуже повчальна історія лягла в основу відомого фільму «До мене, Мухтаре!»



3. Ліліан Д. Браун «Кіт, який проходив крізь стіни» 1968 рік 

   
  Запропонований роман – третя книга про репортера Джима Квіллера та його улюблених сіамських котів мужнього Крутого Коко та граційної Юм – Юм. Американську письменницю Ліліан Браун вважають неперевершеним майстром «затишного» детективу, де є загадки, злочини, навіть убивства, але немає сцен насильства, крові, жорстокості. Зате багато гумору та іронії: «Мистецтво вічне, життя коротке. Залиш подряпини на роялі» повчає Коко свою подругу. Книга обов’язкова для прочитання всім котоманам.

4. Ян Мортенсон  «Смерть ходить по музею»  1977 рік
   Головний герой роману детектив-аматор Юхан Хуман, власник антикварної крамниці та чарівної сіамської кицьки Клео.  Як антиквар, він часто несамохіть устряє в розслідування усіляких незвичайних злочинів. А цього разу має справу з винятковою подією – з музею зникають стародавні королівські регалії. А до чого тут кицька? А хто ж, як не Клео попередить господаря про небезпеку та підступність. Кицьку улесливістю не обдуриш.
    


 5  . Кетлин Д. Райх  «Уже мертва»  1997 рік 


Темпе Бреннан працює судовим антропологом в великому місті. Вона розлучена, має дорослу доньку, що живе окремо, та норовливого кота Берді. Поліція міста просить у Темпе допомоги в пошуках убивці, що не просто вбиває молодих жінок, а ще й витончено глумиться над тілами жертв. У жінки свої погляди на цю справу і вона розпочинає власне розслідування. Та психопат вирішує нанести удар першим, він же нічого не знає про характер Берді...



6. Володимир Кунін  «Кися»  1999 рік

    Перед вами пригоди пітерського кота Мартина – філософа, розумника і «казанови». Пригоди пустотливі, смішні і часом небезпечні, від яких дух перехоплює. Кримінальні історії в які потрапляє Мартин, завжди заплутані і таємничі. Віднайти в цих клубках істину і правду зможе лише кіт. Чому? Тому що коти споконвіку люблять бавитись з клубками.

7. Галина Куликова  «Кошачий патруль»  2007 рік

  
   Приватний детектив Арсеній Кудесников береться за будь яку справу, що обіцяє гарний прибуток. Може розплутати вбивство, а може зайнятись пошуками улюбленої собачки клієнта. Правда є в Кудесникова одне диватство – він ніколи не розлучається зі своїм улюбленцем - персидським котом Мерседесом, що залишився йому у спадок після розлучення з дружиною. Можливо тому що одна голова добре, а дві краще?  


 8. Галина Вдовиченко   36 і 6 котів-детективів


36 і 6 котів повертаються! І тепер у котів-танцюристів з’явився новий талант – до дряпопису. Їхні картини прикрасили стіни господаревої кав’ярні, але ненадовго... Стався злочин. Хто візьметься розслідувати дивне зникнення? Хто розкриє таємницю вісьмох липових дощечок? 36 і 6 котів-детективів беруться до справи…




9.  Сем Гессон «Кішка, яка все бачила.
Мовчазний свідок», 2017 рік 

   допитливої кішки Мілдрет. І треба ж такому статись що стара відеокамера для секретної зйомки, яка прикріплена на спині Мілдрет, стане головним доказом у справі про вбивство сусідки. А допитлива кішка – єдиний свідок, що бачив злочинця. Але кішка разом з камерою зникає. Два детективи, батько і син – кожний розпочинає своє слідство. Куди поділась кішка? Хто першим нападе на слід убивці?  
  Головний герой одинадцятирічний Бруно, син приватного детектива і власник


10 Річард Бах  "Тхори-детективи", 2017р.


А раптом все, що ми бачимо навколо себе, є тільки відображення наших уявлень про світ?

Чи зміниться це відображення, якщо ми вирішимо думати по-іншому?

Річард Бах прийняв таке рішення. І побачив світ, де немає зла - і бути не може.

Найдивовижніше, що все це правда. Ні в яких «дурних генах» не закладено, що хтось із нас стане злим і підлим людиною, а хтось - прикладом світла і добра, за яким діти захочуть збудувати і своє життя. Все залежить від нашого вибору. Від нашого вибору залежить, чи станемо ми геніальним детективом - чи злочинцем, якого цей детектив розшукує.
Ця книга для всіх - для дітей і дорослих від п'яти до ста.

11. Фьйoль Інгемар  "Іохим Лис - детектив з дипломом"



 Це весела казка, в якій надзвичайно розумна детектив Иохим-Лис знаходить підступного злочинця Росомаху, викрадали з погреба Борсука його скарби - смачний сир, конфітюр, ковбасу і дивовижне малинове варення. Про те, як вдалося йохим-Лисицю знешкодити злочинця, юний слухач дізнається, якщо тільки прочитає казку дуже уважно.



P.S. Сподіваюсь прочитані книги переконають вас, що наші домашні улюбленці можуть не тільки нас веселити, а й попереджати про небезпеку, та рятувати від нерозумних дій та хитрих людей. Головне їх любити, а любов як відомо може все…

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина