Віртуальна   інформхвилинка

«12 фактів про планету Земля та цікаві географічні дослідження»

Факт №1: Незвичним є те, що всі планети Сонячної системи, окрім нашої, носять імена з грецької та римської міфології.

Факт №2: Земля як планета з'явилась понад 4,5 мільярдів років тому. До появи життя на планеті від народження Землі пройшло ще декілька тисяч мільйонів років і відносно недавно, за геологічними мірками, близько чотирьох мільйонів років тому з'явились люди.
Факт №3: Якщо історію Землі стиснути до 24 годин, то життя б уже з'явилося о четвертій годині ранку, а наземні рослини о 10:24 вечора. В 11:41 вечора в наслідок страшної катастрофи вимерли б динозаври, а людська історія почалася б лише в 11:58:43 вечора.
Факт №4: З астрономічної точки зору, Земля займає найбільш вдале місце в космосі для зародження і підтримання життя. Навколосонячна орбіта Землі знаходиться в межах зони з оптимальною температурою для існування води у рідкому вигляді, а це на думку вчених є обов'язковою умовою для існування форм життя.
Факт №5: Земля не повністю кулястої форми, оскільки наша планета постійно обертається це також вплинуло і на її форму, Земля дещо випукла на екваторі та трішки сплюснута на полюсах. Таку форму Землі називають геоїдом.
Факт №6: Відстань від Землі до Сонця становить понад 149,6 мільйона кілометрів, а сонячне світло доходить до Землі за 8,3 хвилини. Це означає, що якби Сонце раптово згасло, на Землі ми б це помітили лише через понад вісім хвилин.
Факт №7: За точними підрахунками повний оберт навколо осі наша планета здійснює за 23 години та 56 хвилин, тобто насправді доба дещо коротша ніш загальноприйняті 24 години. Це стосується і тривалості року, оскільки оберт навколо Сонця триває понад 365 днів і 6 годин. Саме тому кожні чотири роки додається ще один день у календарі (29 лютого) і такий рік ми називаємо високосним.

Факт №8: Якщо б у нас не було Місяця, день на Землі тривав би не більше шести годин.
Факт №9: Земля є єдиним місцем в Сонячній системі, де можна побачити повне сонячне затемнення.
 Факт №10: На планеті є багато дивовижних місць. Ось наприклад: Самим "мертвим" водоймищем є не Мертве море, а озеро смерті на Сицилії. На його берегах повністю відсутня рослинність, а все живе, що потрапляє у воду чекає миттєва смерть, а все тому, що з дна озера б’ють два джерела сильної концентрованої кислоти, яка і отруює воду.
А в Алжирі є озеро, наповнене "чорнилом". Водою цього озера можна писати на папері. "Чорнило" ніколи не вичерпується, оскільки їх запас постійно поповнюється. В цю "природну чорнильницю" впадають дві невеликі річки: води однієї з них багаті солями заліза, а іншої – гуміновими речовинами; вони і утворюють рідину, подібну до штучного чорнила.
Факт №11: Між островами Балі і Ломбок відстань всього 15 миль. Максимальна глибина розділяючої протоки – 341 метр. Проте, не дивлячись на близьке сусідство, на цих двох островах живуть абсолютно різні тварини,  прісноводні риби і навіть птахи. Як дотепно зауважив один учений, ці острови відрізняються своєю фауною більше, ніж Англія від Японії.
Факт №12:  У природі існує близько 1330 видів води. Вода розрізняється за походженням (дощова, грунтова, зі свіжого або довго лежачого снігу тощо), по кількості і характеру розчинених в ній речовин. У кубічному сантиметрі морської води міститься 1,5 грама білка і немало інших поживних речовин.


Земля – колиска людства, але при цьому ми і досі не знаємо, які ще таємниці приховує вона від наших очей. Бережімо її!




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»