Екологічна сторінка для дітей
23 травня відзначається Всесвітній день черепахи
     Вперше це свято відзначили в 2000 році, завдяки ініціативі Американського товариства порятунку черепах, яке прагне привернути увагу до проблем збереження цих незвичайних рептилій.
     Метою свята стало залучення уваги громадськості до проблеми загибелі великої кількості черепах через сусідство з людьми. У цей день у всіх місцях проживання черепах проводяться акції, під час яких добровольці рятують тварин, майструючи для них переходи під жвавими шосе в місцях міграції або в інших небезпечних місцях. Також учасники акцій добиваються для морських берегів, де морські черепахи відкладають яйця, статусу охоронюваних законом територій.

    В останні роки День черепахи відзначається не тільки у тих куточках земної кулі, де водяться ці тварини, але і в багатьох інших країнах світу. У цей день люди намагаються виключити зі свого раціону страви з черепах, а з ужитку — предмети побуту, зроблені з їх панцира (гребені, скриньки і т.д.).
     Найвідоміша літературна черепаха, Тортила з казки Олексія Толстого
«Золотий ключик», боліючи за весь рід черепашачий, мовила: «Якось я так само допомогла одній людині, а вона потім з моєї бабусі і мого дідуся наробила черепахових гребінців». Зараз «тортили» виглядають так само, як і в ті часи, коли на землі панували динозаври. Панцирі цих рептилій мають різні форми, але, що найголовніше, вони захищають їх власника, адже це є своєрідний кістковий будинок. Будинок, який тварина ніколи не покидає. Цей броньований притулок рятує свого господаря від безлічі життєвих негараздів, від пазурів і зубів хижаків.
     Щоправда іноді виникають деякі незручності — черепаха, перевернута на спину, не може самостійно повернутися в більш зручне положення. Незважаючи на те, що черепашача повільність стала «притчею во язицех», далеко не всі черепахи повільні й важкі. Ці «неквапливі» (в людському уявленні) істоти можуть долати піски і навіть підніматися в гори.

     У африканських і азіатських народів черепахи відіграють культову роль — там вони вважаються «транспортним засобом» в світ мертвих, є героями казок і супутниками богів. І, нарешті, всім відомо, що в уяві наших предків саме черепаха тримала на собі землю. Такі уявлення аж ніяк не є безпідставними.

     Панцир одного з видів північноамериканських коробчатих черепах, здатний витримати вагу, що в 200 разів перевищує вагу самої черепахи. Якби хребет людини був так само міцний, як панцир черепахи, то людина могла б втримати на собі двох дорослих слонів.
     Якщо людина може сплутати гаттерію з ігуаною, безногу ящірку зі змією, а крокодила з великим вараном, то черепах не сплутаєш ні з ким — настільки ці представники класу рептилій яскраві і неповторні.

Коли карантин закінчиться, завітайте в бібліотеку філіал № 2 та візміть в читальному залі книжки  не тільки про черепах, а і про інших тварин.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина