«Книжкова лікарня»
Вчимося ремонтувати книжки

               Як продовжити життя книжки? Завітавши до нашої бібліотеки, ви навчитесь берегти книги, а при потребі надавати їм першу допомогу, тим самим продовжуючи її  життя. Але під час карантину вчимося ремонтувати книжки вдома!
Бібліотекар Ірина Подопригора розкаже, які помилки допускають найчастіше при ремонті книг  і як повернути книжці привабливий вигляд:


«Ні в якому разі не можна при ремонті сторінок, форзаців, кришок палітурки користуватися скотчем, клеєм ПВА або канцелярським клеєм. Всі ці процеси незворотні. Іншими словами, скотч неможливо відклеїти, не пошкодивши при цьому книгу. Він, звичайно, буде тримати приклеєні форзаци і відновлені сторінки, але з часом клей під ним пожовтіє. Навіть якщо скотч можна буде зняти, під ним виявиться клейова маса, яку неможливо зчистити, і зовнішній вигляд сторінки буде безнадійно зіпсований. До того ж часто скотч знімає верхній шар тієї поверхні, на яку він був наклеєний, будь то папір сторінки або шкіра палітурки. Клей ПВА засихає, і повернути його в первинний рідкий стан немає ніякої можливості. Якщо приклеїли криво, то відклеїти і приклеїти рівно вже не можна. Канцелярський клей нічого не тримає і до того ж, висихаючи, перетворюється в камінь. Так що найправильніший варіант - використовувати при ремонті книги борошняний клей або суміш борошняного клею і клею ПВА. Також необхідно пам'ятати, що ні в якому разі не можна наклеювати корінець на блок книги, навіть якщо корінець в гарному стані. Книга буде погано відкриватися, корінець почне деформуватися і в підсумку зіпсується»
Якщо сторінки книги змокли, можна спробувати спочатку прокласти між ними промокальний папір, він  буде вбирати частину вологи. Підклавши таким папером намоклу сторінку з двох сторін, можна її попрасувати праскою. Якщо сторінки злегка змокли, можна просушити їх феном або відкривши книгу віялоподібно і поставивши на нижній обріз. Такий спосіб підходить для сучасних книг хорошої якості, які не стануть деформуватися, якщо книгу поставити на обріз для просушування. Під прес можна класти окремі листи, але не саму книгу - корінець не витримає навантаження і порветься.
Сушать книги завжди в приміщенні або на відкритому повітрі, але ні в якому разі не на сонячному світлі. Треба пам'ятати про те, що крапля води, що потрапила на стару папір, залишить жовті плями а або потрапила в брудну воду, її треба розшивати і мити. Це під силу тільки професійному реставраторові!
Ось такі основні поради, а от допомога від домашніх "помічників" не забороняється! Бережіть свої книги і пам’ятайте, що здоров’я ваших книжок залежить тільки від того, як ви будете поводитися з ними!




ПРАЦЮЄМО ВДОМА.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина