«Книжковий» аромат, або чим пахне книга?
Зараз багато говорять про те, що електронні книги незабаром повністю замінять паперові, але ті, хто дійсно любить і цінує книги, ніколи з цим не погодяться. Ви ніколи не звертали уваги, чим пахне папір? Не папір глянцевих сторінок журналів, і не з модних каталогів, а звичайний, чистий папір. Для когось - це ледве чутний аромат зошиту, який запам'ятався з дитинства, для когось - запах паперових купюр, а для когось – це  запах книг. Багатьом людям запах старих книжок здається досить привабливим, настільки, що вони готові вдихати його протягом тривалого часу. Для цього потрібно тільки частіше  відвідувати бібліотеку, та регулярно прикладати до носа томик улюбленого видання. Однак у декого виникла також ідея створити парфум з улюбленим ароматом. Справді,  приємно було дізнатися, що  відомий  модельєр Карл Лагерфельд і креативний парфумер Геза Шон,  у співпраці з головним редактором Wallpaper Тоні Чемберсом придумали аромат для справжніх бібліофілів.

Парфум, що вийшов в 2012 році, називається Paper Passion - «Паперова пристрасть». Його композиція нагадує аромат свіжонадрукованої книги, коли відчуваєш себе першовідкривачем, гортаючи сторінки книги, яких до тебе не торкалися нічиї руки. Ледь вловимий запах деревини, свіжої друкарської фарби… Лагерфельд створив не тільки назву для парфуму, але й розробив дизайн флакону та упаковки, у вигляді книги. Відкриваючи фоліант, ви виявляєте в ньому не тільки флакон класичної прямокутної форми, а й короткі нариси та есе про творців аромату.
Подробнее на SpellSmell.ru

Але, заглибившись у цю тему, нам стало відомо, що не тільки аромат самої  книги надихав на створення парфумерного дива, а й сам процес читання! Американець Крістофер Бросіус  - вільний художник, новатор, філософ і творець американської марки селективної парфумерії CB: I Hate Perfume, присвятив своє життя створенню нових ароматів. За зізнанням Крістофера, книги - головна його пристрасть з самого раннього дитинства. В дитинстві майбутній парфумер любив слухати читання вголос, а потім і сам пропадав у бібліотеках. Зробивши книги об'єктом обожнювання і володіючи незліченною колекцією, він до цих пір не втрачає можливості читати при слушній нагоді. І, ставши парфумером, він скопіював запах улюбленого роману, виданого в 1927 році і знайденого ним в ідеальному стані в Лондоні. 
Так з'явився In the Library   («В Бібліотеці» ) - аромат, що зберігає в собі тисячі завмерлих в очікуванні історій в нерухомій тиші бібліотеки. Тираж  книги, що надихнула Бросіуса створити  парфум, був лише 100 екземплярів. Це було перше видання роману, переплетене шкірою рідкісної вичинки з декоративними елементами з дорогих порід дерева. Як можна здогадатись, в основі цього аромату є запах шкіри та папіру.
        І ще один унікальний аромат це - Biblioteca de Babel від Fueguia 1833 -  парфум, який присвячений творам чудового письменника Хорхе Луїса Борхеса. Він передає аромат сторінок старих книг, чорнила, шкіряних палітурок. «Biblioteca de Babel» - запах не світу, а книг: ідеальної, але все ж реально існуючої десь бібліотеки. Парфумерна композиція даного чуттєвого аромату поєднує в собі ноти білого кедра, махагони, та кориці.
Якщо вірити відгукам в Інтернеті від тих, кому справді пощастило скористатися цим ароматом, то дізнаємося, що це не просто запах книг. Це запах читання. Biblioteca de Babel Fueguia 1833 має деревно-пряний аромат, і підходить як  чоловікам так і жінкам. Ноти композиції: іланг-іланг, чорна смородина, кедр, лист пачулі і кориця. Деякі навіть порівнюють це з  парфюмерно-бібліотечним одкровенням: це «більше, ніж запах книг - запах читання ... процесу ... Тих почуттів, які з'являються, коли читаєш».
Але на цьому дива не закінчуються… американські винахідники створили ще одну, не менш цікаву, серію свічок, аромат яких занурить справжніх книголюбів в атмосферу давньої бібліотеки чи букіністичного магазину.

 Такі свічки з`явилися у містечку Мінніаполіс. В асортименті - аромати «Старі книги», «Книжковий підвал», «Оксфордська бібліотека», «Читання в кафе» та інші.  Для любителів конкретних книг та літературних персонажів створені аромати «Кабінет Шерлока», «Шир», «Особняк Гетсбі» тощо. Тож, відтепер читання для вас може бути ще приємнішим. Серія ароматизованих свічок «Library», допоможе глибше відчути атмосферу тієї чи іншої книги. Читайте, насолоджуйтесь життям, приємними ароматами та звичайно ж  книгами!






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина