Матеріали до відзначення  Дня пам’яті та примирення (8 травня) та  Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (9 травня)







«Хай не згасне пам’ять серця»
Цього року увесь світ відзначає 75-у річницю перемоги над нацистською Німеччиною у Другій світовій війні. 8 травня Україна відзначає День пам’яті та примирення, визначений Резолюцією Генеральної асамблеї ООН, а 9-го травня – День перемоги над нацизмом. Ці дні присвячені пам’яті тих понад 80 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню, малим дітям і старим – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни.
Історична довідка
Друга світова війна – глобальний військовий конфлікт в історії Землі та причина найбільших трагедій ХХ століття.
У війні взяли участь 80 % людства, бойові дії велися у 2/3 існуючих на той момент держав. Війна розпочалася 1 вересня 1939 року із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945-го беззастережною капітуляцією Японії. Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства (зокрема, Голокост), а також уперше і востаннє використана атомна зброя. До армій ворожих сторін було залучено понад 110 мільйонів солдатів, загальні втрати військових та цивільного населення складають від 50 до 85 мільйонів осіб. За результатами війни було створено ООН (Україна – один із засновниць) і сформовано нову систему міжнародних відносин.
Перший день війни: Коли Друга світова прийшла в Україну — Без Табу

ПЕРШИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ

Полтавщина в годы второй мировой войны (1939-1945)
ПОЛТАВА 


Женщина с детьми у сгоревшей хаты в деревне Серболово Псковской ...
ЖІНКА З ДІТЬМИ БІЛЯ ЗГОРІЛОГО ДОМУ

Освобождение Полтавы — на пути к «восточному валу» / Полтавщина
ВИЗВОЛЕННЯ ПОЛТАВИ

Купити книгу Війна і міф. Невідома Друга світова () - 978-966-14 ...  Друга світова війна: 3 книги - скачать в fb2, txt на андроид или ... Друга світова війна в історичній пам'яті України, > Харківська ОУНБ

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина