Міжнародний день родини
    Міжнародний день сім’ї встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році і відзначається щорічно 15 травня (резолюція A/RES/47/237 від 20.09.1993 р.). Встановлення цього дня покликане звернути увагу громадськості різних країн на численні проблеми сім’ї. На думку Генерального секретаря ООН Кофі Аннана, коли зневажаються основні права однієї сім’ї - єдність всієї людської сім’ї, членами якої вони є, перебуває під загрозою.
     Сім’я як основний елемент суспільства була і залишається берегинею людських цінностей, культури та історичної спадкоємності поколінь, чинником стабільності і розвитку.
      Завдяки сім’ї міцніє і розвивається держава, зростає добробут народу.
     З сім’ї починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина. Вона - джерело любові, поваги, солідарності та прихильності, то, на чому будується будь-яке цивілізоване суспільство, без чого не може існувати людина.

День сім'ї в Україні





     В Україні також є День родини. Це відносно нове свято, яке з 2012 року відзначається 8 липня. Відповідний Указ Президента України №1209 / 2011 "Про відзначення в Україні деяких пам'ятних дат і професійних свят" був підписаний 30 грудня 2011 року.
     Мати міцну, дружну родину у всі часи було і є почесним. Повага до батьків, любов до дітей — ці родинні традиції передаються українцями із покоління в покоління.

Період карантину для батьків – це в першу чергу більше вільного часу з дітьми.
Пропонуємо кілька ідей, які перетворять термін дії карантину на веселощі вдома.
Ігри
«Дженга» (6+) – суть гри полягає в тому, щоб побудувати вежу з дерев'яних брусків. Гравці по черзі витягують по одному бруску. Потрібно бути обережним, адже якщо ви зруйнуєте вежу, то програєте в партії. Спритність рук і обережність цінуються тут понад усе.
Alias Junior (5+) – дитяча версія популярної настільної гри. Суть гри полягає в тому, щоб пояснювати один одному слова всіма можливими способами. Це можуть бути інші вирази, слова, жести, звуки. Мета – відгадати слово, яке написано на картці.
Uno (7+) – суть гри полягає в тому, що гравці повинні скинути всі свої карти якомога швидше. Гравець, який скинув всі карти, досягає цього за рахунок карт, які залишилися на руках в інших гравців. Щоб почати гру, потрібно роздати по 7 карт кожному гравцю; верхня карта на колоді перевертається і відкладається, таким чином, вона стає основою колоди скидання. Як тільки хтось набирає 500 балів (як правило, за декілька раундів) – гру закінчено. Переможцем стає гравець з найменшою кількістю балів.
«Кодові Імена» (10+) – гравці поділяються на дві команди і намагаються вгадати кодові імена агентів, які викладені квадратом на столі. Ключ до приналежності агентів знаходиться у капітана кожної з команд. Його завдання – називати єдиним словом, яке підкаже команді, які з агентів – свої, адже кожна з команд намагається відшукати саме своїх, уникаючи чужих. Якщо гравці приймуть його за свого агента, вони одразу ж зазнають поразку.
Dixit (8+) – суть гри полягає у тому, що гравець кладе одну з карт на стіл малюнком донизу і супроводжує її якоюсь асоціацією. Це може бути слово, вираз, пісня, жест, чи навіть мелодія. Решта гравців підбирають карти з власної руки, щоб ті найбільш підходили під опис. Завдання активного гравця, загадати карту так, щоб хоч один з інших учасників її відгадав.


Можна влаштувати : Домашній театр.


 Варіантів багато – розіграти казку, виконати пісню, продекламувати вірш. Цікавим для дітей буде також театр тіней. Для цього необхідно встановити настільну лампу біля стіни і пальцями показувати фігури тварин.    

Читання книг

Це корисне заняття як для батьків, так і для дітей. Улюблені казки та оповідання піднімуть настрій, занурять у світ пригод.  Якщо буде натхнення, то можна, просто розглядаючи картинки, придумати свою історію.


 Ведення щоденника



Психологи довели, що ведення щоденника з раннього шкільного віку розвиває пам'ять, здатність чітко висловлюватися. Якщо дитина матиме гарний незвичайний блокнот та ручку, то вона з задоволенням буде описувати все, що відбулося за день. 

Головоломки


 Логічні задачі, кросворди, завдання не тільки розвивають вміння довго концентруватися на одному предметі, але і вчать досягати бажаного.









Рукоділля


Вибір подібних занять повністю залежить від вподобань сім’ї і дитини. Це може бути вишивання, виготовлення свічок, аплікації, конструювання тощо.







Настільні ігри



Серед різноманіття настільних ігор можна обрати одну, яка відповідатиме віку дитини, її інтересам, кількості учасників тощо. Деякі розвивають логічне мислення (стратегії), деякі несуть пізнавальну (вікторини) або розважальну функції. У будь-якому випадку, яку гру б не обрали, вона має всі шанси перетворити звичайний день у цікаву забаву. 

Пазли


З однієї сторони пазли теж можна віднести до настільних ігор, з іншої – вони настільки своєрідні, що варто виділити в окремий пункт. Взимку це ідеальний варіант для проведення часу вдома. Батьки можуть допомагати дітям збирати елементи в одну картину, або ж запропонувати школярам самим це зробити. Варто подбати, щоб пазли були різного рівня складності.


Приказки про родину


Брат з братом на ведмедя ходять.

Братська любов міцніше кам’яної стіни.

В гостях добре, а вдома краще.

У дружній родині і в холод тепло.

У своєму домі і стіни допомагають.

В сім’ї і каша густіша.

Скрізь добре, але вдома краще.

Дівоче смиренье дорожче намиста.

Дерево тримається корінням, а людина сім’єю.

Дім зігріває не піч, а любов і згоду.

Дружна сім’я не знає печалі.

Любляча мати – душа сім’ї і окраса життя.

Материнська молитва з дна моря дістає.

Мати годує дітей, як земля людей.

Немає добра, коли між своїми ворожнеча.

Шануй батьків – не зіб’єшся з істинного шляху.

Батьки працьовиті – і діти не ледачі.

Сім’ї, де допомагають один одному, біди не страшні.

Сім’я в купі, не страшна хмара.

Сім’я дає людині путівку в життя.

Серце матері гріє краще сонця.

Щастя батьків – чесність і працьовитість дітей.

Хоч тісно, так краще разом.

Чого не хочеш сестрі і брату, того не бажай і своїм кривдникам.

Людина без братів і сестер – самотнє дерево.





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина