Літературний календар
До 755 річчя від дня народження Данте Аліг’єрі
(1265- 1321)
    
 Видатного поета і мислителя Данте Аліг'єрі на ряду з Франческо Петраркою та Джованні Боккаччо вважають творцем сучасної італійської мови. Саме Данте першим почав писати свої твори простою народною мовою, а не латиною.
Найцікавіші факти про життя Данте Аліг'єрі.
Видатного поета і мислителя Данте Аліг'єрі на ряду з Франческо Петраркою та Джованні Боккаччо вважають творцем сучасної італійської мови. Саме Данте першим почав писати свої твори простою народною мовою, а не латиною.


1. Італія протягом століть була розділена на безліч князівств та відокремлених міст-держав. Тут спілкувались на багатьох діалектах і єдиної мови не було. Але ситуація почала змінюватись на початку чотирнадцятого століття, коли світ побачила поема Данте Аліг'єрі «Божественна комедія». Поема швидко завоювала серця читачів по всій Італії і це стало причиною того, що рідний для Данте тосканський діалект, якою вона була написана, став основою літературної італійської мови.

2. Коли Данте заледве виповнилось тринадцять років, його заручили з Джеммою ді Донаті і через 14 років вони одружились, але істинним коханням та музою поета стала Беатріче Портінарі.

3. Хоч Данте і Беатріче були сусідами і бачились досить часто вони розмовляли всього двічі. За спогадами Данте вперше вони розмовляли коли йому було 9 років, на світській вечірці, куди його взяв зі собою батько, а вдруге аж через 9 років, коли вони випадково зустрілись на вулиці.

4. Попри те, що в шлюбі з Джеммою він мав трьох дітей, ім'я дружини Данте жодного разу не згадує ні в одному зі своїх творів, однак Беатріче він присвятив більшість сонетів і канцон зі збірки «La Vita Nuova» (Нове життя) і вона є одним з головних персонажів «Божественної комедії».

 5. Данте і Беатріче стали символами любовної пари такими як Петрарка і Лаура, Трістан та Ізольда, Ромео і Джульєтта.

6. Свого часу Данте навіть вибрали на посаду пріора, але він був втягнутий в політичний конфлікт між партіями білих та чорних гвельфів і разом зі своєю партією білих гвельфів був вигнаний з Флоренції. Так почалися поневіряння поета по всій Італії, більше за життя до Флоренції він не повернувся.

7. Данте Аліг'єрі помер по дорозі з Венеції в Равенну у віці 56 років. Коли прах Данте транспортували з Равени в рідну Флоренцію урна була викрадена монахами з сусіднього монастиря, які не бажали розлучатися з поетом.

8. У 2008 році влада Флоренції, через майже 690 років після смерті Данте Аліг'єрі скасувала рішення про вигнання поета з міста. Проте це рішення наткнулось на велику критику і громадськість назвала його комерційним трюком для приваблення туристів.

Після карантину завітайте в бібліотеку філіал №2 та читайте книги про Данте Аліг'єрі і його неперевершені твори.



"БОЖЕСТВЕННА КОМЕДІЯ"

    Цей твір Данте вважається шедевром не лише італійської, але й світової літератури, а також справжньою енциклопедією середньовіччя. У трьох частинах ("Пекло", "Чистилище", "Рай") Данте описав свою мандрівку до Бога. Супутником Данте виступає римський поет Вергілій, пізніше Данте супроводжує Беатріче, що уособлює милість Божу.

    Данте вирішив написати "Божественну комедію" задля духовного спасіння людини й усього світу. Він писав: "Врятувати людей від ганебного стану і провести їх до щастя". Він проголошував високі ідеали Добра, Любові, Милосердя, Розуму, які, на його думку, можуть змінити життя суспільства.

    Частину "Рай" він дописував у Равенні під час вигнання. Після смерті Данте Аліг'єрі його сини довгий час не могли дошукатися тринадцяти останніх пісень, поки, за легендою, Данте не наснився своєму синові Якопо і не підказав, де вони лежать.

    В Україні "Божественну комедію" переважно перекладали частинами, втім згодом вийшло кілька повних версій перекладу всіх трьох частин. Серед перекладачів були Іван Франко, отець Павло Штокало, Володимир Самійленко, Ігор Костецький, Василь Барка, Михайло Драй-Хмара та інші. Повний переклад всіх трьох частин виконав у 1976 році Євген Дроб'язко.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»