«Пройшла війна стежками долі»
(до Дня пам’яті та примирення)

Як говорити з дітьми про війну — журнал | «Освіторія»
Художні твори про війну
В нашій добірці зібрано 10 книг, які отримали найвищі читацькі оцінки і завоювали широку популярність серед користувачів. Самі пронизливі, правдиві, драматичні і чесні розповіді про Другу світову війну. Є книги, які розповідають про війну очима тих, хто сам воював на фронті. І історії про життя тих, хто залишилися в тилу, але страждали не менше, аніж солдати. Отже, перед вами список найзнаменитіших, важливих і значимих творів на військову тему:

 Василь Ардаматський « Сатурна майже не видно»
Роман Василя Ардаматського "Сатурна майже не видно" читачам представляти не треба. Цей твір про наших доблесних розвідників, які працювали в роки Великої вітчизняної війни в лігві ворога і зробили чималий внесок в перемогу над фашизмом.

          
Павло Автомонов «В розвідку – тільки з тобою»
Звичайно, що в розвідку ідуть, десантами летять тільки люди високої честі, чистої совісті, та неабиякої мужності. Та в розвідгрупу капітана Кудрявого потрапляє старший лейтенант Позалужний-Старшой, який у найкритичніший для парашутистів момент розстрілює бійця-латиша... в ім`я дружби з російським народом...
Підісланий Старшой гестапо чи власівцями? Цього хлопці Кудрявого не знали... Як же повестися парашутистам, щоб виконати неймовірно важке завдання Ставки Верховного Головнокомандування в тилу фашистської армiйської групи «Норд»?
На це та інші моральні і військово-стратегічні питання відповідає письменник, колишнiй фронтовик, автор романiв «Так народжувались зорі», «Каштани на спомин», «Другий фронт», «Галка», «На західному напрямку».
Борис Васильев «А зори здесь тихие…»

Ця знаменита повість є одним з найбільш щирих і проникливих творів про Велику Вітчизняну війну. П'ять дівчат-зенітниць, на чолі з командиром, вступають в нерівний бій, смертельний бій. І цей фронтовий епізод, розказаний виразним і лаконічним мовою, з психологічної достовірністю, стає високою трагедією.


Юрій Бондарєв «Гарячий сніг»
Артилерійській батареї лейтенанта Дроздовського наказано на маленькій ділянці стримувати атаку німецьких танкових дивізій Манштейна, що рвуться на виручку до оточеного в районі Сталінграда армії Паулюса. В батареї всього два взводи. Одним з них командує недавній однокурсник комбата Дроздовського по артилерійському училищу - лейтенант Кузнєцов. На тлі битви, розкриваються непрості відносини між двома лейтенантами - абсолютно різними за характером людьми.


Виктор Астафьев «Прокляты и убиты»

Пережите на війні, війна, який бачив її Віктор Астаф'єв на передовій, стали центральною темою творчості письменника. Роман "Прокляті й убиті" він наповнив неймовірною енергією, енергією опору передчасної смерті. Саме цим романом Астаф'єв підбив підсумок своїм роздумам про війну як про "злочин проти розуму".


Василь Быков «В тумане»
Василь Биков (1924-2003) - один з найбільш яскравих представників військової прози другої половини XX століття, драматург, кіносценарист, публіцист і громадський діяч, лауреат багатьох престижних літературних премій. Повісті Василя Бикова - це сувора "окопна" правда про війну. Але це і погляд з християнських позицій на найважливіші питання буття. Його герої стоять перед складним моральним вибором, коли залишитися людиною можна лише ціною власного життя.


Юрій Дольд – Михайлик « І один у полі воїн»


Книга Юрія Дольд-Михайлика вперше вийшла в світ у 1956 році і мала великий успіх у читачів. Описані у ній події відбуваються під час Другої світової війни на тимчасово окупованій території Білорусії, Франції та Італії. У центрі твору — доля мужнього й сміливого розвідника, який веде смертельно небезпечну гру в фашистському лігві. Автор зумів побудувати гострий сюжет, наситивши твір яскравими сценами та епізодами.


Алесь Адамович «Хатынская повесть. Каратели»
Відомий білоруський письменник Алесь Адамович - учасник Великої Вітчизняної війни. Його "Хатинськая повість" створена на документальному матеріалі і присвячена партизанській боротьбі в окупованій Білорусі.


Олесь Гончар «Прапороносці»
«Прапороносці» Олеся Гончара – роман, присвячений трагедії Другої світової війни. Автор з надзвичайною психологічною напруженістю зображує складні долі героїв, змальовує біль від утрат рідних на війні.



Валентин Пикуль «Реквием  каравану PG-17»
 Роман, який критики називають "візитною карткою В. Пикуля" і "невеличкою книжкою, яка увібрала і себе автора цілком, як громадянина, літератора, історика, документаліста, військового моряка, учасника Великої Вітчизняної війни". Історія загибелі каравану союзників в полярних широтах знаходить під пером Пікуля масштаб і висоту трагедії - і заворожує читача своєю справжністю ...

ЧИТАЙТЕ КРАЩЕ З КРАЩИХ І ПАМ'ЯТАЙТЕ ПРО МИНУЛЕ!  



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина