Літературний календар
 «Нове прочитання французького класика»
(До 221 річчя від дня народження Оноре де Бальзака)
              (1799 – 1850)

     Великий французький письменник і визнаний класик світової літератури. За своє життя автор подарував світові 18 романів, більше 25 оповідань і 3 збірки романтичної поезії. Твори Оноре де Бальзака дали поштовх творчості таких відомих літераторів, як Еміль Золя, Чарльз Діккенс і Вільям Фолкнер, а також послужили основою для зародження окремого літературного напряму - реалізм.
Особливості творчості Оноре де Бальзака
    Свої перші літературні спроби автор починав з віршів і невеликих оповідань. А першим серйозним романом став твір «Шуань», події якого описують період Великої французької революції. Книгу можна назвати історичним трактатом, так як в ній автор вміло змішує історичні факти з художнім вимислом. Разом з тим в «Шуань» дуже точно розкриті причини заколоту в Парижі. Знаходиться місце в романі і для романтичної історії героїв.
     Отримавши схвалення критиків і читачів, автор продовжує працювати, і через рік в світ виходять нові книги і розповіді Оноре де Бальзака, серед яких «Сцени приватного життя», а також романи «Гобсек» і «Еліксир довголіття».


   Однією з центральних робіт в бібліографії автора є книга «Шагренева шкіра». Цей багато в чому філософський роман присвячується проблемам зіткнення ще не зміцнів індивідуума зі складним і порочним суспільством. Особливо гострим і актуальним в роки написання цієї книги було питання поєднання особистих бажань і соціального попиту.



     Великий роботою, над якою автор працював майже 20 років, стала «Людська комедія». Це цілий збірник з романів, невеликих творів і статей, присвячених французькому суспільству після Великої французької революції. Також серед кращих книг Оноре де Бальзака варто виділити «Батько Горіо», «Євгенія Гранде», «Втрачені ілюзії», «Блиск і злидні куртизанок», «Вендетта», «Полковник Шабер», «Лілія долини» і «Баламутки».


          Значення письменника у світовій культурі

     Всі книги Оноре де Бальзака відрізняються глибоким соціальним змістом. Їх герої - звичайні люди, заручники часу і місця. Прагнучи осягнути глибину історичних процесів, письменник починає з аналізу суспільства і його біологічної природи. Людський світ, як і тваринний і рослинний, в своєму самовираженні керується єдиним основним законом - «сам для себе». Таким чином, усвідомленим і зрозумілим стає постійне бажання до перерозподілу багатства.
    Романи Оноре де Бальзака - величезну літературну скарб не тільки Франції, але і всього людства. Цього європейця справедливо можна назвати одним з кращих письменників XIX століття.








Після закінчення карантину завітайте в бібліотеку філіал № 2  та почитайте твори видатного письменника.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина