«Щоб такого почитати,


                            щоб від стресу не страждати?»  

 Довгий карантин, непевність у власному майбутньому, і все це на фоні похмурої дощової погоди. Дивишся у вікно і тільки молода зелень нагадує, що за вікном травень, а не пізня холодна осінь. Так і до стресу недовго… А кращі ліки від нього звичайно ж - веселий гумор, гостра сатира, іронічний детектив чи гумористичне фентезі. Вибирати вам:   
 Почнемо звичайно з класики жанру - англійського гумористичного роману.  

1. Джером К. Джером  «Троє у човні ( якщо не рахувати собаки) 1889рік


Гумористична повість Джерома Клапки Джерома, написана за спогадами про весільну подорож по Темзі, що відбулася в серпні 1889 року. Твір приніс письменнику світову славу, вплинув на багатьох гумористів і сатириків у всьому світі й донині залишається неперевершеним зразком англійського гумору. Головна перевага книги — її правдивість. У 1900 р., з огляду на успіх цієї повісті, автор написав її продовження «Троє на бумелі», цей твір користувався не меншою популярністю, ніж перший.  





2. Пелем Вудхауз  «Пустощі аристократів» 1923 рік

Цикл гумористичних романів про недолугих аристократів, молодих нероб з числа лондонської «золотої молоді», що під час своїх походеньок постійно потрапляють в безглузді ситуації, які з часом перетворюються у великі неприємності. Але в потрібну мить на допомогу молодим недоумкам завжди приходить надзвичайно розумний та розважливий дворецький Дживз. З власного досвіду знаю, що романи Вудхауза гарні ліки від стресу. Сподіваюсь і вам вони допоможуть.  

3. Ілля Ільф, Евген Петров «12 стільців» та «Золоте теля» 1928-31роки

 «Автомобіль не розкіш, а засіб пересування.», «Вдаримо автопробігом по бездоріжжю та розгільдяйству.», «Спасіння потопаючих – справа рук самих потопаючих.»
Усі ці, та багато інших афоризмів – цитати  з романів про «великого комбінатора», «сина турецького підданого», шахрая та авантюриста Остапа Бендера. Сатиричні романи про державну бюрократичну систему не втратили своєї актуальності і сьогодні, і боюсь ще довго не втратять…

    


4. Іоанна Хмелевська «Все червоне» 1974 рік
     Пані Іоанна мабуть найвідоміша у нас польська письменниця, автор перших іронічних детективів. Запропонована мною книга, вже четверта історія про  пригоди чарівної пані Іоанки. На цей раз події розгортаються в Данії, куди героїня приїздить в гості до подруги Аліції, і де трапляється загадкове вбивство. Пані Іоанка розуміє -  життя подруги під загрозою. Тонка іронія, яскравий гумор та загадка злочину триматимуть вас в напрузі до останньої сторінки. 

5. Дороті Кеннелл  «Ой – мамочки! »  2003 рік   

   Дороті Кеннелл - досить відомий автор іронічних романів про детектива – аматора Еллі Хаскелл, невгамовну дівулю з зайвою вагою, надмірною цікавістю та феноменальною здатністю потрапляти в різні неприємні ситуації. Цього разу героїня потрапляє в похмурий готичний замок на таємну зустріч кулінарів, яких невідомий один за одним відправляє до пращурів… Насмієтесь, розважитесь, відпочинете від своїх проблем, гарантую! 

6. Юлія Набокова «Втеча з казки»  2007 рік 
    Якщо сірі будні раптом обертаються феєричними пригодами , а життя перетворюється в справжню казку, не поспішайте радіти. Бо можливо через якихось два дні вам захочеться втекти з неї. Але втекти з казки важче ніж в неї потрапити… Книга Юлії Набокової справжній подарунок усім шанувальникам жанру гумористичного фентезі.  

7. Олег Сєнцов «Купіть книгу - вона смішна»  2016 рік
     « Ненауково популярний роман з елементами гумору», так визначив жанр книги автор. Три американці Джиммі, Білл та Джебс мандрують по Африці, де на свою біду потрапляють в різні обставини : пустеля, монастир, невеличкі поселення, полон… Постійно їх супроводжують смішні ситуації та абсурдні бажання. Роман чимсь нагадує твір Джерома «Троє у човні», який ми вже згадували вище. Але у Сєнцова, який писав свій твір у російській тюрмі, багато культових та релігійних контекстів і більше іронії і сарказму.   


        Бажаю приємного читання і нехай всі неприємності вас обходять. Тримайтесь люди, скоро літо…

Список склала бібліотекар Подопригора Ірина





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина