Подорож полтавським краєм
«Неймовірні  візерунки: полтавська  вишивка»
Україна завжди славилася своїми ремеслами, зокрема унікальною вишивкою. Це й не дивно, адже кожен регіон має свої неповторні візерунки, символи, традиційні кольори вишивки.
Полтавщина – це не лише духовна столиця нашої держави, батьківщина зачинателя нової української літератури Івана Котляревського та легендарної співачки Марусі Чурай. 
Це також край, що славиться своєрідною технікою вишивки (полтавці скромно вважають її найскладнішою на українських теренах), яка налічує близько 180 різних способів виконання.
   

 Вишивки нашого краю потрібно довго і зблизька розглядати, щоб зрозуміти, яка розкіш, краса узорів, ювелірність і точність майстра розкрита перед нами.
Особливістю полтавської вишивки є поєднання рослинного, рослинно-геометричного та геометричного орнаментів, використання мотивів, характерних для даної місцевості.
В орнаментах цієї регіональної техніки вишивання зашифрована українська історія. Особливості життєвого устрою, звичаїв, побуту, ведення господарства зчитуються з геометричних знаків: трикутників, ромбів, хрестів та інших символів.




Саме такі поєднання і комбінації створюють розмаїтість та величезну кількість варіантів композиційних побудов. Це певний ланцюг, у якому одні елементи є частинами інших.  Майстерність у тому, щоб вкласти ці знаки один в одного та вміти прочитати ці послання. 

Окрім того, традиційна полтавська вишивка відзначається великою кількістю рослинних мотивів (на сорочках та рушниках рясно цвітуть мальви, маки, троянди, що їх вважають магічними оберегами) і оздобою мережками, котрі надають вишитим виробам легкості і повітряності. Майстрині нашого краю дуже полюбляли у своїх роботах зображати барвінки, зозулю, ламані дерева та гілки.
Такі вишивки зачаровують не тільки своєю красою, але й бажанням розгледіти в них кожний елемент, проникнути у сутність кожного узору.
Окрема розмова — про вишивку «білим по-білому». Вишивка біллю один із найскладніших та найоригінальніших видів української народної вишивки. Вона виникла у Решетилівці на Полтавщині і стала візитною карткою цього краю. У решетилівській вишивці збережені старовинні візерунки, які служать оберегами.
З часом ця неймовірна вишивка поширилася іншими регіонами України: Чернігівщиною, Слобожанщиною, Прикарпаттям тощо. Біла сорочка вишита білими нитками завжди була святковим вбранням, а одягали її як жінки, так і чоловіки


Ще здавна такий вид вишивки асоціювався із неповторними морозними узорами. Дійсно, такі вишиті візерунки є надзвичайно витонченими. Зважаючи на техніку виконання, вишивка білим по білому, або як її ще називають, вишивка біллю, є однією з найскладніших.
Сорочку з такою вишивкою створювали декількома техніками, а саме виготовлення потребувало багато часу. Характерними техніками полтавської вишивки є лиштва, лічильна гладь, зерновий вивід, солов’їні вічка, мережка тощо. Кропітка праця - це не лише процес вишивання, але й вирізування. Саме за допомогою останнього у тканині утворювались отвори різного розміру, що робило вишиванку ще цікавішою та унікальною.

Для того, щоб поринути у красу і чарівність народної творчості Полтавщини, можна побувати в музеях нашого краю, Адже творчість мешкає там, де їй затишно, а не в пильних величезних містах, де скрізь поспішають люди, гудять автівки та будують новий бізнес-центр. Творчість знаходить затишний куток і поринає у світ фантазії, кольорів, велетенської праці...




 Наші предки добре знали про силу рослин і вміло передавали їхню магію на полотні.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина