«ПЕРЕСУВНІ БІБЛІОТЕКИ- цікаво знати»

Якщо читач не йде до книг, то книги їдуть до нього. У давні часи існувала навіть така професія, як книгоноша. Час летить, а представники цього ремесла все ще так необхідні нашому суспільству. Пропонуємо приклади пересувних бібліотек і книжкових магазинів з усього світу.


Бібліотечний трамвай (Чехія). Старий трамвайний вагон перетворився в яскраво розфарбовану пересувну бібліотеку і рекламну акцію бібліотеки ім. Жири Махена в чеському місті Брно. Бібліотечний трамвай їздить щодня по 70-кілометровому маршруту, надаючи інформацію не тільки про бібліотечні послуги, але і про переваги цифрового читання. Відвідувачі можуть за допомогою своїх мобільних телефонів сканувати QR-коди для доступу до веб-сайту бібліотеки, переглядати каталог безкоштовно завантажувати фрагменти обраних книг. Цей проект інноваційної пересувний бібліотеки версії 2.0 називають «Бібліотека в трамваї - трамвай до бібліотеки». У 2014 р йому присудили перше місце на 12-му міжнародному маркетинговому конкурсі Федерації бібліотечних асоціацій і установ.
 «Зброя масової освіти» (Аргентина). Книги допомагають перетворювати руйнування в щось прямо протилежне - цей арт-автомобіль один з найвідоміших інтернет-мемів. Багато користувачів мережі навіть не здогадуються, що книжковий танк існує не тільки заради красивих фотографій. Це ще й чинний кнігомобіль, що поширює безкоштовні книги на вулицях Буенос-Айреса. Творець арт-авто художник Рауль Лемесофф використовував остов автомобіля Ford Falcon 1979 року випуску для створення пересувної бібліотеки, схожою на танк. Що найважливіше - книги не закріплені в корпусі автомобіля. Вони вставлені в металевий каркас, виконуючий роль книжкових полиць. «Зброя масового освіти» пропонує книги, отримані завдяки приватним пожертвам. Самого чудесного «танкіста» може зупинити будь-який, кому потрібна безкоштовна книга. Незвичайний танк робить свої подорожі по містах і селах Аргентини і пропагує мир через любов до книги і читання.
Бібліомотокарро  (Італія). Шкільний учитель Антоніо ла Кава купив триколісний вантажівка і переобладнав його в дитячу бібліотеку на колесах, щоб той вміщав 700 книг. Подорожуючи на своїй пересувної бібліотеці по країні, він намагається вселити в італійських діточок любов до читання. Про прибуття «Бібліомотокарро» сповіщає органна мелодія. Всі книги Антоніо придбав на власні гроші, а кожен його приїзд в черговий маленьке містечко перетворюється в ціла подія для місцевої дітвори.
Плаваюча бібліотека (США). 
Цей експериментальний публічний арт-проект призначений для всіх любителів літнього відпочинку на воді. Бібліотека обладнана спеціальними книжковими полицями, де розміщена друкована продукція, і чохлами, що захищають книги від вологи. Пліт, яким керують бібліотекарі, підпливає до човнів відпочиваючих, щоб ті вибрали собі літературу до душі.
"Книжкові" віслюки (Колумбія). У світі є місця, до яких можна дістатися лише на одному єдиному вигляді транспортних засобів. А той, до всього іншого, ще й кричить по-звірячому. Бібліотекар і вчитель Луїс Соріано на двох віслюках, Альфі і Бете, привозить книги у віддалені села в департаменті Магдалена.

Бібліотека на верблюді (Монголія). Хоча в більшості країн досить кількох кліків мишкою, щоб потрапити в бібліотеку, залишається ще безліч важкодоступних і віддалених куточків світу. У них єдиним способом отримати книгу є приїзд людини, наприклад, на верблюді. Монгольський письменник Джамбін Дашдондог таким чином ось вже 20 років доставляє книги людям, що живуть в пустелі Гобі.
Книжкова баржа (Великобританія). Це єдиний плавучий букіністичний магазин в країні, заповнений величезною кількістю нових і старих видань, курсує водними шляхами Англії і Уельсу. Він постійно влаштовує книжкові читання і різні музичні заходи.


Книжковий фургончик (Португалія). Чудовий мобільний книжковий магазин, який несе людям любов до читання в буквальному сенсі цього слова, колесить по вулицях Лісабона і привертає увагу перехожих до паперової літературі.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина