Великдень іде – свято нам несе!
Наближається
Великдень, – мабуть улюблене православне свято українців,
адже його відзначають не тільки християни, але й невіруючі люди. Причина цього –
великоднє «меню»: яйця, паски, кекси та інші домашні страви. Однак великодній
набір страв не однаковий у всьому світі – у різних країнах прийнято святити
різні страви.
Нам
стало цікаво, що подають на стіл цього дня в інших країнах. Ось, що ми
з'ясували.
Англія
У Страсну п'ятницю британці
звикли їсти hot cross buns - булочки зі спеціями, прикрашені візерунком у
вигляді хреста. Як свідчить одне з повір'їв, булочки, які були спечені у
Страсну п'ятницю, не псуються протягом усього року. На сам Великдень у Британії
прийнято готувати печеню з молочного ягняти. Як свідчить одне з повір'їв,
булочки, які були спечені у Страсну п'ятницю, не псуються протягом усього року.
На сам Великдень у Британії прийнято готувати печеню з молочного ягняти.
Франція
На Великдень у Франції, як і в Англії, готують ягня. Традиційне
великоднє блюдо французів - бараняча нога, запечена в духовці з
прованськими травами, кмином, часником й оливковою олією. На гарнір подають
зелену квасолю і печену картопля.
Як і в
Україні, у французькому Великодні присутні яйця – з тією відмінністю, що це
шоколадні яйця. Батьки ховають їх у затишних куточках будинку, а діти за цими
солодощами полюють. За давнім звичаєм, в понеділок після Великодня француженки
можуть відлупцювати своїх чоловіків.
Хорватія
Традиційне
великоднє блюдо хорватів - пиріг з лимонною або апельсиновою цедрою,
сухофруктами, родзинками або цукатами. Називається ця смакота пинца. На ній
часто за традицією роблять візерунок у формі хреста. Крім пирога стіл у
хорватів багатий шинкою, вареними яйцями, редискою і зеленою цибулею. Як і у
нас в Хорватії проводять пасхальну службу, на якій люди святять паски
й пироги.
Італія
В Італії
на Великдень готують традиційну страву – коломбу паскуале, що дослівно означає
"великодня голубка". Правда, ви не знайдете дві однакові страви, адже
у кожної господині свій рецепт. Коломба – це високий сухуватий пиріг, який
готують з дріжджового тіста з додаванням тертої апельсинової цедри, цукатів або
родзинок. Печуть його у формі голуба, а зверху посипають цукром і шматочками
мигдалю. Виходить солодкий символ миру й воскресіння.
Іспанія
Іспанці шалено люблять солодке й не відмовляють собі в
ньому навіть у великодні дні. Традиційна страва - Торріхас. Це скибочки хліба,
які вимочують з медом і спеціями в молоці, лікері або вині, після чого макають
в яєчний жовток й обсмажують в оливковій олії.
Фінляндія
Фінське пасхальне блюдо мяммі - це пиво з морозивом. Їдять його
зазвичай у Страсну п'ятницю.
Мяммі - це каша з житнього борошна і солоду, яку
готують кілька годин в печі, потім охолоджують і їдять з вершками або ванільним
морозивом. Зазвичай подають на стіл вночі, відразу після Великодньої служби.
Німеччина
На Великдень німці люблять їсти солодощі на зразок пасок. Вони
не готують страви з ягняти, але випікають солодкі пироги у формі тварини.
Швеція
Шведська Påsken досить стандартна — це оформлення березовими
гілками, кольоровими пір’ям, півнями, курчатами і кроликами, картонні яйця,
начинені цукерками, пироги. Важлива відмінність шведського великоднього столу
від інших європейських – наявність маринованого оселедця, настільки улюбленого
шведами.
Коментарі
Дописати коментар