Великдень  іде  –  свято  нам  несе!



Наближається Великдень,  –  мабуть улюблене православне свято українців, адже його відзначають не тільки християни, але й невіруючі люди. Причина цього – великоднє «меню»: яйця, паски, кекси та інші домашні страви. Однак великодній набір страв не однаковий у всьому світі – у різних країнах прийнято святити різні страви.
Нам стало цікаво, що подають на стіл цього дня в інших країнах. Ось, що ми з'ясували.
Англія

У Страсну п'ятницю британці звикли їсти hot cross buns - булочки зі спеціями, прикрашені візерунком у вигляді хреста. Як свідчить одне з повір'їв, булочки, які були спечені у Страсну п'ятницю, не псуються протягом усього року. На сам Великдень у Британії прийнято готувати печеню з молочного ягняти. Як свідчить одне з повір'їв, булочки, які були спечені у Страсну п'ятницю, не псуються протягом усього року. На сам Великдень у Британії прийнято готувати печеню з молочного ягняти.
Франція

На Великдень у Франції, як і в Англії, готують ягня. Традиційне великоднє блюдо французів - бараняча нога, запечена в духовці з прованськими травами, кмином, часником й оливковою олією. На гарнір подають зелену квасолю і печену картопля.
Як і в Україні, у французькому Великодні присутні яйця – з тією відмінністю, що це шоколадні яйця. Батьки ховають їх у затишних куточках будинку, а діти за цими солодощами полюють. За давнім звичаєм, в понеділок після Великодня француженки можуть відлупцювати своїх чоловіків.

Хорватія

Традиційне великоднє блюдо хорватів - пиріг з лимонною або апельсиновою цедрою, сухофруктами, родзинками або цукатами. Називається ця смакота пинца. На ній часто за традицією роблять візерунок у формі хреста. Крім пирога стіл у хорватів багатий шинкою, вареними яйцями, редискою і зеленою цибулею. Як і у нас в Хорватії проводять пасхальну службу, на якій люди святять паски й пироги.

                                      Італія
В Італії на Великдень готують традиційну страву – коломбу паскуале, що дослівно означає "великодня голубка". Правда, ви не знайдете дві однакові страви, адже у кожної господині свій рецепт. Коломба – це високий сухуватий пиріг, який готують з дріжджового тіста з додаванням тертої апельсинової цедри, цукатів або родзинок. Печуть його у формі голуба, а зверху посипають цукром і шматочками мигдалю. Виходить солодкий символ миру й воскресіння.
Іспанія
Іспанці шалено люблять солодке й не відмовляють собі в ньому навіть у великодні дні. Традиційна страва - Торріхас. Це скибочки хліба, які вимочують з медом і спеціями в молоці, лікері або вині, після чого макають в яєчний жовток й обсмажують в оливковій олії.

Фінляндія
Фінське пасхальне блюдо мяммі - це пиво з морозивом. Їдять його зазвичай у Страсну п'ятницю. 
Мяммі - це каша з житнього борошна і солоду, яку готують кілька годин в печі, потім охолоджують і їдять з вершками або ванільним морозивом. Зазвичай подають на стіл вночі, відразу після Великодньої служби.

Німеччина
На Великдень німці люблять їсти солодощі на зразок пасок. Вони не готують страви з ягняти, але випікають солодкі пироги у формі тварини.
Швеція
Шведська Påsken досить стандартна — це оформлення березовими гілками, кольоровими пір’ям, півнями, курчатами і кроликами, картонні яйця, начинені цукерками, пироги. Важлива відмінність шведського великоднього столу від інших європейських – наявність маринованого оселедця, настільки улюбленого шведами.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина