12 квітня -  Всесвітній день авіації та космонавтики



Україна – космічна держава. Так було за часів, коли ми входили до складу СРСР, так залишається і зараз. Українці постійно беруть участь у міжнародних програмах, займаються розробками і виготовляють космічний транспорт. Нам є чим пишатися!
В фондах нашої бібліотеки є багато видань, які містять дивовижні факти, унікальні фотографії та ілюстрації про будову Всесвіту, Сонячної системи, дослідження планет та відкриття астрономів. Ось тільки деякі з них.

    

7 цікавих фактів про Україну і космонавтику

Факт №1: в Україні народилися основоположники космонавтики

Чимало науковців, які значною мірою вплинули на розвиток вивчення космосу, мають українське коріння. Саме їхні ідеї і дослідження зіграли величезну роль у подальшому розвитку космонавтики.
       Костянтин Ціолковський – радянський вчений-теоретик, є одним із засновників ракетобудування та сучасної космонавтики. Він палкий пропагандист ідей освоєння космосу, а також автор науково-фантастичних творів. Його наукові і художні твори надихнули багатьох провідних ракетних інженерів. Хоча він народився і прожив все життя на території Росії, його предки походять з Волині і були родичами гетьмана Северина Наливайка. Науковець цим фактом завжди пишався.
Микола Кибальчич – винахідник та автор схеми першого у світі реактивного літального апарата. Народився на території Чернігівської області. Окрім дослідницької діяльності, був революціонером-народником. Тож у віці всього 27 років був страчений за замах на імператора Олександра ІІ.
Юрій Кондратюк – український радянський вчений-винахідник. Він був одним із піонерів ракетної техніки й теорії космічних польотів. Саме Кондратюк автор "траси Кондратюка", якою подорожували на Місяць космічні кораблі "Аполлон".
Сергій Корольов – український радянський вчений у галузі ракетобудування та космонавтики, конструктор. Саме Корольов вважається основоположником практичної космонавтики.
Володимир Челомей – конструктор відомої ракети-носія "Протон". Він був генеральним конструктором ракетно-космічної техніки, член Міжнародної академії астронавтики.

Факт №2: ракети родом з України

        Олександр Засядько  створив перші у світі бойові ракети. Він був нащадком українських козаків, генерал-лейтенантом та видатним інженером. Саме уродженець Полтавщини організував у російській армії першу ракетну роту.   


  Першу ракетну атаку Засядько продемонстрував під час російсько-турецької війни. Хоча він і запропонував використовувати ракети у бойових цілях, його внесок був неймовірно важливий для подальшого розвитку космонавтики.
Доказом цього є те, що іменем українця названо один з кратерів Місяців.

Факт №3: українець був у космосі

 Поки єдиний астронавт України, який побував у космосі – це Леонід Каденюк. У космос він полетів 20 років тому у складі американської команди на шатлі Columbia.

Спочатку Каденюк був пілотом. Він здійснив польоти на більш ніж 50 типах та моделях літаків різного призначення! Згодом він потрапив до загону радянських космонавтів-випробувачів у групу багаторазової космічної системи "Буран".
У 1990–1992 роках Каденюк пройшов підготовку як командир транспортного корабля "Союз-ТМ". А у 1995 року він переміг у конкурсі на спільний українсько-американський політ.
Його політ на кораблі NASA став і досі є справжнім проривом для космонавтики незалежної України.
«Я був першим, хто полетів у космос із українським прапором і виконав завдання українського уряду. У 1997 році вперше український гімн пролунав у відкритому космосі», – розповів космонавт.

Факт №4: український прапор у космосі

   Хоча Каденюк є єдиним космонавтом з України, який побував у космосі, український прапор там бував частіше. Так, космонавт NASA Рендольф Брезник розгорнув на орбіті український прапор. 10 років тому він всиновив хлопчика з Дніпра, і тепер його з нашою країною пов’язують родинні зв'язки.
Брезник був у космосі двічі, 5 разів виходив у відкритий космос. Саме Ренді – другий після Каденюка – розгорнув на орбіті український прапор.

Факт №5: українки також плідно розвивають космонавтику

Видатна жінка з українським корінням підкорила космос! Гайдемарі Стефанишин-Пайпер є однією з найуспішніших астронавтів NASA. Інженер пройшла довгу і складну робочу кар'єру від військово-морських сил до виходу у відкритий космос.

Успішна українка була у космосі двічі, загалом 27 діб. І здійснила при цьому 5 виходів у відкритий космос.
Батько майбутньої астронавтки зробив усе, щоб вберегти її українську ідентичність. Вона ходила до української недільної школи, танцювала народні танці й була пластункою. Виходячи заміж, залишила своє українське прізвище: Стефанишин.
У 2007 вона вперше побувала в Україні. Тут вона вразила знанням української мови.

Факт №6: українці будують космічний транспорт

Хоча українці не мають можливості самостійно відправляти космічні екіпажі, ми постійно беремо участь у створенні космічного транспорту.
Так, нещодавно європейська ракета-носій легкого класу Vega з українським двигуном успішно стартувала з космодрому Куру у Французькій Гвіані. Загалом з 2010 року Vega з українським двигуном вивела на орбіту 29 супутників.
Зокрема, у світі добре відомі українські ракети-носії "Зеніт" та "Циклон". Україна справді може похвалитися своїми ракетами-носіями, які доставляють супутники на орбіту.

Факт №7: українці побудують на Місяці власну базу


     Українське підприємство "Південне" працює над проектом постійної бази на поверхні Місяця! Наші науковці вже приступили до роботи. Проект має п’ять етапів реалізації. Останній з них передбачає запуск постійної бази, на які перебуватиме людина. Заплановано це на 2062 рік.

Українцям є, чим пишатися. Україна – космічна держава, з багатим минулим та впевненим потенціалом на майбутнє.

Джерело: https://24tv.ua/techno/den_kosmonavtiki_ukrayina_fakti_pro_ukrayinu_i_kosmos_n950779


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина