Ми радимо - Ви читаєте

Топ-список «10 найвідоміших книг в стилі фентезі»
  
1. Роберт Говард  «Конан із Кімерії»   ( 1932-1936 р.)


               Роберт Говард відомий американський письменник - фантаст один із «батьків» жанру героїчного фентезі. Найвідомішим його твором є серія новел та повістей про Конана – варвара. Сучасники відмічали що герой головними рисами характеру і зовнішності нагадує батька письменника. Сага про Конана виявилась дуже успішним комерційним проектом і після трагічної смерті автора в 60-70 роках була допрацьована і продовжена американським письменником Л.С. Кампом.

2. Джон Р. Толкін  «Володар перстнів»    (1953 р.)

                 Трилогія «Володар перстнів» перекладена всіма мовами світу, а до українського читача дійшла лише через сорок років. Важко уявити чим романи так налякали радянських чиновників?  Під виглядом казкових пригод читач знайомиться з усім багатством кельтської національної культури. Роман-епопея «Володар… це одночасно героїне фентезі, пригодницький роман та книга сповнена глибокої мудрості. Трилогія збадьорить тих, хто піддався розпачу і розважить тих, у кого все гаразд.

3.  Клайв С. Льюїс   «Хроніки Нарнії»      (1950-1956 р.)

                   «Хроніки Нарнії» цикл із 7 книг жанру фентезі. В них розповідається про пригоди дітей у казковій країні під назвою «Нарнія», де тварини можуть говорити, магія нікого не дивує, а добро завжди перемагає. Письменник уміло поєднує християнські ідеї, римську та грецьку міфології з персонажами ірландських народних казок. Якщо ваша дитина нудиться під час карантину дайте їй «Хроніки… і можете не хвилюватись, час спливе непомітно. 

4.  Урсула Ле Гуїн   «Земномор’я «                (1968-2001р.)


                  Молодий хлопець на ім’я Гед, що має магічні здібності, рятує рідне селище від армії диких завойовників. Великий Маг Огіон бере юнака до себе в учні. Маг вчить простим речам, як шанувати природу і розвивати самовладання. Гед же прагне до влади, слави та багатства. Тож пиха і зарозумілість юнака призводять до того, що він випускає у світ страшну ТІНЬ… Перший роман серії «Чарівник Земномор’я”» приніс авторові шалений успіх і вона створила шестикнижжя, в якому продовжила пригоди молодого чарівника Геда на прізвисько Яструб.

5.  Майкл Муркок      «Хроніки Карума»       (1971 р.)

                   В трилогії про Вадагського принца Корума відомий англійський письменник проводить свого героя через три паралельних світи, де той стає то злодієм, то спасителем, то вершителем доль, то іграшкою в чужих руках, але остається принцем і великим воїном.         Якщо ви любите епічно-героїчне фентезі з елементами чорного гумора та сатири – роман для вас.



6.   Роджер Желязни     «Хроніки Амбера»  (1970-1991 р.)

                
  Фентезійна серія складається з 10 романів : п’ятикнижжя Корвіна та п’ятикнижжя його сина Мерліна. Більшість фантастичних світів схожі один на одного, так як являються відображенням перших оригінальних ідей. Майже всі фантастичні всесвіти – це або казкові королівства, або інші планети, або космічне майбутнє. Світ в який ми потрапляємо в романах Желязни  дивний і парадоксальний світ Амбера, Бурштинового королівства, світ, створений невичерпною фантазією неперевершеного майстра фентезі. 

7.   Анджей Сапковський   «Відьмак»     (1993-2013 р.)

                
Сапковський розпочав свого відьмака Герольда щоб розважити власного сина. Головний герой серії Герольд із Рівії, відьмак – винищувач нечисті, що загрожує людям. Цим він і займається багато років, але раптом в його житті з’являється дещо важливіше: маленька дівчинка на ім’я Цирилла. А ще на арену виходять  «державні інтереси» та «вищі цілі». В Сапковського є все за що читачі люблять фентезі : батальні сцени, хитрі плани, симпатичні злодії і головне – багато сильних, незламних та мужніх жінок.    

8.  Нік Перумов  «Охоронець мечів»     (1999-2006 р.)

                   Цикл «Охоронець… включає 8 романів про мага Фесса, в чиїй пам’яті ключ до нової, невиданної ще зброї : МЕЧАМ з інщого світу. Але охоронцю  не хочеться пускати клинки в дію, він користується простою зброєю мага – некроманта : посохом та словом, що викликає із могил слуг неупокоєнних. Романи Перумова безцінний подарунок для всіх шанувальників фентезі.  

9.  Джордж Мартін  «Пісня льоду та полум’я « (1996-2011 р.)

               
   В цикл входять 5 закінчених романів, над шостим автор працює. Вершиною творчості письменника – фантаста, голлівудського продюсера та сценариста стала фентезі – епопея «Пісня льоду… За визначенням шанувальників найвеличніша сага з часів Толкіна. Це чеканна сага про світ Семи Королівств. Про світ суворих земель вічного холоду та радісних земель вічного літа. Світ лордів і героїв, воїнів і магів, чорнокнижників та вбивць – всіх кого звела ДОЛЯ щоб збулось давнє пророцтво.  

10. Марина та Сергій Дяченки «Магам можна все»  (2009 р.)

                        Подружжя Дяченків особливе явище в сучасній
українській літературі. Автори 80 повістей і 25 романів, володарі багатьох міжнародних премій в т. ч. «Єврокон -2005». Жанр власних творів визначають як «магічний реалізм» Таємничий Препаратор почав свою справу – він руйнує людські душі. Проти нього діє вроджений маг Хорт зі Табор. А магам, як відомо можна все, але якщо в боротьбу не втручається любов…


 

 P. S. В список я не включила гумористичне фентезі, але як мені здається, це жанр особливий.


  Список склала бібліотекар Ірина Подопригора




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина