«Тварини в цирку – норма, чи порушення закону природи?»

18 квітня 2020 року — міжнародний день цирку. Його відзначають в кожну третю квітневу суботу.
Цирк – це, звичайно, свято як для дітей, так і для дорослих. Але розмірковуючи на тему цирку, згадався захід, що проходив у нашій бібліотеці в рамках Кіноклубу Docudays UA «Тварини в цирку – норма, чи порушення закону природи?». Переглянувши документальний фільм «Циркові гастролі», естонських режисерів Яака Кілмі та Андреса Майміка (2011р.), дехто з присутніх кардинально змінив своє ставлення до цирку загалом та до  проблеми використання в ньому тварин. Справа в тому, що тварини, яких прийнято називати артистами, насправді проводять життя, мов заручники або раби. Левам, слонам і тиграм доводиться виконувати не притаманні їхній дикій природі рухи. А умови, в яких тварини існують у цирках, гірші, ніж у будь-якій в'язниці. Обмежені в пересуванні тварини зазнають там жахливих страждань, а коли виходять на арену ― неймовірного стресу.
 В дискусії, під час заходу, приймали участь як дорослі так і діти. Висловлювались по-різному, але дійшли такого висновку – пересувні цирки не мають права тримати диких тварин, а в стаціонарних цирках до них повинне бути гуманне ставлення. 
Тож, за підрахунками міжнародної організації Four Paws, майже сорок країн світу (серед них половина — в Європі) вже повністю заборонили використання диких тварин у цирках. У деяких (наприклад, Чехії, Фінляндії, Угорщині) в цирках не дозволяють використовувати лише окремі види тварин (наприклад, крокодилів). Україна якнайскоріше має стати державою, в якій не буде цирків із тваринами. У планах міністерства із 2021 року повністю заборонити експлуатацію диких тварин на арені.
Досвід інших країн свідчить, що цирк може бути цілком успішним і без тварин. У сві­ті є цир­ки, які гас­тро­лю­ють і зби­ра­ють ан­шла­ги без но­ме­рів зі зві­ра­ми, нап­риклад по­пу­ляр­ний Cirque du Soleil. Ще да­лі пі­шов ні­мець­кий цирк Roncalli, який за­мі­нив жи­вих тва­рин на го­лог­ра­ми і да­лі зби­рає пов­ні за­ли!
 
 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина