Рекомендаційний список літератури для підлітків:                   
«Підлітковий ТОП: читати у травні»


Зараз багато говорять, що діти, особливо підлітки мало читають. Але ж насправді  винні не вони. Підлітки, що не люблять читати, або виросли в родинах байдужих до книги, або їх від читання відвернула шкільна програма, а скоріш за все, вони просто не знайшли дійсно цікавої для себе книги.   
У кожного з нас любов до читання починалась з тієї особливої книги, що розбудила нашу фантазію і світ навколо засяяв яскравими фарбами…
1. Портер Е.  Поліанна дорослішає  1915 рік


  Роман продовжує розповідь про дівчинку що «грала в радість». Полліанна вже доросла, до неї приходить перше кохання. Але вона зберегла свої чудові риси характеру : відвертість, чесність а головне життєрадісність. 
Якщо в тебе неприємності чи непорозуміння з оточуючими – читай і Полліанна тобі допоможе, бо її історія вчить радіти тому що маєш і вірити в майбутнє.            

2. Толкін Дж. Р.  Гобіт     1936 рік 
      
Гобіт – фентезійний роман - казка. На його сторінках діють поважні гобіти (коротуни), дивакуваті  чарівники, гостинні ельфи, жадібні дракони, добрі але відлюдькуваті перевертні та багато інших цікавих істот. Роман-казку автор створив для своїх синів, сподіваємось, що історія розважить і тебе.        

3. Гарпер Лі Н.  Убити пересмішника  1960 рік  

Автобіографічний роман, що відразу став культовим. Події твору розгортаються в 30-роки в одному з південних штатів США.  Усе що   трапилось показано через призму сприйняття 8 річної дівчинки. Світ дитинства наповнений особливими відчуттями, іграми, таємницями і «страшилками», захоплює читача, особливо юного, з перших сторінок і магічно утримує до останньої сторінки.


4. Гутовська – Адамчик М. Дівчата з 13-ї вулиці  2008 рік 
     
 В романі для підлітків сучасна польська письменниця розповідає історію трьох дуже різних і дуже закритих однокласниць. Зося, Клавдія та Агата  «покарані», читають по черзі  книжку для своєї однолітки Магди, яка лежить в комі. Врешті це стає терапією не лише для Магди, а і для самих дівчат. Чи прокинеться Магда, чи подружаться дівчата, чи зміниться їх життя після «покарання»? Бажання отримати відповіді на ці та інші питання буде тримати тебе в напрузі до кінця.

5. Роздобудько І.  Арсен      2012 рік


      Історія про 13 річного Арсена, що піклується про самотню маму та мріє про мандри, пригоди і таємниці, бо сидіти канікули в київській квартирі, це ще те задоволення. Хлопець гайнув у село до дідуся з бабусею і потрапив у пригоду. Арсен здолав образу на батька та ревнощі до маленької зведеної сестри та взнав про таємну історію свого роду, провів розслідування вбивства свого пращура і реабілітував невинну людину. А головне Арсен закохався і можливо назавжди… А ти добре знаєш свій родовід? Чи немає в історії твоєї родини таємниці? Можливо і тебе чекає пригода!

6. Гридін С.  Не – ангел   2015 рік
     
Багато що мучить Олеся : зрада батька, безхребетна терпимість матері. Не зумівши дати собі ради, хлопець тікає з дому, опиняється на вулиці де проходить жорстокі, не шкільні уроки життя. Повість сучасного українського письменника розкриває ще одну грань складного життя юної особистості. Головному героєві випало пройти через круті випробування але вони не зламали його. А як би ти повів себе опинившись в подібній ситуації? Прочитай повість і виріши для себе, чи тебе не зламали б подібні випробування? 

7. Рубан Т.   Нічийні   2016 рік

      Нічийні підлітки мріють вирватись з інтернату і гайнути до Одеси, коли зароблять гроші.  Вони нічиї діти і мусять самі дати собі раду. Але чи можна впоратись з дорослими проблемами без допомоги дорослих, коли тобі всього 13 років ? Про це ми дізнаємось в фіналі історії. Прочитай повість і порадь друзям. Вам буде про що посперечатись і що обговорити.   

Сподіваюсь, що якась із цих історій тобі припаде до душі, а може навіть ти знайдеш свою особливу книгу…    

Список склала бібліотекар Ірина Подопригора.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина