Полтавські памятки архітектури

        Картинки по запросу Полтавські памятки архітектури    До своїх коренів людство ніколи не було байдужим, хоча ставлення до пам’яток історії та культури в різні часи було неоднаковим.
    На території Полтави досить багато пам’ятників архітектури, що мають значну цінність, та чи всі вони в ідеальному стані? Чи належно їх утримують та використовують сьогодні?
      На державному обліку міста перебуває близько 500 пам’яток історії та культури. З них статус національного значення отримали 30, місцевого – 219. Незначна кількість зареєстрованих пам’яток місцевого значення дісталася нам у спадок від СРСР, тому їх зняли з обліку відповідно до Закону про декомунізацію.
      Архітектурна спадщина Полтавщини представлена пам'ятками різноманітних стильових напрямків, серед них є й такі, що відносяться до розряду унікальних. У більшості – це споруди культового та громадського призначення, які збудовані переважно на межі XVIII ст. – XIX ст.
                           Архітектурний ансамбль Круглої площі


   Одним з найпривабливіших туристсько-екскурсійних об’єктів міста  є архітектурний ансамбль полтавської Круглої площі - унікальний   ансамбль – безперечний символ та гордість Полтави, про який згадують у багатьох підручниках з архітектури. 
У роки Другої світової Круглу площу зруйнували, але після війни відновили. Нині в будівлях розміщуються громадські організації і адміністративні установи. Однією з історичних пам'яток, що входять до ансамблю площі, є колишній Будинок дворянського зібрання, збудований у 1810 році. Він був одним з громадських і культурних центрів міста, де виступали одні з найвиданіших артистів того часу. У 1943 році Будинок дворянського зібрання спалили, а вже у 1945-1947 роках відбудували для кінотеатру імені Івана Котляревського.

Біла Альтанка


Біла альтанка — оригінальна пам'ятка у формі альтанки з колонадою в місті Полтаві, споруджена вперше в 1909 році на честь 200-ліття Полтавської битви; один із символів міста.
Розташована на Соборному майдані, завершує полтавське плато Іванової Гори. Звідси відкривається чудовий краєвид па долину річки Ворскли та частину міста: полтавський Поділ, ворсклянську Леваду.
Легенда
Біла альтанка являє собою напівкруглу в плані колонаду з 8 колон доричного ордера на стилобаті, які несуть розвинутий антаблемент, завершений атіком. Загальна висота пам'ятки — 9 метрів. Споруда дещо нагадує підкову, зігнуту своїми краями до Успенського Собору, що розміщена на колонах. Такий «підковоподібний» зовнішній вигляд альтанки обумовлений, згідно з легендою, тим, що саме на Соборному майдані міста на другий день після Полтавської битви відбулась зустріч ремісників-полтавців з російським царем Петром І, і, начебто, місцевий коваль тут таки майстерно підкував царського коня, що втратив підкову під час Полтавського бою


Будівля Дворянського та Селянського банку


Нині будівля відноситься до рідкісних зразків архітектури російського модерну та є пам’яткою архітектури національного значення.

Будинок Полтавського губернського  земства


Завершений і повністю оздоблений будинок земства освятили в листопаді 1908 р. Споруду відразу ж оцінили як видатний архітектурний витвір, який відіграє роль архітектурного акценту в забудові історичного середмістя Полтави.

Хрестовоздвиженський монастир

Полтавська усамітнена обитель на честь Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього була заснована у 1650 році з нагоди нам'яті про перші перемоги зброї гетьмана Богдана Хмельницького над поляками.



Памятник «Слави»

Монумент Слави - пам'ятник монументального мистецтва початку XIX століття в центрі Круглої площі в Полтаві. Встановлений на честь перемоги російської армії над військами шведського короля Карла XII в Полтавській битві. Одна з головних визначних пам'яток центру Полтави.


В фондах нашої бібліотеки  можна ознайомитися з літературою про Полтаву і Полтавщину

                                         











Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина