13 квітня - Всесвітній день рок-н-ролу

    

Всесвітній день рок-н-ролу (World Rock-n-roll Day) — свято однодумців, для яких рок-н-рол став не лише музикою, а стилем і способом життя.

    Свято відзначається щорічно 13 квітня, хоча історична подія, що послужила основою для свята, відбулося днем раніше: Нагадаємо, 12 квітня 1954 Білл Хейлі (Bill Haley) записав сингл «Rock Around The Clock», що став знаковим у новому музичному напрямку, який швидко подолало межі США і поширилося по країнах і континентах, кинувши виклик суспільству і традицій.
    У середині 20 століття, невдовзі після Другої світової війни, люди прагнули до миру і розміреного життя. Потрясінь ніхто не хотів. Віддзеркаленням суспільних настроїв була музика того періоду — спокійна і сентиментальна, з солодкоголосим вокалом. На офіційному музичному Олімпі США просувалася ідея захистити культуру білих від дикої культури чорних і створити добропорядний спосіб респектабельного американця.
    Поряд з офіційною музикою, в Америці жила і зовсім інша - гучна, ритмічна, повна життя - ритм-енд-блюз. Одного разу ввечері диск-жокей радіостанції Клівленда Алан Фрід взяв на себе сміливість «прокрутити» в ефірі записи в стилі ритм-енд-блюзу. А щоб не шокувати «білу» публіку, придумав йому іншу назву — «рок-н-рол».
    Завдяки Алану Фріду, замаскований ритм-енд-блюз зазвучав на повну силу, ставши доступним всім, незалежно від кольору шкіри.
    Першою зіркою рок-н-ролу серед білих виконавців став співак гітарист Білл Хейлі. Його коктейль з ритм-енд-блюзу, кантрі і вуличного сленгу мав приголомшливий успіх.
     Серед засновників напряму був і легендарний Елвіс Преслі , який став кумиром підлітків і молоді. Його стиль одягу, манери і рухи ставали прикладом для наслідування.
     На початку 1960-х з'явився новий стиль в рок-н-рол — поп-рок. Ліверпульська четвірка своїми композиціями запустила у світ епідемію «бітломанії». 
У 1964 році з'явилися «Rolling Stones», що відрізнялися швидким, потужним і технічним звуком. У 1970-ті роки народився психоделічний рок, яскравими представниками якого стали групи «Pink Floyd», «Deep Purple», «Led Zeppelin», «Black Sabbath». Це десятиліття вважають золотою епохою в розвитку рок-культури.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»