СЬОГОДНІ  РІЧНИЦЯ  ПОЧАТКУ  АТО  НА  ДОНБАСІ





Антитерористична операція стала першим кроком української влади до захисту своїх суверенних кордонів та протистояння бойовикам і окупаційним військам на Сході. Саме 13 квітня стало точкою відліку загальної боротьби в російсько-українській війні. І на сьогодні вона триває рівно 6 років.
 12 квітня 2014 року проросійські бойовики, якими керували офіцери спецслужб РФ, захопили державні установи у Донецьку, Горлівці, Дружківці, Краматорську, Костянтинівці та Слов’янську.  До Слов’янська і Краматорська були спрямовані спецпідрозділи Служби безпеки та Збройних сил України.
Вранці 13 квітня 2014 року в передмісті Слов’янська група спецпризначення СБУ «Альфа» спільно з керівництвом донецької обласної міліції проводили розвідку. Вони зупинилися в селі Семенівка, аби поспілкуватися з місцевими мешканцями. У цей час на спецпризначенців було вчинено збройний напад. У цьому бою загинув капітан СБУ «Альфа» Геннадій Біліченко.
Як з'ясувалося потому, терористи під’їхали на легковому автомобілі та відкрили вогонь з автоматів по машинах СБУ. Водночас з лісопосадки по українських спецпризначенцях відкрила вогонь інша група російських диверсантів.
Капітан Біліченко першим вступив у бій. Його поранили, проте він продовжував відстрілюватись, прикриваючи своїх товаришів. Незабаром капітан загинув від чисельних поранень. В тому ж бою було поранено командира «Альфи» полковника Геннадія Кузнєцова, полковника СБУ Олександра Куксу, підполковника «Альфи» Андрія Дубовика.
На допомогу спецпризначенцям прийшли десантники 3-ї роти 80-ї аеромобільної бригади, які стояли неподалік. Військові мали наказ не відкривати вогонь, але командир роти Вадим Сухаревський вступив у бій, сам сівши на місце стрілка в БТР. Зрештою, кулеметним вогнем вдалося подавити вогонь противника, після чого російські диверсанти швидко відступили.
Ввечері 13 квітня РНБО провела екстрене засідання і ухвалила рішення щодо початку Антитерористичної операції, а від бойовиків вимагалося скласти зброю до 9-ї години ранку 14 квітня. Звісно, цього не відбулося і 14 квітня тодішній секретар РНБО і виконувач обов’язків президента України Олександр Турчинов, підписавши указ про введення в дію рішення РНБО «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України», оголосив початок Антитерористичної операції із залученням Збройних сил України.
Пропонуємо вашій увазі переглянути книжки до виставки: 

«Ми є народ якого не здолати»


        



                 
     




             

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»