Топ-10 книг, що назавжди змінили українську літературу.

 В кінці серпня 1991 року разом із соціалістичним реалізмом тихо померла і українська радянська література. Більшість письменників пішли в політику, очолили різні рухи та партії, а лідерами  духовності та моралі бути перестали. 90-ті роки майже суцільна сіра пляма в історії української літератури. Та й видавнича справа за часів президента Кучми переживала не кращі часи. Лише в ХХ1 столітті в Україні нарешті з’явились і гідні видавництва і справжня література.                                             

1.Юрій Андрухович «Рекреації»  1992рік 
 
      Це історія творчої молоді, що будує нову державу на руїнах старого режиму. Роман «Рекреації» став поєднанням реалізму і українського символізму початку ХХст. Твір Андруховича викликав бурю протиріч і думок завдяки часто вживаній ненормативній лексиці. Та попри все роман помітили і запам’ятали, а його автора чекала шалена популярність, особливо у молодого читача.


2. Оксана Забужко «Польові дослідження з українського сексу»  1996 рік  
Фото - Польові дослідження з українського сексу  
Цей роман став першим прозовим твором відомої поетеси та філософа Оксани Забужко, признаного майстра модернізму та глибокого знавця людських відносин. «Польові дослідження…» перекладені 11 мовами світу і витримали 10 перевидань. Роман вважають своєрідним маніфестом жіночого визвольного руху в Україні.


3. Андрій Курков  «Пікнік на льодові»  1997 рік   
Фото - Пікнік на льоду 
          Найвідоміший на той час у нас та за кордоном український письменник, майстер інтелектуального детективу і фантаст розповідає історію безробітного журналіста що пише некрологи на живих людей. Читача чекає суміш криміналу, чорного гумору та абсурду. 



Фото - Солодка Даруся4. Марія Матіос «Солодка Даруся»  2004 рік

          Дія роману розгортається в 30- ті роки на Буковині. Головна героїня душевно хвора сирота, яку в селі чомусь називають солодкою. Дарину не люблять і побоюються, бо вона багато чого знає і пам’ятає такого, про що люди воліють не згадувати. Роман про поламані людські долі, дуже щемний і трепетний. Великий шанувальник творчості Матіос колишній президент В. Ющенко визнав  що плакав над сторінками «Солодкої Дарусі» 


5. Ніна Фіалко  «Зламані жоржини»   2008 рік
Зламані жоржини 

          Твори тернопільчанки Ніни Фіалко дуже полюбляють жінки. Бо пише вона здебільшого про них. Зламані жіночі долі, важка праця заробітчанок, тяжкі поневіряння за кордоном. А ще карколомний сюжет, заплутані життєві ситуації та несподівані повороти долі головної героїні. Від роману не можливо відірватись (знаю з власного досвіду).



Картинки по запросу Василь Шкляр «Чорний ворон»
6. Василь Шкляр  «Чорний ворон»   2009 р.     
   Роман вийшов найбільшим за часи Незалежності тиражем – 300 тис. копій. Цьому посприяв, як не дивно скандал  - звинувачення автора в ксенофобії та антисемітизмі прозвучало з вуст тогочасного міністра освіти Д. Табачника. У відповідь Шкляр відмовився від номінації на Шевченківську премію, допоки одіозний міністр на посаді. Роман відтворює одну із сторінок української історії, Холодноярське селянське повстання 20-х років. В основу роману покладено багато документів із розсекреченого архіву КДБ. Цей твір Шкляра вважається одним з перших українських бестселерів як за тиражем так і за шаленою народною популярністю.  


7. Сергій Жадан    «Ворошиловград»   2010 рік

       В основу сюжету покладена кримінальна історія про «віджату» бензоколонку. Історія нажаль звичайна і буденна в пострадянській Україні. В анотації до роману підкреслено, що «Ворошиловград» - твір жорсткий, меланхолійний та реалістичний. В 2014 роман визнано книгою десятиліття за версією ВВС. Якщо ви шукаєте яку книгу варто прочитати   -  повз «Ворошиловград» не пройдете.  

8. Володимир Лис «Століття Якова»  2010 рік   
       Історія старого Меха що за своє сторічне життя спостерігав як змінюються держави і режими. Російська імперія, УНР, Польща, СРСР, сучасна Україна. Війни та особисті драми залишили по собі глибокі душевні рани та тяжкі спомини… Роман Лиса отримав спеціальне Гран  прі  «Коронація слова -2010» 


9. Ліна Костенко «Записки українського самашедшего»  2010 рік   

Фото - Записки українського самашедшого       «Записки…» перший прозовий твір нашої великої поетеси, живого класика української літератури, і перша книга після двадцятирічного мовчання. Події роману охоплюють епоху правління президента Кучми до «помаранчевої революції». Головний герой 35- річний програміст, що займається здебільшого обслуговуванням комп’ютерів, та веде так звані «записки», в які занотовує всі скандали, катастрофи, замахи, вбивства про які дізнається з новин. У грудні 2010 перший 10- тисячний тираж роману надійшов до продажу і вже за півмісяця був розкуплений. Брак книг викликав павідь появу піратських копій. 


Фото - Іловайськ. Розповіді про справжніх людей10. Євген Положій «Іловайськ»  2015 рік  

       Автор роману професійний журналіст багато спілкувався з воїнами АТО, що вижили в Іловайському котлі. На основі їх спогадів написав декілька оповідань, що потім об’єднав у роман. Так як пише про війну Євген не пише ніхто. Якщо ви бажаєте переконатись що українська література справді вийшла на новий якісний виток читайте Євгена Положія.





Список склала бібліотекар Ірина Подопригора. 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина