30 квітня – Міжнародний день джазу
                           «Почути серцем»
Такий яскравий і багатоликий, загадковий і звабливий - це все про джаз.
 Ми підготували для вас ряд цікавих фактів, про які ви нічого не знали до сьогоднішнього дня.
  • Жоден інший стиль музики не оповитий такою таємницею походження, як джаз. Це стосується самого слова, до сих пір дослідники не прийшли до єдиної думки, що означає це визначення і звідки воно з'явилося. Спочатку це слово позначалося, як "dzass", пізніше "Jasz", тільки після 1918 року утвердилося справжнє написання Jazz.
  • Відправною точкою розвитку і поширення цього напрямку в маси, вважається 26 лютого 1917 року, коли легендарний склад "Original Dixieland Jazz Band" записав свою першу платівку з джазовими композиціями.
  • Завдяки популярності відомого саксофоніста Чарлі Паркера, навіть самі найбідніші сім'ї купували своїй дитині цей інструмент і відправляли його навчатися грі.
  • Зараз неможливо уявити будь-джазовий колектив без саксофона. Однак, спочатку цей інструмент був тільки у військових оркестрах. Лише після Громадянської війни в Америці, саксофони знайшли ще одне застосування і, як виявилося, дуже вдале. Те ж саме стосується і військових барабанів, які увійшли в ударну установку.
  • У 2001 році громадськість схвилював дуже незвичайних факт, пов'язаний з цією музикою. Регіна Картер виконала джазові композиції на скрипці самого Паганіні, вартість якої становить близько 40 млн доларів. Це дуже обурило прихильників класичної музики.
  • У Сан-Франциско є церква імені Джона Колтрейна, відомого джазового музиканта. Вважається, що це завдяки його синглу "Вища любов". У цій церкві навіть є фреска із зображенням музиканта над вівтарем.
  • Скотт Джоплін - вважається справжнім батьком блюзу і легендарним джазовим піаністом. Саме він заклав основи для розвитку цього напрямку в музиці.
  • 1 жовтня 1922 року вважається датою, коли з'явився вітчизняний джаз. Ця подія була пов'язана з концертом першого колективу, виконуючого нову музику "Першого в РРФСР ексцентричного оркестру джаз-банд Валентина Парнаха".
  • У нашій країні не відразу оцінили новий стиль, наприклад, Максим Горький і зовсім написав розгромну статтю "Про музику товстих", яка була видана в 1926 році.
  • Всі пам'ятають легендарний голос Луї Армстронга, низький, з чарівною хрипотою ... Але ж його могло і не бути. Чи знаєте ви, що відомий джазмен хотів позбутися від цього "дефекту" і навіть робив операцію на зв'язки. На щастя для багатьох шанувальників його творчості, вона не принесла результатів.


              Хто захоплюється джазовими композиціями запрошуємо завітати до читального залу бібліотеки філіалу № 2 та ознайомитися з книгою американського музикознавця Джеймса Лінкольна Колліера «Становление джаза», яка присвячена історії джазу.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина