«Кращі біографічні романи»
 Почитати біографічні книги корисно будь-якій людині. З них можна почерпнути багато корисного для досягнення своїх цілей та здійснення мрій, розширити свій світогляд і по новому подивитись на своє життя. А якщо це художня (романізована) біографія то це не тільки корисно, це ще й цікаво. До вашої уваги рекомендаційний список літератури «Кращі біографічні романи».
І розпочнемо з творчості неперевершеного майстра біографічного жанру АНРЕ МОРУА.
1. Анре Моруа «Олімпіо,або Життя Віктора Гюго» 1955 рік
    Ця книга - як подорож на машині часу. Перед читачами відкривається життя великого французького письменника, в житті якого переплелися егоїзм та самопожертва, дріб'язкове марнославство і широка безкорисливість, пристрасть до пригод і смак до міщанських чеснот, лицарська любов і банальні пригоди.
2. Анре Моруа «Прометей, або Життя Бальзака»  1965 рік
Віктор Гюго в день похорону Бальзака на кладовищі Пер-Лашез сказав: "всі його книги утворюють одну книгу, живу, блискучу, глибоку, де страшна, страшна і в той же час реальна наша сучасність живе і рухається". З того часу  була створена величезна бібліотека, присвячена Творцеві "людської комедії": спогади,  романи і есе, прискіпливо написані біографії і коментарі. Тим не менше, книга Моруа «Прометей, або життя Бальзака», займає особливе місце серед цих творів, завдяки цікавому «живому» сюжетові та оригінальній мові . 
 
3. П’єр Ла Мюр “За межею бажання»  1955 рік 
Відомий німецький композитор Фелікс Мендельсон – людина відносно вдалої творчої долі, хто ж не знає його «Весільного маршу»? А ще це він врятував від загибелі останні партитури великого Баха. Книга  Ла Мюра дуже цікаво розповідає про особисте життя композитора, про його роман з відомою актрисою Марією Саллі, та багаточисленними любовними пригодами.  
4. Симона Берто «Едіт Піаф»  1991 рік  

    Автор книги – зведена сестра великої співачки.  Провела в тісному спілкуванні з нею близько 30 років. Знала всі важкі, гіркі, веселі та трагічні перипетії життя артистки. Про них і веде мову в своїй книзі. Образ співачки дається у розвитку і в оточенні тих, з ким вона дружила, працювала, кого любила. Це діячі світового мистецтва Ж. Кокто, М. Дітріх, Ів Монтан та багато інших.   


5.  Барбара Редінг «Безумці»  2012 рік
      Історія кохання Михайла Коцюбинського до Олександри Аплаксіної. Вся ця любовна історія побудована на любовних листах Коцюбинського до Олександри Аплаксіної.   Роман Коцюбинського й Аплаксіної був не стільки плотським, скільки «мрійницьким». Обоє вони мріяли про спільне щастя. І обоє розуміли, що це лише мрії. «Перестаю реагувати на твою дитячість, що вірить у чудеса, яким ніколи не статися, і відмовлюся (вголос) мріяти, прошу тебе не нагадувати про різноманітні хворобливі фантазії.»
Письменниця вдало в свій роман включає уривки з творів Коцюбинського, які ніби показують.

6. Степан Процюк  «Чорне яблуко»  2013 рік  
            Перший в українській літературі роман про Архипа Тесленка. І це не романізована біографія, а авторська інтерпретація можливих емоцій і переживань, що виникали або могли виникати в героя на протязі його життя.
 Процюкові вистачило лише побіжного факту, що Тесленко мав почуття до односельчанки. З цього випливає лейтмотив роману, де головний герой мордується від платонічного кохання. Очевидно, головний герой міг жити в своєму уявному світі і не сприймати подій, що творилися довкола в селі. Мабуть, через те більша частина роману — не безпосередня дія, а сни, марення, одкровення Тесленка, всілякі символічні та алегоричні пасажі, що відображають внутрішній світ класика, яким його уявив Степан Процюк  
 Сподіваємось якась з цих історій станеться вам до вподоби. Всі рекомендовані книги з фонду нашої бібліотеки.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина