« 8 червня – Всесвітній день океанів»

8 червня — важлива екологічна дата. Ще 1992 року у Ріо-де-Жанейро відбулася зустріч на найвищому рівні, яка мала назву «Планета Земля», і саме тоді на цю дату призначили Всесвітній день океанів. З тих пір свято відзначається щорічно усіма, хто має стосунок до Світового океану. Це не лише екологи та іхтіологи, а й працівники «свідомих» акваріумів, дельфінаріїв та зоопарків, які проводять наукову роботу та координують свої зусилля задля захисту жителів морських глибин.

Усі заходи у цей день відбувається з однією метою — нагадати про величезну роль Світового океану у нашому щоденному житті та мобілізувати усіх небайдужих раціонального ставлення до цієї важливою частини біосфери. Адже океани не лише є найбільшим джерелом білка в світі, від якого, до речі, повністю залежать приблизно 3 мільярди людей. Вони буквально дають нам дихати, адже є одним з головних поглиначів вуглекислого газу.
Нині до 40% світового океану є сильно постраждалими від людської діяльності. Тож кожного року, 8 червня відбуваються різноманітні заходи, що висвітлюють проблеми океанів та способи зменшити їхній згубний вплив. Адже це врешті може призвести до вимирання багатьох видів флори та фауни.
Цікаві факти про океан:
Ø  Так, площа суші становить близько 29 відсотків. Вся решта припадає на світовий океан. Континенти, острови поділяють світовий океан на окремі океани. Світовий океан поділяється на 5 головних частин: Тихий океан, Атлантичний океан, Індійський океан, Північний Льодовитий океан та Південний океан.  У 2000  році Міжнародна гідрографічна організація прийняла розділення з чотирьох океанів на п’ять, виділивши Південний або Антарктичний океан зі складу Атлантичного, Індійського і Тихого.
Ø  94% життя на Землі зосереджено у воді. Близько двох третин всіх морських мешканців залишаються недослідженими, а коли виявляються нові різновиди, це піднімає ще більше запитань .
Ø     Тихий океан є найбільшим океаном на Землі і охоплює приблизно 30% поверхні Землі. Найглибше місце на землі –

Маріанська западина, що знаходиться в Тихому океані, на схід від Маріанських островів. ЇЇ глибина майже 11000 метрів. Вченим більше відомо про поверхню Місяця, ніж про глибини світового океану. Наприклад, 12 осіб вже ступили на Місяць, але тільки три побували в Маріанській западині.
Ø  В океанах є підводні вулкани, землетруси та зсуви, які можуть призвести до цунамі. Цікаво, що вони вивергають не
лаву, а бруд і метан. Близько 90% вулканічної активності на Землі відбувається саме в океанах.
Ø  Найбільш вивчений і освоєний людьми – Атлантичний океан. Як його тільки не називали: «Море з Геракловими ствопами», «Атлантік», «Західний океан», «Море мороку». Назву   «Атлантичний» він отримав на честь титана Атланта з грецької міфології. Вода в Атлантичному океані найсолоніша серед усіх океанів.

Ø  У океані існують підводні річки та водоспади. На сьогодні відомо 7 таких водоспадів. Причиною їх виникнення стають різниці в температурі і солоності різних ділянок океану і складний рельєф морського дна. Найбільший з нині відомих підводних водоспадів знаходиться на дні Датської протоки, яка розділяє Гренландію та Ісландію. Він більше ніж в три рази перевершує Анхель - водоспад у Венесуелі, який вважається найбільшим надземним безперервним водоспадом на Землі. Цей підводний водоспад за обсягом води майже в 2 000 разів перевищує кількість падаючої води Ніагарського водоспаду.
Ø   Найбільша риба світового океану -  китова акула, яка сягає в довжину 12,65 метра і може важити понад 21,5 тонну. Сьогодні китові акули мешкають у всіх тропічних та помірно-теплих морях.
Водночас найменшою рибою в Світовому океані вважають
Schindleria brevipingguis, яка мешкає в коралових лагунах Бар’єрного рифу. Рибки цього виду можуть досягати лише 8,4 мм у довжину.
Ø А ви знали, що корали носять сонцезахисний крем?
Вчені з’ясували, що більш теплі океани містять більш кислу воду. Забруднення і людське втручання загрожують морському життю у всьому світі. Коралові рифи є одними з найбільш делікатних жителів океану. У корала є природний захист - «сонцезахисний крем». 


На протязі мільйонів років корали біля Австралійського Великого Бар’єрного рифу формували свої захисні бар’єри, які допомагають їм виживати на сонці.
У Всесвітній день океанів співробітники, які докладають і координують свої зусилля для боротьби за права мешканців флори і фауни морських і океанічних глибин, а також відстоюють позиції стабільної екологічної обстановки, проводяться ряд найрізноманітніших заходів, спрямованих на розширення поінформованості громадськості з питань і проблем життя та екології світового океану та його мешканців.

Ми приєднуємося до цієї прекрасної ініціативи і раді, що людство має ще одну важливу можливість, силами всіх зацікавлених людей, зберігати природу і сприяти її відновленню в кращому вигляді. Будемо дбати про флору і фауну морів і океанів, а це в свою чергу нехай неодмінно послужить перешкодою до негативних екологічних наслідків і вимирання багатьох видів.
Більше цікавого про океани і їх мешканців можна дізнатися, завітавши до нашої бібліотеки після закінчення карантину.










Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»