«Рибальство – українські традиції»


«Рибальство – українські традиції»
(онлайн – огляд)
Вода шумить!.. вода гуля!..
На березі Рибалка молоденький
На поплавець глядить і примовля:
"Ловіться, рибочки, великі і маленькі!"
Рибалка (байка П. Гулака-Артемовського)

Рибальство в Україні - це дещо більше, ніж захоплення  або бажання просто згаяти час. Рибальство - це прекрасне захоплення тисяч любителів, душевний поклик. Воно кормить, лікує, надихає.
Рибальство в Україні було відоме з давніх часів. Це підтверджують археологічні знахідки - глиняні та кам'яні грузила для риболовних сітей, різноманітні гачки тощо, які належать до черняхівської культури (II-V ст.) та наступних епох (VI-IX ст.). Найбільшими районами рибальства в Україні були пониззя Дніпра, Південного Бугу, Дністра, Пруту, Прип'яті, Десни, узбережжя Чорного й Азовського морів. Тут рибальство вважалося основним заняттям певної частини мешканців, яке переросло у промисел. На Поліссі поширенню рибальства сприяла велика кількість річок та інших водоймищ, а також прадавня традиція використання риби у харчуванні.
Для селян риболовля була певною допомогою в їх господарстві.
Там, де було більше водних угідь, риба входила у щоденний раціон, в інших районах її споживали передовсім у дні посту, на певні релігійні свята. Отже, рибалкою селяни прагнули поповнити чи покращити своє харчування. Риба була також предметом продажу й обміну на інші продукти й побутові речі (льон, хліб, сіль).
Цікаві факти про риболовлю:
У світі iснує 27 000 живих видів риб.
Риболовля ділиться на кілька категорій: спортивна риболовля і комерційна риболовля.
Багато людей займаються риболовлею як спортом. Її принцип полягає в тому, що в результаті виловлена риба відпускається назад у море або річку.
У світі є 21 млн. рибалок, які працюють повний робочий день. Приблизно 200 млн. осіб залежать від рибного промислу.
Китай володіє найбільшою в світі рибною промисловістю, за нею йдуть Перу, Японія, США, Чилі, Індонезія, Росія, Індія, Таїланд, Норвегія і Ісландія.
 В  читальному залі маємо багато літератури для тих, хто захоплюється риболовлею.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина