«Хто читає більше: чоловіки чи жінки?»


«Хто читає більше: чоловіки чи жінки?»
Напевно, ні кого не здивує той факт, що жінки читають більше чоловіків. Це ще першими відзначили англійці. Навіть примудрилися порахувати, у скільки разів, - виявилося, в два! До аналогічних висновків прийшли і американські дослідники. Опитавши 5600 осіб старше 15 років, дослідники виявили, що кількість чоловіків, спромоглися за останні 12 місяців прочитати хоча б одну художню книгу, складає  63 відсотки (30 років тому було 72 відсотки). У жінок же зареєстрована зворотна тенденція, проте в межах практично тих же величин.
Кілька років тому британський письменник Ян МакЕван провів експеримент. Він і його син вирішили безкоштовно роздати певну кількість книг в лондонському парку. Буквально за кілька хвилин вони віддали близько 30 романів. І що помітили - саме жінки з величезним бажанням погоджувалися взяти книгу, а чоловіки ставилися до цього з підозрою, або взагалі відмовлялися.
Дослідження постійно показують, що жінки читають більше, ніж чоловіки, особливо це стосується художньої літератури. Це пояснюється і біологічними відмінностями чоловічого і жіночого мозку, і тим, яким чином хлопчики і дівчатка були привчені до читання в ранньому віці.
Згідно з дослідженнями, проведеними в США, Канаді і Британії, всього 20% чоловіків читають художню літературу. Як було відзначено в журналі «In These Times», більшості критиків і письменників варто орієнтуватися на аудиторію, що складається здебільшого з представниць жіночої статі.
Відвідувачами різноманітних літературних блогів також в більшості своїй є жінки. І власники книжкових магазинів підтверджують: жінки частіше за чоловіків купують книги, особливо художню літературу. Психологи вважають, що пані більш емоційні за своєю натурою. Деякі бачать першопричину в ставленні до читання: в ранньому віці дівчинки проводять набагато більше часу за читанням, ніж хлопчики.

Чоловіки і жінки відрізняються в підходах та виборі книг. На відміну від чоловіків, які частіше читають науково-популярні видання, жінки віддають перевагу художній літературі.  Прірва існує і в більш специфічних жанрах. Чоловіки схильні читати мемуари, біографії, історичні твори і наукову фантастику. Жінки вибирають детективи, трилери, любовні романи та іншу белетристику. Але різниця зачіпає не тільки вибір жанру.
Опитування 40 000 респондентів, проведене сайтом рецензування книг Goodreads виявивило, що чоловіки і жінки схильні вибирати книги, написані авторами аналогічної статі. У 2017 році з 50 книг найбільш популярних серед чоловіків 90% припадало на авторів-письменників, а з 50 видань найбільш популярних серед жінок автори-письменниці склали 45%.
Лише в Японії і Кореї кількість читаючих чоловіків та жінок не відрізняється. Всі інші розвинені держави - сфера читаючих жінок. Саме тому жіночих романів буде більше на полицях книжкових магазинів, ніж чогось чоловічого. Саме тому більшість книг будуть про кохання, а не про футбол або рок-н-рол. Це ні добре, і не погано. Просто бізнес.
Але існують і винятки. За статистикою, книга про пригоди Гаррі Поттера користувалася більшою популярністю у хлопчиків. Більш того, вона вплинула на «читацькі переваги» сильної статі: 61% опитаних визнали, що вони не читали пригодницькі книги до появи Гаррі Поттера.
Як показали результати дослідження в Україні - 43% українців вважають, що читають регулярно. Натомість 57% – майже не беруться за книжки. При цьому жінки читають більше, ніж чоловіки (47% проти 38%). Завзятішими книголюбами є люди віком 18-30 років (51%), інтерес молоді до читання перевищує інтерес людей пенсійного та передпенсійного віку, а найменше часу книжкам присвячують українця передпенсійного та пенсійного віку (39%). Також левову частку читачів становлять люди з вищою освітою (56%). Українці мало читають через відсутність зручних форматів книжок, незнання сучасної літератури та ціновий бар’єр. Серед активних читачів – 51% жінок у віці 20-29 років. Такі результати всеукраїнського дослідження «Читання книжок в Україні», яке проводила компанія GfK Ukraine спільно із Форумом видавців та «Київстаром».
Не важливо, хто ви - чоловік чи жінка, важливо, що ви - читаюча людина! А читаюча людина подобається всім. Так що, читайте книги!


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина