«Вело-мандри та все, що з ними пов’язано»


Поїздка на велосипеді по Україні - кращий спосіб уважно розглянути красу країни і згуртуватися з друзями! Але головна перевага велопрогулянок - це поєднання приємного з корисним. Так би мовити, відпочинок для душі і тіла. Якщо Ви вже вирішили влитися в ряди веломандрівників, важливо правильно оцінити свої сили. Похід або прогулянка не принесуть Вам задоволення, якщо відправитися по маршруту, що не відповідає вашій підготовці. Щоб «побороти» маршрут, потрібно мати досвід їзди на велосипеді і хоча б базову фізичну підготовку. Якщо цього немає, можна швидко втомитися і не доїхати нікуди.
Якщо ви регулярно займаєтеся в спортзалі, бігаєте, нормально почуваєте себе в похідних умовах, і готові проїхати за пару днів більше ніж сто кілометрів, то варто спробувати свої сили в велопоході за межі міста.
Для кожного виду велотуризму існує і свій вигляд велосипеда. Для класичного велотуризму необхідно вибирати туристичну модель, для екстремального - гірський велосипед (він же МТВ, він же mountain bike), а для спортивного - гібрид, що поєднує в собі прохідність гірського велосипеда і здатність розвивати досить високу швидкість на шосе.

Якщо ви тільки недавно сіли на «залізного коня» і не ризикнете далеко відправитися по пересічній місцевості, вам підійде веломаршрут для новачків. У вихідний можна відправитися на прогулянку по одному з міських маршрутів, наприклад в Дендропарк.
Якщо ви по вихідним любите кататися, але ваша межа поки пара десятків кілометрів, краще почати з веломаршрутів аматорського рівня, спробувати освоїти маршрути недалеко за містом.
Улюблені місця полтавських і харківських любителів заміських велопрогулянок - Миргород, «Велосипедом на дачу Короленка», Опішня, в сторону Харкова - Чугуїв, Сковородинівка, Шарівка. До тогож з’явиться привід відвідати музеї, присвячені знаменитим землякам, і палацово-парковий комплекс. Якщо ж ви  надумали зв'язати своє майбутнє з велосипедом і вже не мислите своє дозвілля без велопоходів, радимо звернути увагу на популярні веломаршрути по Україні та зарубіжжю. В принципі, немає такого куточка на території нашої країни, куди неможливо було б добратися на велосипеді.
Велопоход Полтава - Тростянец 2016
Карпати - це найбільш популярне та класне місце для катання в Україні. Там можна їздити де завгодно: як по горах, так і по асфальту. Кращий час для поїздки в Карпати - період з травня по вересень.
У багатьох українських містах велоактівісти проводять цікаві заходи: велосипедні екскурсії, «покатушки» (іноді костюмовані), акції. Щоб отримувати інформацію про них, приєднайтеся до велоспільнот свого міста в Мережі і отримуйте цікаву для вас інформацію та пропозиції.
Порада: У велопохід вирушайте з досвідченими друзями або замовивши велотур у фахівців. Зорієнтуватися допоможе велосипедний путівник по Україні або окремо по Карпатам - його можна купити в веломагазині або в Мережі.
І ще кілька практичних порад:
зробити велосипед максимально легким. Якщо їдете на важкому мотоциклі і тягнете за собою багато вантажу, то задоволення від такого катання не отримаєте;
мати з собою два комплекти одягу (один на собі, інший - з собою);
розкласти речі в спеціальні набори сумок для байкпакінга - щоб їх розмістити на велосипеді рівномірно;
досить брати телефон з мобільним інтернетом, але якщо є велокомп’ютер - це набагато зручніше. Обов'язково також прихопити паперову карту - в разі якщо телефон розрядиться;

прийнято брати їжу на 5 днів, якщо їдете на тиждень.
Для велопоходу спеціалізовані сайти радять правильно підібрати під ваш розмір велосипед. Бажано також мати спеціальні велосипедні велошорти, шолом, рукавички і захисні окуляри.
Якщо ви будете везти з собою речі, то не обійтися без установки на велосипед багажника для спеціального велорюкзака, адже возити речі на спині в звичайному рюкзаку складно.

Волонтери створили всеукраїнський велосипедний маршрут, який проходить через Полтавщину. Популяризатор велосипедного руху в Полтаві Ірина Садовникова каже, що будь-які подорожі - це дуже хороший спосіб пізнавати світ, свою країну, зустрічати цікавих людей, а велотуризм - це ще й досить дешевий і тому доступний вид подорожей: "Саме тому проект" Вишитий Шлях "є важливим для всієї країни, і не тільки для Полтавщини, тому що дає можливість зустріти чимало прекрасних людей, побачити як і чим вони живуть, почути їх історії, а заодно і випробувати себе, знайти команду, відкрити свій рідний край, як би банально це не звучало. В цілому створений пішохідний і велосипедний маршрут має довжину більше 2.000 км. Він розроблений таким чином, щоб шлях пролягав НЕ автомобільними трасами, а лісовими стежками, і проходив повз дивовижні пам'яток культури і захоплюючих пейзажів. маршрут можна буде проїхати на велосипеді, пройти пішки , а певні частини можна подолати навіть верхи на коні.
"Вишитий Шлях" проходить повз 310 населених пунктів і понад 500 туристичних атракцій. Маршрут, згідно онлайн-треку, проходить через Чорнухи, Лубни, Миргород, Великі Сорочинці, Шишаки, Решетилівки, Полтаву, Диканьку і Опішне.
 Тому що насправді українці, на жаль, дуже мало подорожують і ще менше цікавляться навіть місцем, де вони народилися і прожили все життя, рідко виїжджають навіть за межі своєї області. Це не сприяє взаєморозумінню в суспільстві, а тільки підсилює відособленість.
Про Європу і говорити нічого! Практично в кожній європейській державі велотуризм знаходить підтримку, а в Голландії, Бельгії, Франції, Німеччині, країнах Прибалтики велосипед становить серйозну конкуренцію громадському транспорту і автомобілів. Тож рушайте у подорожі хай вам щастить!
Використані джерела:


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина