ЖАК-ІВ КУСТО – ФРАНЦУЗЬКИЙ ОКЕАНОГРАФ


Жак-Ів Кусто – французький океанограф


  Французький дослідник морських глибин Жак-Ів Кусто відомий всьому світу, не тільки як вчений, який разом з Емілем Ган’яном винайшов акваланг.
  Завдяки Кусто і його команді людство відкрило для себе досі невідомий підводний світ.
У серії чудових фільмів про підводне царство Жак-Ів Кусто підняв завісу морських таємниць і загадок затонулих кораблів, познайомив глядачів з унікальними представниками підводної флори і фауни, навчив нас бачити прекрасне в тих куточках світового океану, де, здавалося б, немає і не може бути нічого цікавого.
     Жак-Ів Кусто народився в невеликому містечку Сент-Андре-де-Кюбзак, що знаходиться у відомому виноробному регіоні Бордо, в 1910 році.
Кусто рано навчився плавати і на все життя полюбив море.
У 1930 році Кусто вступив до військово-морську академію. Група, в якій він навчався, першою пішла в кругосвітнє плавання на кораблі «Жанна д’Арк».
 По розподілу, після закінчення академії, був відправлений на військово-морську базу в Шанхай, також побував в СРСР.  Тут Кусто багато фотографував, але майже всі матеріали були вилучені службою беспеки.
Кусто вирішив піти в Академію морської авіації, його вабило небо, але після автомобільної аварії на гірській дорозі, коли в нього було зламано кілька ребер і пальці на лівій руці, пошкоджено легені й виник параліч правої руки, від авіації довелося відмовитися.
На цьому його льотна кар’єра закінчилась. Жак-Ів довго не міг оговтатися від наслідків тієї трагічної випадковості, саме в довгий період реабілітації він і винайшов свої окуляри для підводного плавання, якими користуються аквалангісти у всьому світі.
У 1937 році Кусто знайомиться з морським офіцером Філіпом Тайє, безнадійно і щиро закоханим в море. Саме ця людина змогла привити Кусто пристрасть до занурення. З їх знайомства і починається підводна епопея Жака-Іва Кусто.
Він разом з Філіпом Тайє і Фредеріком Дюма присвячують своє життя дослідженням моря. Але для більш ретельного і детального вивчення морських глибин їм був необхідний апарат, що дозволяє перебувати під водою тривалий час. І в 1943 році такий апарат був винайдений. Ним став перший в світі акваланг. Його творцями стали Жак-Ів Кусто та інженер Еміль Ган’ян.
Під час Другої світової війни його призначають каноніром на  крейсер Duplelx, де він прослужив до червня 1940 року, дати перемир’я між Францією і Німеччиною.
Після затоплення французького флоту в Тулоні в листопаді 1942 року Жак Ів Кусто і його друзі залишилися без своїх кораблів і практично без роботи.
     Вони повернулися до своїх підводних захоплень і зайнялися монтажем епізодів, знятих раніше. Результатом цієї роботи став 18-хвилинний фільм «18 метрів під водою».
У  тому ж 1942 році Жак Ів Кусто створив свою першу компанію з виробництва фільмів «Студія наукових фільмів Кусто», перед тим як організувати «Об’єднані акули», яка пізніше випустила значну частину знятих їм кінострічок. Можна з повною впевненістю сказати, що саме в цей час почалася «Одіссея» капітана Кусто.
У 1946 році було запущено виробництво аквалангів в промисловому масштабі, практично відразу ж після винаходу.
     


Цікавість до морських глибин і бажання якомога ретельніше вивчити підводний світ надихнули Кусто на винахід підводних відеокамер і «підводного блюдця» — невеликого підводного човна, що відрізняється підвищеною маневреністю.

З початку 1950-х років Кусто вів океанографічні дослідження за допомогою судна «Каліпсо» яке було орендовано у Томаса Лоела Гіннесса за символічний один франк на рік й перероблено зі списаного мінного тральщика Британських Королівських ВМС.
 
На «Каліпсо» було обладнано мобільну лабораторію для проведення досліджень у відкритому океані і підводних зйомок.
    На цьому судні Кусто здійснив не одину кругосвітню подорож і зробив величезну кількість фото і відео репортажів.
    Перше визнання прийшло до Кусто з виданням  у 1953 році книги «В світі безмовності». Книга була  написана у співавторстві з Фредеріком Дюма.
    Світове визнання та слава обвалилась на Кусто у 1956 році після отримання премії «Оскар» і «Золотої пальмової гілки» за фільм, знятий за мотивами книги.
    У 1957 Кусто був призначений директором Океанографічного музею Монако.
     У 1973 він заснував некомерційну екологічну організацію «Суспільство Кусто» з охорони морського середовища.
     У травні 1985 року команда Кусто обзавелася ще одним судном. Це двощоглова яхта «Алсіон» (Alcyone) з експериментальним турбопарусом, що використовують для отримання тяги ефект Магнуса.
Кусто помер в 1997 році у 87 років від інфаркту міокарда в результаті ускладнення респіраторного захворювання. Похований на фамільному ділянці на кладовищі Сен-Андре-де-Кюбзак.
Відкриття та винаходи Кусто.
     В своїй першій книзі, «В світі безмовності», Кусто пише, що почав занурюватися в воду, використовуючи маску, трубку і ласти, разом з Фредеріком Дюма та Філіппом Тайє в 1938 році.
     У 1943 році він випробує перший прототип акваланга, розроблений ним спільно з Емілем Ганьяном.
     Це вперше дозволило проводити тривалі підводні дослідження, що в значній мірі сприяло поліпшенню сучасних знань про підводний світ.

  Допитлива людина і мрійник Жак-Ів Кусто назавжди залишиться в наших серцях добрим чарівником підводного царства.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина