Літературний календар
«Орхан Памук –національна гордість Турції»
Орхан Памук (народився 7 червня 1952СтамбулТурція) —
сучасний турецький письменник і громадський діяч, лауреат декількох національних і міжнародних літературних премій, в тому числі Нобелівської премії з літератури (2006).
     Популярний як в Туреччині, так і за її межами, твори письменника перекладені на більш ніж п'ятдесят мов. Відомий своєю громадянською позицією щодо геноциду вірмен і дискримінації курдів у Туреччині, яка не співпадає з думкою офіційних турецьких властей.
     Народився в заможній родині інженера, має черкеські коріння. Навчався  в Стамбулі в  американському коледжі Robert College. Після його закінчення за наполяганням сім'ї вступив до технічного університету Стамбула - батьки хотіли, щоб він став інженером-будівельником, - але через три роки залишив його, щоб стати професійним письменником.
    У 1977 Памук закінчив інститут журналістики Стамбульського університету.
     З 1985 по 1988 рік жив в США і працював в Колумбійському університеті в Нью-Йорку, потім повернувся до Туреччини. До 2007 року жив в Стамбулі, але після вбивства турецьким екстремістом відомого правозахисника вірменського походження Гранта Дінка повернувся в Нью-Йорк.
       12 жовтня 2006 Орханові Памуку була присуджена Нобелівська премія з літератури, з формулюванням - автору, «який в пошуках меланхолійної душі рідного міста знайшов нові символи для зіткнення і переплетення культур».
     З 2007 року є професором Колумбійського університету, де щоосені веде курс з письменницької майстерності та історії світової літератури. Іноземний член Американського філософського товариства (2018).
      З 1982 по 2001 був одружений, має доньку. Деякий час Памуку приписували відносини з відомої індійської письменницею Кіран Десаї. З 2010 року цивільною дружиною Орхана Памука є Асли Ак'яваш, яку пов'язують з письменником тривають багато років відносини.

    Перший великий твір - сімейний роман-сага «Джевдет-бей і його сини», в якому розповідається історія декількох поколінь стамбульської сім'ї.

     Основні теми творчості письменника - конфлікт і протистояння між сходом і заходом, ісламом і християнством, традиціями і сучасністю. Наприклад, конфлікт між західництво і ісламізмом в сучасній Туреччині є головною темою вийшла в 2002 році книги «Сніг».




  






    Дія майже всіх книг Памука відбувається в Стамбулі. Що вийшла в 2003 році книга
«Стамбул. Місто спогадів »являє собою цикл пов'язаних один з одним нарисів і з'єднує розповідь про Стамбулі з автобіографічними мотивами.


    Опублікований в 2008 році роман «Музей невинності» присвячений речам як відображення реальності минулого. За словами Памука, він формує колекцію для музею старих речей, на кшталт того, який описаний в книзі. 28 квітня 2012 року Музей невинності відкрив свої двері.




      У 2016 році в Росії були опубліковані два нові романи Памука «Мої дивні думки» і «Рудоволоса жінка» в перекладі Аполлінарії Аврутін.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина