Міжнародний день братів і сестер


Інформаційна сторінка

Міжнародний день братів і сестер



10 квітня в різних країнах світу відзначається чергове сімейне свято – День братів і сестер.

Не надто відоме, воно покликане продовжити славну традицію вшанування сімейних і родинних зв’язків, зміцнюючи відносини між близькими людьми, якими і є по відношенню один до одного брати і сестри.
Треба сказати, що сама по собі традиція вшанування кровної близькості брата і сестри, теплих відносин між ними протягом усього життя існувала у багатьох народів. Наприклад, в Індії і сьогодні є відповідне національне свято – Ракша-бандхана, яке відзначається в другій половині літа і супроводжується ритуалами.
Так, сестра пов’язує на зап’ясті брата священну пов’язку або шнурок, який, згідно з переказами, повинен захищати від злих сил. Брат, в свою чергу, підносить сестрі подарунок, обіцяючи захищати її все життя і допомагати. Це національне свято стоїть на сторожі сімейних цінностей і покликане постійно нагадувати найближчим спорідненим душам про необхідність взаємної любові і взаємодопомоги.
Поява ж сьогоднішнього свята пов’язана з іншою країною і має свою історію, але так само, як і в Індії, спрямовану на нагадування братам і сестрам про те, що вони – найближчі в цьому світі люди по відношенню один до одного. Традиція відзначати День братів і сестер 10 квітня прийшла з США.
 Ідейним натхненником установи нового свята стала Клаудія Еварт. Вона втратила своїх рідних брата і сестру в ранньому віці і важко переживала цю втрату. На згадку про них Клаудія і вирішила організувати проведення свята, а в якості дати вибрала 10 квітня – День народження її сестри.

Жінка звернулася із закликом до суспільства пам’ятати про близьких людей: братів і сестер, цінувати саму можливість відчути тепло і добро, турботу і розуміння рідної людини, усвідомлюючи сам по собі факт того, що така людина є, як чудо і Дар Божий.
  Свято, вперше проведене в 1998 році, стало швидко набирати популярність спочатку в США, а потім набуло поширення і в інших країнах і вже «обростає» традиціями. Так, в цей день прийнято дарувати подарунки брату чи сестрі, вітати по телефону, зустрічатися в кафе або всією сім’єю вдома, даруючи тепло і радість один одному і батькам, для яких немає нічого приємнішого, ніж близькі й добрі відносини між їхніми дітьми!
До речі, на відміну від індійського свята, яке відзначають рідні брат і сестра, День братів і сестер 10 квітня – це свято, яке має на увазі не обов’язково відносини між братом і сестрою, але між двома братами або декількома сестрами. У свят багато спільного, однак, квітневе свято носить більш широкий характер і не прив’язане до історії і культури окремого народу. І хочеться вірити, що широкі сучасні можливості спілкування між людьми зроблять його міжнародним і популярним по всьому світу!
У святкуванні дня братів і сестер вже з’являються свої традиції. Наприклад, у цей день прийнято дарувати подарунки брату або сестрі, вітати телефоном, збиратися в кафе або всією сім’єю вдома.
Інтернет дозволяє скоротити будь-яку відстань і завжди бути на зв’язку. А самі привітання з днем братів і сестер нічим не обмежуються, крім фантазії та фінансових можливостей.
 У день сестри можна дарувати квіти й подарунки, красиві листівки, милі дрібнички або корисні речі. Вітаються оригінальні сувеніри, зроблені своїми руками, подарунки зі змістом – янголята, обереги, талісмани.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина