Читай = перемагай

Читай = перемагай

«Є злочини гірші, ніж спалювати книги. Наприклад – не читати їх»

                                     (Рей Бредбері)

Хороша та книга, яку відкриваєш смакуючи, а закриваєш — збагатившись", - сказав колись Амос Олкотт.

Перегортаючи останню сторінку книжки, ми повинні збагачуватися. Новими знаннями, досвідом героїв, порадами автора, які нерідко потрібно прочитати між рядками. Не кожному це вдається, але в читанні, як і в будь-якій справі, потрібний певний досвід. Після однієї прочитаної книги ніхто не стане розумнішим. Але після десятка мудрих книг, достойних уваги, наш словниковий запас обов'язково збільшиться. Що вже є цінним для нас. Це ніби маленька перемога. А доводити самому собі, що ти чогось вартий,- дуже приємно.

Декілька аргументів на користь книг, або чому читати корисно:

- Читання збільшує словниковий запас

Особливо якщо ви читаєте твори різних авторів і жанрів, стикаючись зі словами й термінами, які рідко вживаються в повсякденній мові.

- Читання робить розумнішим, відточує аналітичні здібності і покращує концентрацію.

Воно «включає» мозок. Французький письменник і філософ-просвітитель Дені Дідро стверджував, що люди, коли перестають читати, перестають і мислити.

А оскільки багато творів містять безліч деталей, які потрібно запам’ятовувати та відслідковувати, щоб розгадати таємницю або зрозуміти контекст, розвиваються аналітичні здібності. Це допомагає критично оцінювати не тільки текст і сюжет, а й те, що відбувається у вашому житті.

І навик концентруватися на змісті, не відволікаючись на сторонні предмети і фон, стане в нагоді в житті. Наприклад – в метушливій  ​​офісній роботі, коли всі і кожен окремо відволікають,  не переживаючи про чиюсь особисту продуктивність та ефективність.

- Читання зміцнює пам’ять

Незаперечний факт. Для розуміння твору потрібно запам’ятати безліч речей і нюансів, а це тренує пам’ять. Може статися,  що дуже скоро вам не знадобляться нагадувалки на смартфоні.

Більше того, читання, а це, по суті, активність мозку, яка тримає його, так би мовити, в тонусі, є профілактикою хвороби Альцгеймера. Саме тому кажуть, що воно омолоджує, адже організм старіє швидше, коли старіє мозок.

- Читання допомагає в спілкуванні

Воно вдосконалює мовні навички та дозволяє ясно і чітко викладати свої думки. Адже не дарма Вольтер, французький філософ-просвітитель XVIII століття, стверджував: «Читаючи авторів, які добре пишуть, звикають добре говорити».


Після пари-трійки свіжих творів ви напевно станете цікавим співрозмовником, який справляє  незабутнє враження на людей, що  взагалі не читають.

- Читання відкриває світ і додає впевненості в собі

Будь-яка книга, по суті, є новим віконцем у світ. Вона допомагає його пізнати і дізнатися, можливо, з абсолютно іншого  для вас боку.

А демонстрація виключної ерудиції та глибоких знань того чи іншого предмета сприяє впевненості в собі, власне, як і визнання оточуючими.

- Читання знижує стрес

Доведено, що лише шість хвилин читання знижує рівень стресу на 65%. Навіть від нудьги рятує. Ритміка та захоплюючий сюжет художньої літератури дозволяють відволіктися від своїх проблем та заспокоїтися.

- Читання зміцнює сон

Тільки якщо ви заміните щовечірній перегляд  телевізора читанням паперової книги. Справа в тому, що підсвічування його екрану, а також екрану інших гаджетів, пригнічує вироблення відповідального за міцний сон гормону мелатоніну. А ось книга в цьому плані цілком безпечна.

- Читання дозволяє прожити життя інших людей

І ви знаєте, це унікальна можливість. Ваша уява сама  намалює декорації. Жоден фільм не дасть вам такої можливості.

- Читання розвиває уяву

І чим більше ви читаєте, тим ваша здатність фантазувати краща: ви регулярно програвайте в голові все те, про що читаєте.

Цікаво знати

– Основною формою занять у середньовічних університетах, школах було читання книг: викладач читав книжку й пояснював незрозумілі місця. Чому ж студенти не читали цих книжок самі? Тому, що книжки тоді в ще не друкувалися, а переписувалися. Такі книжки були дорогі й малодоступні, будь-хто їх читати не міг. Ось звідси й походить вислів "читати лекції". А книги тоді були не схожі на наші: вони писалися великими літерами, а тому були гігантського розміру – до півметра і більше. Через вагу й розміри носити з собою таку книгу було майже неможливо. Коштували вони дорого, а щоб їх не вкрали, то часом доводилося прив’язувати їх до столу ланцюгами.

– Найдавнішою книгою України є Велесова книга – пам’ятка писемності ІХ століття. До найдавніших книг, творів написаних в Україні є "Слово о полку Ігоревім", Пересопницьке Євангеліє, "Київські глаголичні листки" та інші. Першою друкованою книгою, яку написав українець, була книжка (1483) вченого ХV ст. Юрія Дрогобича.

– Якби зібрати всі терміни з усіх галузей наук, то це був би "контейнер" на мільйон або навіть більше слів.

– Найвидатніші книги писалися на пергаменті. Це оброблені телячі шкури. Їх старанно вишкрябували з обох боків, вибілювали у вапні, натягали на раму, сушили, а потім обрізали – і виходив гладенький, тонкий і дуже міцний "папір". Пергамент був значно міцніший і не псувався так швидко, як папір. В Україні користувалися ним до ХVII століття.

– Перші книги, видані сучасною українською мовою були: "Енеїда" І. Котляревського (1798), "Українські народні думи" (1834), записані М. Максимовичем, "Кобзар" Тараса Шевченка (1840) ...

– Творча спадщина видатного українського письменника, поета, публіциста, перекладача Івана Франка величезна – понад 130 томів (книг), проживши неповних 60 років. Надруковано поки що тільки 50 томів.

– Однією з найменших у світі книг вважається "Кобзар" Тараса Шевченка, створений українським мікро гравером Миколою Сядристим. Книжка має 12 сторінок, кожна з них 0,6 квадратних міліметра. Перегортати сторінки можна тільки загостреним кінчиком людського волоса. Книжка зшита павутинкою завтовшки 0,002 мм. Обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника. Її прикрашає портрет Тараса Шевченка, а також зображена хата, в якій він народився. На малесеньких листках через мікроскоп можна прочитати 75 рядків невмирущих поезій поета.

– Швидкість читання 16-ти річної киянки Ірини Іванченко – 163333 слова за хвилину з повним засвоєнням прочитаного. Це досягнення офіційно зареєстровано в січні 1990 року. Дівчина проходила спеціальну підготовку в Київському "Центрі розвитку мозку". 

А неофіційний рекорд в швидкості читання – 416250 слів за хвилину – належить теж 16-річній киянці Євгенії Олексієнко (1989 р.). Тільки хвилину часу потрібно було дівчині щоб прочитати книжку середнього формату ... Зміст прочитаного вона переказує годинами, не пропускаючи найменших дрібниць.

Народ про книгу

Хочеш пізнати світ – читай книжки.

Книга вчить, як на світі жить.

Хто багато читає, той багато знає.

Золото добувають із землі, а знання - із книг.

Хочеш багато знати – читай книжки.

Хто багато читає, той горе забуває.

Книжка – найдивовижніший винахід людства.

З молоду даремно час не гай, а книжки читай.

Хто багато читає, той швидко на ноги стає.

Як хочеш багато знати, то треба книжки читати.

Не на користь книжку читати, коли вершки лише хапати.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина