Літературний календар
«145 років від дня народження Томаса Манна»
Пауль Томас Манн (нім. Paul Thomas Mann, 6 червня 1875, Любек - 12 серпень 1955, Цюріх) - німецький письменник, есеїст, майстер епічного роману, лауреат Нобелівської премії з літератури (1929), молодший брат Генріха Манна.
     Пауль Томас Манн, найвідоміший представник свого сімейства, багатого відомими письменниками, народився 6 червня 1875 року в родині заможного любекського купця Томаса Йоханна Генріха Манна (1840-1891), який обіймав посаду міського сенатора. Мати Томаса, Юлія Манн (уроджена да Сільва-Брунс) (1851-1923) походила з родини з бразильськими корінням. Сім'я Манн була досить численною. У Томаса було два брати і дві сестри: старший брат, відомий письменник Генріх Манн (1871-1950), молодший брат Віктор (1890-1949) і дві сестри Юлія (1877-1927, самогубство) і Карла (1881-1910, самогубство) . Сім'я Манн була заможною, дитинство братів і сестер було безтурботним, майже безхмарним.
     Після смерті батька в 1891 році і продажу сімейної фірми сім'я переїхала в Мюнхен, де Томас прожив (з невеликими перервами) до 1933 року. В середині 1890-х років Томас і Генріх на час виїхали в Італію. Однак ще в Любеку Манн почав проявляти себе на літературній ниві як творця і автора літературно-філософського журналу «Весняна гроза», а в подальшому писав статті для видаваного його братом Генріхом Манном журналу «Двадцяте століття». Після повернення з Італії Манн недовго (1898-1899 роки) працює редактором популярного німецького сатиричного журналу «Сімпліціссімус», проходить річну армійську службу і публікує перші новели.
    
 Популярність до Манну приходить в 1901 році, коли виходить перший роман, «Будденброки». У цьому романі, за основу якого була взята історія його власного роду, Манн описує історію занепаду і виродження купецької династії з Любека. Кожне нове покоління цієї сім'ї все менше і менше здатне продовжувати справу своїх батьків в силу відсутності властивих їм бюргерських якостей, як то: ощадливість, старанність і обов'язковість - і все більше і більше йде від реального світу в релігію, філософію, музику, пороки.
   Підсумком цього стає не тільки поступова втрата інтересу до комерції і престижу роду Будденброкков, але і втрата сенсу життя і волі до життя, обертається безглуздими і трагічними смертями останніх представників цього роду.
    Слідом за «Будденброки» було видання не менш успішного збірки новел під назвою «Трістан», кращою з яких була новела «Тоніо Крегер». Головний герой цієї новели відрікається від любові, яка приносила йому тільки біль, і присвячує себе мистецтву, проте зустрівши випадково Ганса Гансена і Інгерборг Хольм - двох різностатевих об'єктів своїх неподілених почуттів, - він знову переживає те сум'яття, яке колись охоплювало його при одному тільки погляді на предмет свого юнацького потягу.

Завітайте в бібліотеку філіал № 2 та візьміть додому книги Томаса Манна!!!




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»