Іван Іванович Нехода


Іван  Іванович  Нехода
(110 років від дня народження)
Нехода Іван Іванович народився 24 червня 1910 року в  селі Олексіївка Харківської губернії, у бідній селянській наймитській родині. Батько помер молодим, мати-вдова самотужки виховувала чотирьох дітей. У 1924 році Іван перебрався до Харкова, тодішньої столиці Радянської України, де влаштувався ліфтером в «Українбанку». Почав відвідувати в вечірню школу.
З 1925 року працює кореспондентом в Харківській піонерській газеті «На зміну». Наприкінці 20-х років вірші Івана Неходи вже друкують молодіжні газети і журнали для дорослих.
у 1935 році виходить його збірка "Пісня радості", від якої він сам вів літочислення поетичної діяльності.

З 1929 по 1932 рік Іван навчався на факультеті мови та літератури Харківського інституту народної освіти. Вчителював, працював в редакціях різних газет і журналів, здебільшого дитячих. У 1939 Іван Нехода закінчив ВДІК.
У червні 1941 року Неходи йде на фронт, але не полишає літературної діяльності. Вірші цого періоду він присвячує своїй доньці та дружині.
Після війни поет оселяється в Києві, де працює головним редактором видавництва "Молодь" і "Піонерія.
Після переїзду до Криму, працює головою Кримської філії Спілки письменників України. В цей час, в 50-х роках, в Криму починає відроджуватися українство: виходить газета «Радянський Крим», друкувались книги українських авторів – Степана Литвина, Дмитра Черевичного, Лідії Кульбак, Миколи Артеменка. При Спілці письменників почало працювати літературне об’єднання.
Останні роки поет багато подорожував по Україні, відвідав Чехословаччину, Італію, Францію, Англію, Західну Німеччину. 
"Пам’ять про французьку землю" виходить окремою книгою.



Чимало часу віддав дитячій літературі. Майже половина збірок Неходи — для дітей. Саме він — автор знаменитого вірша-пісеньки «У лісі-лісі темному».



У 1952 році, в Києві, поет починає серію казок для дітей, готується до роботи над віршованим романом «Хто сіє вітер», про долю молодого покоління в роки війни.
Писав поет і пісні. Працював разом з композитором Андрієм Штогаренком, Аркадієм Філіпенком, Таїсією Шутенко та іншими. Його безпосередніми вчителями були українські поети — Павло Тичина, Максим Рильський, Володимир Сосюра.  
Помер Іван Нехода раптово, 17 жовтня в 1963 року, у 53-річному віці. 


Його ім’ям названі вулиці в Києві і Харкові.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

Кульбаба, або Диво-рослина

4 найпопулярніші квітки осені