«Таємна бібліотека – з  історії однієї 

держави»

90 років тому - 7 червня 1929 року - відповідно до Латеранські угоди утворено держава Ватикан - держава-місто, що розкинулося на Ватиканському пагорбі в західній частині Риму, резиденція глави католицької церкви Папи Римського, міжнародний центр римсько-католицької церкви. Це найменша в світі держава зберігає найбільшу колекцію знань людства - в Ватиканській апостольській бібліотеці на сьогоднішній день налічується близько 1 млн. 600 тис. друкованих книг, 150 тис. Манускриптів, а також гравюри, географічні карти, монети - все це має величезне, неоціненне значення для світової культури. Деяка частина зборів прихована від чиїхось очей і зберігається в недосяжності. Що ж приховують архіви Ватикану?


Побачивши її вперше неможливо не завмерти в захопленні перед величчю і пишнотою її архітектури. Підлоги оброблені білою і чорною плиткою, розташованої в шаховому порядку, а стелі та колони прикрашені образами великих святих. Приміщення бібліотеки розділені на зали, є ватиканський архів і «Biblioteca segreta», в якому зібрані особливо цінні і засекречені документи. Доступ до деяких з них має тільки Папа Римський.

Також Бібліотеці належить лабораторія, в якій проводиться реставрація древніх документів і манускриптів, і Школа бібліотекарів.
Офіційно Ватиканська Бібліотека була заснована 15 червня 1475 року. Саме в цей день папа Сикст IV узаконив її існування своїм особистим указом. Перші архіви Ватикану - у вигляді сувоїв, рукописних літургійних книг - стали збиратися ще з 4 століття, поступово бібліотека росла, і до чотирнадцятого століття містила вже 643 цінних рукопису. На той момент колекція включала в себе 2527 творів. У 1587 році під керівництвом папи Сикста V почалося будівництво окремої будівлі для бібліотеки. Загальна протяжність полиць з документами становить 85 кілометрів. В архіві зберігаються документи пап і їх представників, окремих родин, а також спадщина монастирів, чинів, аббатств і безліч манускриптів, що мають неоціненну історичну цінність.
Саме існування секретного архіву породило масу домислів про артефакти, які можуть там зберігатися. Нібито стіни бібліотеки приховують першу Біблію, таємні твори масонів, свідоцтва контакту з позаземними цивілізаціями. Фантазії письменників приписують вмісту секретного архіву як документи, які спростовують церковні догми, так і ті, що підтверджують їх. За неофіційними даними, в підземних сховищах Ватикану, які займають величезну територію, є багато секретних кімнат, відомих тільки присвяченим. Папа, проводячи багато років у Ватикані, навіть і не підозрював про їх існування. Крім того, в бібліотеці зберігається багато архівів, які до на цей час не досліджені, доступ до яких можна отримати тільки теоретично. Наприклад, деякі рукописи Леонардо да Вінчі, які до сих пір не показують широкому загалу. Чому? Є припущення, що вони містять щось, що може підірвати престиж Церкви.

Щодня будівлю бібліотеки відвідують близько 150 вчених і фахівців, і перед тим, як отримати дозвіл на роботу з архівами, вони піддаються самій ретельній перевірці. Бібліотека Ватикану вважається одним з найбільш суворо охоронюваних в світі об'єктів.
Зберігається в Ватиканської апостольської бібліотеки і багаті зібрання манускриптів. На відміну від колекцій творів мистецтва, більшість з них були зовсім недоступні для публіки через свою рідкість і крихкість. Ситуація змінюється завдяки партнерству бібліотеки і японської компанії NTT DATA.
Масштабний проект з оцифрування рукописів Ватиканської апостольської бібліотеки почався в 2010 році. В рамках масштабного проекту з оцифрування рукописів Ватиканської бібліотеки в Мережі опубліковані 5300 цінних манускриптів і інкунабул, в тому числі «Енеїда», «Іліада», «Божественна комедія», ацтекські і японські ілюстрації. В першу чергу роботи ведуться над манускриптами, в зв’язку з їх «важливістю і цінністю», «небезпекою втрати» і «проханням вчених». Оцифровані рукописи публікують на сайті DigiVatLib з функцією пошуку і окремими галереями.
Як пишуть організатори проекту: «Завдяки Мережі світова культура дійсно може стати загальним надбанням, доступним для всіх». Але чи відкриються нам коли-небудь усі таємниці та секрети Ватиканської бібліотеки? Хотілося б вірити...

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина