Видатний психолог, письменник, педагог Дейл Карнегі

 Видатний психолог, письменник, педагог Дейл Карнегі


Дейл Брекенридж Карнегі (24.11.1888 - 1.11.1955) - американський викладач, психолог, письменник. Був початківцем у створенні теорії спілкування, поєднав наукові розробки психологів того часу з практичною областю, розробивши власну концепцію безконфліктного й успішного спілкування. Проводив психологічні курси по самовдосконаленню, навичкам ефективного спілкування. 

Дейл Карнегі народився на фермі Меривілль у штаті Міссурі. Родина жила у великих злиднях, проте він зміг вступити до Державного педагогічного коледжу в Уорренсбурзі і здобути непогану освіту.

Дейл Карнегі жив за тим принципом, що немає поганих людей. А є неприємні обставини, з якими можна боротися, і зовсім не варто через них псувати життя і настрій тим людям, хто вас оточує.

У 1922 році Карнегі змінив написання свого прізвища з Carnegey на Carnegie. Імовірно, він зробив це в маркетингових цілях, оскільки у той час всім знайоме було ім'я підприємця-мільйонера Ендрю Карнегі.

Університет Карнегі - Меллон не має відношення до Дейла Карнегі. Технічні школи, що пізніше отримали статус інституту, були засновані у 1900 році тим же Ендрю Карнегі.  Проте, Дейл Карнегі заснував власний «Інститут ефективного ораторського мистецтва і людських відносин» (Dale Carnegie Institute for Effective Speaking and Human Relations), який має філії в багатьох країнах.

Найбільш популярними роботами Карнегі є книги: «Як завойовувати друзів і впливати на людей» (1937).

У захоплюючій формі автор оповідав про те, як вести себе, щоб справляти на оточуючих добре враження і завдяки цьому впливати на їх рішення. Протягом року вдячні читачі розкупили мільйон примірників, взагалі ж за життя Карнегі тільки в Штатах було продано більше п’яти мільйонів примірників. Книга поставила своєрідний рекорд: протягом десяти років вона, за версією «New York Times», визнавалася бестселером. Безліч перевидань, переклади на інші мови світу, але головне – до автора прийшли всесвітня слава і нарешті – фінансове благополуччя.

 Ще одне знамените творіння Карнегі, яке було надруковане у 1948 році під назвою «Як перестати турбуватися і почати жити». І знову виявилося, що люди тільки й чекали, коли знаменитий автор в черговий раз розповість, як зробити своє життя кращим.

 
У книзі «Як виробляти впевненість у собі і впливати на людей, виступаючи публічно» Дейл зробив акцент на виступах перед аудиторією. На думку The New York Times, це майже Біблія для тих, хто хоче досконало опанувати ораторським мистецтвом. Тільки в Америці робота Карнегі витримала сотню перевидань. За півстоліття практичний посібник переведено на 30 мов світу.

20 порад від  Дейла Карнегі

 *Кожна людина хоча б п’ять хвилин в день буває дурнем. Справжня мудрість полягає в тому, щоб не перевищувати цей часовий ліміт.

 *Якщо доля підносить тобі лимон, зроби з нього лимонад.

 *Вмійте стати на позицію іншої людини і зрозуміти, що потрібно їй, а не вам. З тим, хто зуміє це зробити, буде весь світ.

 *Будьте чимось зайняті. Це найдешевші ліки на землі - і одні з найбільш ефективних.

 *Якщо захочеться переробляти людей - почніть з себе. Це і корисніше, і безпечніше.

 *Уявіть найгірші наслідки, які може спричинити ваш вчинок, заздалегідь змиріться з ними і дійте!

 *Посмішка нічого не коштує, але дорого цінується…

 *Часто кличуть лікаря, коли  потрібна тільки аудиторія.

 *Люди не цікавляться ні мною, ні вами. Вранці, опівдні і після обіду вони зайняті тільки собою.

 *Коли людина починає війну з самим собою, вона вже чогось варта.

 *Безумовно, ваш чоловік має свої недоліки! Якщо б він був святим, він би ніколи не одружився на вас.

 *Пам’ятайте, що ім’я людини самий солодкий і важливий для неї звук будь-якою мовою.

* Таємниця наших нещасть у тому, що у нас занадто багато дозвілля для того, щоб міркувати про те, щасливі ми чи ні.

 *Для мудрої людини щодня починається нове життя.

 *Немає завтра. День спасіння людини - сьогодні.

 *Не бійтеся ворогів, які нападають на вас, бійтеся друзів, які вам лестять.

 *Страх не існує ніде, крім як у вашому розумі.

 *Сильне бажання чогось навчитися - це вже 50% успіху.

* Поводься так, ніби ти вже щасливий, і ти дійсно станеш щасливішим.

 *У цьому світі є тільки один спосіб заслужити любов - перестати вимагати її і почати дарувати любов, не сподіваючись на подяку.

Життєвий приклад Дейла Карнегі може навчити головному - що потрібно слухати себе, своє серце, шукати свій унікальний шлях, займатися тим, що подобається і до чого є хист, не боятися вийти з зони комфорту, розвиватися і зрозуміти, що немає поганих людей – є невідповідні життєві ситуації. З яких завжди можна знайти вихід.

Завітайте в бібліотеку філіал№2 та візьміть книги Дейла Карнегі на  абонементі і в читальному залі!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина