7 ароматних книг про чай і до чаю

 7 ароматних книг про чай і до чаю

"Бувають люди Із кави. І тако же бувають Із чаю. Відтак (ці) каві існують. Та поряд них (надзви) чайні ", - вважає письменниця Надійка Гербіш. Сьогодні поговоримо про надзвичайних і про книги, які найкраще їм підійдуть. Про те, як пити чай і про чайної церемонії, про історію та походження, а також про просто красиві історії, в яких чайні посиденьки займали зовсім не останнє місце. Читати як добірку, так і книги бажано з чашкою теплого надзвичай (чай) ного напою?

Какудзо Окакура "Книга чаю"


У 1906 році японський письменник і мистецтвознавець Какудзо Окакура видав англомовну книгу для читання вголос в художніх салонах серед західної аудиторії. Книга майже відразу стала культовою. Робота Окакури є не тільки історією чаю, а історією культу цього напою. «Книга чаю / The Book of Tea» є збіркою роздумів і есе автора упереміш з цитатами східних філософів Конфуція, Лао-цзи, Будди, легендами Японії і Китаю, історіями відомих любителів чаю, воїнів і чайних майстрів. Окакура міркує про поняття «дзен» і про даосизмі, а також пояснює, наскільки сильно любов до чаю вплив на японську культуру і мистецтво. Одна з концепцій японського письменника вплинула на роботи німецького філософа Мартіна Хайдеггера.

Макс Фрай "Чайна книга"


Унікальним поєднанням розповідей і рецептів чаю - є книга улюбленої багатьма письменниці Макс Фрай. Чайна книга була видана вже після «кавової». Але від цього не стала гіршою. Письменниця дивувалася, як нікому раніше не приходила в голову ідея - створити збірник історій, в якому б герої пили чай. Але не простий чай, а за вишуканими і запашними рецептами, які і йдуть після кожної історії. Для фанів фантастичних історій Макса Фрая і чаю - ідеальне поєднання.

 Грег Мортенсон, Девід Олівер Релін "Три чашки чаю"


До цієї історії чай має дуже опосередковане відношення, але в певному сенсі ключове. Історія Мортенсона не вигадка. Одного разу він вирішує подолати Еверест в знак пам'яті про свою загиблу сестру, дорогою потрапляє в екстремальну ситуацію, але одночасно і знаходить сенс життя - в маленькому пакистанському містечку. Саме за традиціями племені балти, члени якого врятували Мортенсона, - випити з незнайомцем чаю не просто формальність: «Коли ти вперше п'єш чай з балти, ти чужинець. Коли п'єш чай вдруге, ти шановний гість. Втретє ти стаєш родичем, а заради родичів ми готові зробити все що завгодно, навіть померти». Книга розповідає про шлях, який і привів Мортенсона до створення однієї з найвідоміших благодійних організацій та побудови 145 шкіл для бідних дітей в Пакистані і Афганістані.

Джейн Кемпсі "Чай - напій-досконалість"

У книзі письменниця розповіла як про історію чаю, так і про різні способи ідеального заварювання напою. Також в ній йдеться про користь і лікувальні властивості трав'яних чаїв. Основна теза книги - «чай - це один з найпопулярніших напоїв, проте більшість, хто його вживає, заварює його неправильно». Книга є зборами практичних і надихаючих рад та екскурсу в історію запашного напою.

Мілорад Павич "Пейзаж, намальований чаєм"

Чай в книзі сербського постмодерніста Мілорада Павича швидше виконує атмосферну роль. Белград і таємниці, любов і розставання, записки і листи - це все дуже типове для чарівної прози Павича. Історію, яка балансує на межі вигадки і сну, можна читати з будь-якої сторінки.

"Велика книга чаю"

А якщо душа прагне до справжньої, змістовної, ілюстрованої енциклопедії - тут допоможе «Велика книга чаю». У книзі ви знайдете: про кожну з найвідоміших країн, в якій вирощують чай, а це Китай, Японія, Тайвань, Шрі-Ланка, Непал, В'єтнам і ПАР. Про те, як грунт і клімат кожного регіону впливає на смак напою. Про унікальні способи приготування напою в різних країнах, про найвідоміших і найцікавіших сортах чаю, а крім способів заварки, ще й дізнаєтеся в яких інших стравах використовують чай. В кінці книги корисна табличка з 35 видами чаю і їх біохімічним складом.

Льюїс Керрол "Аліса в Країні Чудес"

І справжню чайну подорож варто закінчувати ідеальної чайною церемонією! Жартуємо, можливо не ідеальною, але найцікавішою в історії літератури. Чаювання дівчинки Аліси і Капелюшника з не менш відомими особами цієї надзвичайної історії надихне на не одну ароматну чашку чаю. А для когось можливо і стане першопричиною любові до цього напою.

Приємного чаювання!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина