Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів

У 2001 році Генеральна Асамблея оголосила 6 листопада кожного року Міжнародним днем запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/56/4. Приймаючи це рішення, вона враховувала, що шкода, заподіяна навколишньому середовищу під час збройних конфліктів, призводить до погіршення стану екосистем та природних ресурсів на тривалий період після припинення конфліктів і часто торкається не тільки однієї держави і не тільки нинішнього покоління.

Війна, якими б не були її причини, приносить невимовні жахи для цивільного населення і може протягом лічених хвилин знищити те, що іноді було створено цілими поколіннями. Крім людських страждань, що завдає війна, вона також веде до руйнування навколишнього середовища.

Всюди – від Балкан до Афганістану, від Лівану до Судану – Організація Об’єднаних Націй вивчає екологічні наслідки конфліктів, переконуючись в тому, що заподіяння шкоди навколишньому середовищу ставить під загрозу життя людей, їхнє матеріальне благополуччя та безпеку.

  
Ці небезпечні екологічні наслідки також підривають хиткий мир та перспективи розвитку у пост-конфліктних країнах. Десятки тисяч людей змушені залишати місця свого проживання в пошуках продовольства та робочих місць.

Навколишнє середовище та природні ресурси мають надзвичайно важливе значення для зміцнення миру як на національному рівні, так і між країнами, що пройшли через жахи війни.

В ході озброєного конфлікту на Донбасі постраждало 17 лісів і 24 степів регіону. Усі вони були знищені пожежами і обстрілом.

Наслідки військових дій для екології Донбасу передбачити неможливо. Справа не лише в обстрілі, який може привести до лісових і степових пожеж. Страждає інфраструктура промислових об'єктів, які при неправильній експлуатації можуть зашкодити довкіллю. Із-за перебоїв з електропостачання з ладу виходять шахтні насоси, що призводить до викидів в грунтові води шкідливих речовин. На даний момент відомо про 36 підтоплених шахт. 

Наш обов’язок зберегти природу для наших дітей та онуків!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина