«Кораліна» Ніла Ґеймана, або пригоди нової Аліси

 «Кораліна» Ніла Ґеймана, або пригоди нової Аліси


10 листопада 1960 року в місті Портсмут народився Ніл Гейман - англійський письменник-фантаст, автор графічних романів і коміксів, сценаріїв до фільмів. Його найвідомішими роботами є серія коміксів «Пісочний чоловік», романи «Зоряний пил», «Американські боги», «Кораліна» та «Книга кладовища».

Тільки-но з'явившись у пресі, повість «Кораліна» Ніла Геймана отримала від критиків ефектне визначення: «Аліса в Країні Див» написана Стівеном Кінгом». Від Кінга в ній немає майже нічого, а ось алюзії на Керролла розсипані по тексту «Кораліни» щедро. Їй вдалося зібрати весь врожай жанрових «фантастичних» премій - «Х'юго», премії Брема Стокера і журналу «Локус», які незабаром посипалися на неї одна за одною.

Дітьми ми часто придумуємо собі різні страхи і самі ж починаємо в них вірити. Нас хвилюють питання, які здалися б дивними розсудливим дорослим, а тому ми заганяємо ці питання вглиб, на саме дно свідомості, і намагаємося не помічати, до тих пір поки вони не спливають на поверхню, змушуючи нас міркувати з важким занепокоєнням: а чому мої тато і мама - це мої тато і мама? а якби у мене були інші батьки? і жили б ми не тут, а десь ще - в іншому місці, в інший час, в іншому житті?

«Кораліну» Ніл Гейман задумував як казку на ніч для своєї дочки на 5 - 10 сторінок, але, за його словами, у історії були свої плани на цей рахунок ... І хоча критики проводять аналогію з казкою «Аліса в країні чудес», проте, можна сміливо сказати, що письменник не переробляв ідеї Керрола, а створив свою власну, унікальну, не схожу ні на які інші страшну казку.

Казка брехня, та в ній натяк! Історія повчальна як для дітей, так і для батьків. Діти побачать, що важливо цінувати те, що маєш, бути за це вдячним і не думати про те, що десь трава зеленіша. Ніхто не замінить справжніх батьків. Незважаючи на зайнятість батьків, вони люблять своїх дітей, адже все робиться заради них. І Кораліна усвідомлює це в результаті всіх відбулися з нею пригод.

Деякі в батьках Кораліни побачать себе і, може, зрозуміють, що дітей потрібно не тільки погодувати і одягнути. Їм важлива увага, спілкування.

Але повість Ніла Геймана здатна не тільки налякати. Фінал її цілком оптимістичний, бо в черговий раз підтверджує справедливість слів Г. К. Честертона, винесених автором в епіграф: «Казки - більше, ніж правда, не тому, що в них розповідається про існування драконів, а тому, що вони говорять нам: драконів можна перемогти». До вашої уваги відеоролик підготовлений бібліотекарями бібліотеки-філіалу №2.



 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина