Дмитро Яворницький:дослідник запорізького козацтва

 

Дмитро Яворницький: дослідник запорозького козацтва

Дмитро Іванович Яворницький – видатний український історик, археолог, етнограф, фольклорист, дійсний член НТШ, ВУАН, Московського археологічного товариства, чия багаторічна наукова діяльність нерозривно пов’язана з історією запорозького козацтва.

Яворницький був людиною надзвичайно різнобічних інтересів, ініціативним і невтомним трудівником на ниві національної культури. З його іменем насамперед пов’язана подвижницька праця із збирання, дослідження й популяризації історії запорозького козацтва. Він залишив помітний слід як археолог, етнограф, фольклорист, лексикограф, автор великої кількості наукових статей, публікацій у періодичних виданнях.

Усе, що вийшло з-під пера невтомного дослідника, позначене його особливою любов’ю до історії Запорожжя. Яворницький був одним з перших українських вчених, які свої дослідження ґрунтували на комплексному вивченні того чи іншого історичного явища.

Саме козацькі традиції остаточно сформували український етнос, заклавши у нього зерна свободи, демократії та самозахисту.

Якби не козаки, то ще не відомо, що було б Україною та з українцями. Точніше - що могло б бути замість України та українців.

Наш край в усі час був надто привабливим для численних ворогів. Таким він лишається навіть у ХХІ столітті.

А для того, аби усі охочі могли поглибити свої знання козацького періоду історії України, ми пропонуємо наступну підбірку з творів Яворницького. У ній ви знайдете книги, присвячені окремим сторонам життя козаків, їхнім найважливішим битвам та найвеличнішим постатям.

З під його пера вийшла тритомна «Історія запорізьких козаків», що є однією з найцінніших пам'яток вітчизняної дореволюційної історіографії, важливим джерелом для вивчення історії українського козацтва.    


У першому томі описуються походження козаків, їхня боротьба проти грабіжницьких навал на Україну орд кримських та турецьких феодалів, сухопутні походи запорожців у Крим та морські - в Туреччину. Значну увагу приділено дослідженню участі запорожців в народних повстаннях проти шляхетської Польщі, визвольній війні під проводом Богдана Хмельницького 1648-1654 рр.


У другому томі висвітлюється історія запорізького козацтва від його виникнення в кінці XV ст. до 1686 р. Описуються походження козаків, їхня боротьба проти грабіжницьких навал на Україну орд кримських та турецьких феодалів, сухопутні походи запорожців у Крим та морські - в Туреччину. Значну увагу приділено дослідженню участі запорожців в народних повстаннях проти шляхетської Польщі, визвольній війні під проводом Богдана Хмельницького 1648-1654 рр.


 Третій том охоплює складний і драматичний період в історії Запорізької Січі (1686–1734). В ньому висвітлюються участь запорожців у російсько-турецькій війні та у народній війні на Україні проти вторгнення шведської армії. Розповідається про перехід частини запорожців на бік Карла ХІІ, розгром російським військом Запорізької Січі й відступ маси запорожців в межі Кримського ханства, життя і побут запорожців в Олешківській, Чортомлицькій і Кам'янській Січах, повернення запорожців на Україну і заснування в урочищі Базавлук над Дніпром Нової Січі.

Не менш цікавою являється його книга «Дніпрові пороги».


Перед будівництвом греблі Дніпрогес, в результаті чого було затоплено пороги на Дніпрі, державне видавництво України звернулося до знавця історії старої України, академіка Яворницького, з пропозицією скласти альбом Дніпрових порогів та їх опис, щоб залишити для нащадків опис цієї місцевості, яка мала велику вагу в історії українців. результатом роботи академіка Дмитра Яворницького та його експедиції і є ця книга.

Оскільки частину цих локацій затоплено водами водосховищ разом з легендарними Дніпровими порогами, наведені відомості є особливо цінними.

 Праця Дмитра Яворницького «Запоріжжя в залишках старовини і переказах народу» – містить історичні, археологічні та топографічні дані про Запоріжжя. 


Книга стала результатом восьмирічних поїздок автора по колишнім територіям запорізьких козаків. У книзі представлена історія кожної з восьми Січей, які врізний час ставали центрами політичного життя запорізького козацтва. В цій праці було опубліковано велике число народних пісень і переказів. У книзі  вміщено плани Січей, на яких позначені старі козацькі фортеці, що збереглися до кінця ХІХ століття.

В якості ілюстрацій Яворницький помістив кілька малюнків Іллі Репіна, наданих для цієї мети самим художником, другом історика. 

Зібраний під час подорожей матеріал виявився досить об’ємний: Яворницький записав близько тисячі козацьких пісень, отримав кілька десятків невідомих дослідникам документів.

Книга Дмитра Яворницького «Іван Дмитрович Сірко». 

До унікального ілюстрованого збірника увійшли уривки з літопису Самійла Величка, історіографічна праця Яворницького "Іван Дмитрович Сірко, славний кошовий отаман війська запорозьких низових козаків",народні думи, пісні та легенди, листи, з яких постає образ колосальної особистості, непереможного лицаря, самовідданого захисника українського народу Івана Сірка.

Ім`я Дмитра Яворницького увічнено в топонімах багатьох обласних центрів України: Львова, Острога, Хмельницького, Херсону, Запоріжжя, а також десятків міст обласного підпорядкування.

В 2016 році центральний проспект міста Дніпра було перейменовано на проспект Дмитра Яворницького, що є абсолютно невипадковим навіть з точки зору на те, що значна кількість архітектурних споруд на проспекті пов`язана з ім`ям видатного вченого, і там знаходиться місце його довічного спочинку.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»