Всесвітній день інформації

 

26 листопада – Всесвітній день інформації

Сучасний світ вирізняється шаленим інформаційним потоком.  Сьогодні людина не може уявити свого життя без шаленого потоку інформації. Все, що ми дізнаємося, впливає на розвиток та самоствердження. Кількість інформації передує рівню обізнаності у тій чи іншій сфері. У зв’язку із цим у багатьох країнах світу відзначають Всесвітній день інформації.

Вперше свято провели у 1994 році. Дату 26 листопада для відзначення цього дня обрала Міжнародна академія інформатизації. Це організація, яка має статус консультанта в двох радах ООН – Економічній та Соціальній.

Інформація, в широкому сенсі, – відомості, подані одними людьми іншим людям усним, письмовим або будь-яким іншим способом (наприклад, за допомогою умовних сигналів, з використанням технічних засобів), а також сам процес передачі або отримання цих відомостей.

Інформація завжди грала в житті людства дуже важливу роль. А з середини 20 століття в результаті соціального прогресу і бурхливого розвитку науки і техніки стала невід’ємною частиною існування компаній, підприємств та установ. Навіть з метою саморозвитку ми опиняємося в інформаційному середовищі, з якого і черпаємо свої знання.

Інформація – чи не головна цінність в сучасному світі. Всі знають знамениту фразу: «Хто володіє інформацією – той володіє світом». Причому її кількість щодня зростає. Цифрове майбутнє, про яке раніше і подумати не могли (ПК, телефон, Інтернет, планшетник…), стає звичним цифровим сьогоденням.

На даний момент світовою тенденцією стала модернізація телемовлення за допомогою переходу на цифрові технології, розвиток високошвидкісного інтернету та мобільного зв'язку. Варто зазначити, що одним із найважливіших напрямків інформатизації суспільства стає розвиток онлайн-технологій у багатьох сферах життєдіяльності людини і суспільства в цілому. Нагадаємо, що ОБСЄ просувала декларацію про захист фундаментальних людських свобод у цифрову епоху. Законопроект передбачав нормативне закріплення права блогерів, користувачів соціальних мереж, читачів та редакторів інтернет-ЗМІ. Раніше повідомлялося, що 47 країн-членів Ради з прав людини ООН прийняли резолюцію про право на свободу слова в інтернеті.

Хоча інформацію можна отримати не тільки з інтернет-джерела. Не варто відкидати книги, посібники, підручники, які вже давно посіли чільне місце в інформаційному осередку. Інформація – це «їжа», яка потрібна мозку щодня, щоб не втрачати життєвого тонусу.

Але важливо зазначити, що крім цього, відбувається і лавиноподібне наростання маси різноманітної інформації, яка отримала назву «інформаційного вибуху». А тут вже недалеко і до «інформаційного стресу».

Останнім часом психологи заговорили про те, що невміння користуватися інформаційними технологіями і самою отриманою інформацією, а точніше, контролювати її якість і обсяг, призводить до так званого «інформаційного стресу», що може загрожує як соціальними наслідками, так і проблемами зі здоров’ям. 

І важливо пам’ятати про це!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»