Голодомор в Україні

Згадайте нас - бо ми колись жили.

Зроніть сльозу і хай не гасне свічка!

Ми в цій землі житами проросли,

Щоб голоду не знали люди вічно!

Н. Виноградська

День пам’яті жертв голодоморів – щорічний національний пам’ятний день в Україні. Жалобна дата традиційно припадає на кінець листопада.

У ХХ столітті  українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 років.

Голодомор 1932-1933 років став національною катастрофою, він  мав на меті знищити українську націю. Вимирали цілі села, родини, живі і ненароджені. Знищити українців, як націю – мета організаторів голодомору. Остаточно ліквідувати мову, культуру, історію, все те, що робить нас унікальними в цьому світі.  Українці мали забути, хто вони, ким були їхні предки, що мають зберегти для світу їхні нащадки. Цей акт масового винищення людей підірвав генофонд української нації, а свідчення про нього стали нашою генетичною пам’яттю.

Ціль ініціаторів та виконавців Голодомору 1932-1933 рр.  щодо українців не була  досягнута. Ми вижили і не забули. 

Голодомор 1932-33 років, який забрав життя понад 7 000 000 людей - це страшна частина родинної історії майже кожного сучасного українця. Щохвилини від штучного голоду помирало 26 людей. Зникали не лише сім’ї, а й цілі села.

            Ми є, бо пам’ятаємо  про Голодомор і політичні репресії. Ми пам’ятаємо, що стається із тими, кому забракне снаги відстояти свободу.  Ми пам’ятаємо тих українців, які ділилися останнім шматком хліба, як ослаблені голодом показували світові силу людяності.   Ми пам’ятаємо тих українців, які берегли пам’ять про пережите, хоча платили за це волею чи навіть життям.

 Шановні земляки, у цей день згадаймо про душі мільйонів українців, котрі були виморені голодом. У скорботний для України день ми закликаємо усіх запалити свічку і вшанувати пам’ять про мільйони українців, котрі  загинули насильницькою, голодною смертю.

Вшанувати пам’ять невинних жертв – це той мінімум, який ми, маємо зробити не стільки для мільйонів загиблих, а, скоріше, задля наших дітей, які повинні завжди пам’ятати про ті страшні часи й робити все, щоб подібне ніколи не повторилося.


        Сучасне покоління громадян України пам`ятає своїх загиблих від голоду співвітчизників. Ось тільки причина голодних смертей у 1932-33 рр. залишається для багатьох нез’ясованою. Хтось прагне дізнатися: чому так сталося, хтось залишається байдужим… І таких багато.

Сподіваємося, що література, яку наша бібліотека презентує вашій увазі, спонукатиме замислитися над цими трагічними подіями минулого, щоб вони назавжди лишилися тільки історією.


Голодомор 1932-1933 рр. в Україні. Документи і матеріали.

Це найповніше тематичне зібрання автентичних джерел з історії українського голодомору. Подані документи Політбюро ЦК ВКП(б) і Політбюро ЦК КП(б)У, РНК ...



Голодомор геноцид українського народу 1932-1933/ Український інститут національної пам’яті

У стислій формі розповідається про головні причини найжахливішої за масштабом та перебігом подій трагедії, яку пережив 1932-­1933 рр. український народ. Автори розкривають тло трагедії, наголошують на її штучності. Вони аргу­ментовано доводять, що творцями Голодомору була верхівка комуністичної пар­тії на чолі з Й. Сталіним. У центрі авторської уваги пошук відповіді на питання, чому терор голодом був спрямований проти України. 

Кульчицький,С. В.  Голодомор 1932 - 1933 рр. як геноцид: труднощі усвідомлення. 

На підставі багатьох документів і свідчень автор встановлює, що Голодомор 1932-33 рр. в українському селі являв собою результат замаскованої каральної акції з вилучення у селян всього наявного у них продовольства.

Книга допомагає усвідомити, що терор голодом у поєднанні з репресіями проти української інтелігенції мали на меті попередити соціальний і політичний вибух в найбільшій національній республіці.

Джеймс Мейс "Ваші мертві вибрали мене."

Наукова рецепція Голодомору Джеймса Мейса носить яскраво виражені ознаки пошуку суто політичних причин цього страхітливого явища.Становлення громадянського суспільства, свобода слова, свобода особистості - ці та багато інших актуальних питань розглядаються за допомогою широкого інтелектуального інструментарію, яким блискуче володіє видатний американець з українським серцем.


Голодомор у першій столиці.

У книзі висвітлені трагічні події, пов’язані з Голодомором 1932-1933 років, котрі відбувалися в Харкові. На підставі архівних документів, свідчень очевидців, автори-упорядники доводять, що голод був створений у результаті цілесрямованої дії влади.


Барка, В.К. Жовтий князь. роман.

Творчість Василя Барки, талановитого письменника і поета, представника української діаспори у Сполучених Штатах Америки, довгі роки залишалася невідомою в нашій країні. Роман «Жовтий князь» (1958-1961) - це перший в українській літературі великий прозовий твір, присвячений національній трагедії України - страшному голодомору 1932-1933 років, що забрав життя мільйонів людей. Письменник створює символічний образ Жовтого князя, демона зла, який несе з собою лише руйнування, спустошення, муки і смерть.

Самчук,  У. О.  Марія. Хроніка одного життя.

Роман Уласа Самчука «Марія» - перший в українській літературі художній твір про примусову колективізацію, так зване "розкуркулення" справжніх господарів землі, трудівників-землеробів, про голодомор тридцять третього року. Написаний він у високому стилі хроніки життя жінки-селянки, яка мимохіть підноситься до символу України. Помираючи голодною смертю, Марія згадує всі труднощі й болі свого мученицького шляху.

Талан, С. Розколоте небо.

 Україна, 1930-ті роки. Варя виросла в заможній родині, у якій вміли та любили працювати, тому й господарство мали міцне. Але прийшли інші, лихі часи. Почалася колективізація, і все, що люди заробили своїм потом, потрібно було віддати... Хіба ж хто знав, яка страшна біда чекає на ці щедрі землі? Годі було уявити, що голодна смерть спустошить все навколо. Втративши чоловіка, родичів, Варя залишилась сама з маленькими дітьми. Хто зможе їх врятувати?


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина