Історія перетворення великої імперії в бібліотечну спадщину

 Історія перетворення великої імперії в бібліотечну спадщину

"Немає кращого вкладення грошей, ніж громадські бібліотеки, і немає –

більшого блага для талановитої молоді - це я зрозумів на власному досвіді» Ендрю Карнегі.

Ендрю Карнегі (Andrew Carnegie) був одним з найбагатших людей в світі. Приїхавши в США з Шотландії бідним хлопцем, він побудував сталеливарну імперію, а опісля обернув її в систему із 1689 бібліотек, розташованих по всій країні.

Карнегі пожертвував величезну суму на найстарішу бібліотеку Вашингтона, яка відкрилася в 1903 р. Під час Великої Депресії бібліотеку Карнегі називали «чергою за інтелектуальною юшкою». Бібліотеки Карнегі досі залишаються найкращими будівлями в багатьох містах країни. За минулі роки деякі з них були розширені, а інші знесені. Але, незважаючи ні на що, бібліотеки Карнегі завжди знаходили спосіб служити суспільству.

Наприклад, бібліотека в Вудбайн, Айова, надавала форми для кексів - людям не потрібно було зберігати форми всіх видів і розмірів, вони просто брали в бібліотеці потрібну, а потім повертали назад. Бібліотека надавала такі послуги, які були потрібні людям, і тим самим привертала їх!

Ендрю Карнегі був піонером публічних безкоштовних бібліотек. Це було головним у його бібліотечній місії, розуміння якої народилося у майбутнього мільйонера, коли він був мельником в невеликому містечку. Він рухався від млина до телеграфу, до залізниці, до заліза і сталі. Нарешті, в 1901 році він продав свою компанію Дж. П. Моргану майже за 0,5 млрд. доларів, ставши найбагатшою у світі людиною. Потім він все витратив - на бібліотеки. У період з 1883 по 1929 рік було побудовано в цілому 2509 бібліотек Карнегі, в тому числі деякі з них належали публічним і університетським бібліотечним системам. 1689 були побудовані в Сполучених Штатах, 660 у Великобританії та Ірландії, 125 в Канаді і інші в Австралії, Південній Африці, Новій Зеландії, Сербії, Бельгії, Франції, Карибському басейні, Маврикії, Малайзії і Фіджі.


«Людина, яка вмирає багатим, вмирає зганьбленим», - вважав Ендрю Карнегі, володар одного з найбільших статків в Америці. Насамперед Карнегі створив фонд допомоги своїм робочим, виділивши на це 4 мільйони доларів. Карнегі вважав, що саме робочі сприяли його успіху. Фонд надавав допомогу робочим в нещасних випадках, а також видавав пенсії нужденним. Крім того, Карнегі пожертвував мільйон доларів на робочі бібліотеки.

Фонди, створені Карнегі, виявилися на рідкість живучими і продуктивними: за десятиліття свого існування вони витратили на потреби людства близько 2 мільярдів доларів і внесли неоціненний вклад у видатні досягнення цивілізації.

Свої останні роки Карнегі провів займаючись благодійністю. Він купив замок в Шотландії і жив частково в ньому, частково в Нью-Йорку. Він присвятив своє життя тому, щоб капітал служив громадським інтересам, а також розвитку освіти. Він був затятим прихильником руху за реформи правопису як засіб сприяння поширенню англійської мови.

Щоб розповісти про всі благодійні ініціативи Карнегі, потрібно писати окрему статтю: в цілому він вклав в свою філантропічної діяльність $ 350 млн, при цьому не забувши про рідних і залишивши дружину, дочку і племінникам достатньо коштів для комфортного життя.

Останні роки свого життя Карнегі приділяв меценатської діяльності, подорожував, писав книги і намагався протистояти мілітаристським настроям в суспільстві. Карнегі помер 11 серпня 1919 року від бронхіальної пневмонії. Він був похований на кладовищі Сонна Лощина в Нью-Йорку. Пам’ятник Ендрю Карнегі встановили в місті де він народився - в Дамфермліне, Шотландія.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

«Зниклі птахи та тварини України»