Зимові пейзажі Афанасія Фета

"Поэзия Фета - сама природа, зеркально глядящая через человеческую душу…"

 Творчість Афанасія Фета (1820 - 1892) - одна з вершин російської лірики. 5 грудня виповнюється 200 років від дня народження поета.

 Фет - поет великий, поет геніальний. Зараз немає людини, яка б не знала його віршів. Ну, хоча б "Я прийшов до тебе з привітом" чи "На зорі ти її не буди ..."

Біографія поета - це, перш за все його вірші. Поезія Фета багатогранна, основний її жанр - ліричний вірш. З класичних жанрів зустрічаються елегії, думи, балади, послання.

     Фет зізнається в любові до зимового пейзажу. В його ліриці переважає сяюча зима: в блиску колючого сонця, в діамантах сніжинок і снігових іскор, в кришталі бурульок. Саме Фет слідом за Пушкіним оспівував прекрасну снігову зиму, тільки йому вдалося настільки багатогранно розкрити її естетичний зміст. Фет вводив в вірші сільський пейзаж, сцени народного життя, з'являвся в його віршах "дідусь бородатий", що "крекче і хреститься", чи ямщик на трійці молодецький.

Снег да снежные узоры,

В поле вьюга, разговоры,

В пять часов уж тьма.

День — коньки, снежки, салазки,

Вечер — бабушкины сказки, —

Вот она — зима!..

     Поезія була головною справою життя Фета, покликанням, якому він віддав все: душу, пильність, витонченість слуху, багатство фантазії, глибину розуму, навик наполегливої праці і натхнення.

Афанасій Фет належить до числа тих російських поетів, слава яких не була гучною ні при житті, ні після смерті. Він писав в непоетичну епоху, так, до речі, і сам ніколи не прагнув до слави. Поезія Афанасія Фета свіжа і запашна сьогодні, як і під час її створення. Поет вмів помітити такі тонкі переходи в стані природи, що диву даєшся пильності і вмінню автора.

Пропонуємо переглянути презентацію вірша Афанасія Фета «Есть ночи зимней блеск и сила…» підготовлений бібліотекарями бібліотеки-філіалу №2 та насолодитись красою поезії та зимових пейзажів.

 


 

 

 

 

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина