"10 ідей до Дня Святого Миколая"

 

10 ідей до Дня Святого Миколая


Зазвичай грудень видається у більшості людей доволі заклопотаним місяцем – річні звіти на роботі, сесія в університетах і контрольні в школах. Але це не привід відмовляти собі у радості. Святкова атмосфера вирує в повітрі вже з першим снігом. Одразу тягнеться рука до новорічних прикрас, і все важче стримувати себе від перегляду різдвяних фільмів та перечитування книжок. Холодну і непривітну зиму можна полюбити вже тільки за таку кількість душевних родинних свят і приводів зробити рідним приємно. Зволікати більше нема коли – час «запускати» свято! І не кажіть, що ви не вірите в дива!

 Пропоную 10 зимових ідей, які можна спробувати втілити до Дня Святого Миколая.

 1. Прикрасити оселю

 

У такі сірі грудневі дні – з дощем, вітрами і туманом, з  постійною зміною погоди, короткими днями і довгими вечорами ‒ так особливо хочеться затишку й тепла, чогось яскравого і доброго. Святковий настрій починається завжди з деталей, із цього казкового передчуття дива, яке можна почати закликати і втілювати самому – дістати улюблений новорічний декор, розвісити гірлянди, оновити мудборд (дошку настрою), прикрасивши його атмосферними зимовими світлинами й листівками, провести з родиною вечір за спільним вирізанням сніжинок, потішити сусідів різдвяним віночком на дверях.

2. Зробити власноруч новорічні прикраси


Гарний спосіб відволіктися від важкого дня й турбот – зайняти чимось руки і дати відпочити голові. А якщо ще й свята на носі, то це гарна нагода поєднати приємне з корисним – відпочинок зі створенням подарунків і прикрас хенд-мейд. Варто лише почати щось робити, і тоді ви раптом виявите, що власноруч можете зробити новорічну гірлянду, різдвяний вінок чи святкову шкарпетку і навіть міні-ялинку! І ось святковий декор для вашої оселі чи оригінальний подарунок готовий!

3. Запакувати подарунки для близьких

 Насправді, це особливий різновид щастя – довго підбирати й старанно запаковувати подарунки, а потім спостерігати за емоціями близьких людей. Яка ще пора року така багата на свята, коли всі-всі стають добрішими, щасливішими й вдячнішими. І так приємно хоч на мить стати для дорогих людей чарівником.  Крафтовий папір чи папір святкової тематики, шпагат чи атласна стрічка, бантик чи цікавий декоративний елемент – святкова обгортка є чудовою творчою «платформою», де проявити себе може навіть той, хто сто років не тримав в руках клей і кольоровий папір. І важливо буде аж ніяк не те, чи рівно ви відріжете і чи охайно склеїте, а те, що ви знайшли час зробити людині приємне.

4. Розпочати книжковий передріздвяний марафон

 
Коли бракує трохи магії зимових свят, часом достатньо всього лиш запалити в кімнаті гірлянду, зварити какао та поринути у світи улюблених новорічних і різдвяних історій. Нарешті в центрі уваги книжки, які рік, забуті, прочекали на полицях свого зіркового часу. Вічна класика – «Різдвяна історія» Діккенса, «Снігова королева» Андерсена, «Лускунчик і Мишачий король» Гофмана, «Ніч перед Різдвом» Гоголя ‒ чи сучасні казки, які вже давно всі полюбили, – "Крамничка тітоньки Мальви» неповторного Сашка Дерманського чи світлі «Казки Різдва» Богдани Матіяш. До речі, отак за принципом адвент-календаря можна розпланувати собі передсвяткове зимове читання на кожен грудневий день. Гарними книжками для цього стануть історії, що ковтаються за вечір, ‒ наприклад, «Маленька книжка про любов» Ульфа Старка.

5. Зробити приємне тим, хто найбільше потребує дива


На жаль, завжди є ті, хто в такий світлий і щедрий день, як свято Миколая, не чекає отримати бодай найменшого подарунка. Ті, для кого лише наша увага вже може принести багато тепла й щастя. Дитячі будинки, лікарні, геріатричні пансіонати… Покинуті діти, самотні дідусі і бабусі як ніхто інший потребують свята. А зробити це надзвичайно просто – пошукайте в мережі пункти, де збирають такі подарунки, щоб потім передати за призначенням, або зберіться з друзями і самі завітайте в День Святого Миколая до одного з таких закладів і зробіть добру справу. Дива трапляються, але часом ці дива маємо робити ми самі.

6. Відвідати урочисте відкриття міської ялинки


Традиційно в багатьох містах України саме напередодні Дня Святого Миколая або безпосередньо 19-го грудня відбувається урочисте відкриття ялинки. Пригадуєте, як малими ми вголос рахували «Один, два, три, ялинонько, гори!» і з захопленням в очах спостерігали, як запалюють вогники на ялинці? То чому б не взяти собі у цей  день безкоштовний квиток в дитинство і не відвідати святкування. У День Святого Миколая в Полтаві, сподіваємося, і в цьому році відбудеться урочисте засвічення міської ялинки.  Вже відчуваємо цей запах морозу, глінтвейну, ялинки і посмішок.

7. Відвідати святкові заходи

 Грудень – час, коли репертуари театрів переповнені різдвяною тематикою: балети, театральні постановки, святкові концерти і не тільки. Це гарна можливість поринути у святкову атмосферу. Пошукайте обов’язково інформацію про такі заходи на сайтах нашого міста та улюблених закладів, де могли б, наприклад, проходити різдвяні кавер-вечори. Полтавчанам до свята прекрасним подарунком собі чи рідним стане, наприклад, квиток на концерт Симфонічного оркестру, де за новорічний настрій і різдвяну атмосферу відповідатимуть музиканти - віртуози.

8. Стати Таємним Святим Миколаєм

Всі ми любимо отримувати подарунки. За аналогією до світової традиції Таємного Санти, до Дня Святого Миколая можна з друзями чи колегами пограти в Таємного Миколая. Для тих, хто раптом не знає, Таємний Санта – це західноєвропейська й американська різдвяна традиція анонімного обміну подарунками між групою людей. Зазвичай проходить у вигляді жеребкування, де кожен витягує ім’я людини, якій буде дарувати подарунок. Після чого у визначений день відбувається вручення подарунків – таємне, коли всі подарунки (з ім’ям одержувача) складають в одному місці, де вони знаходять своїх адресатів, або відкрите, коли людина особисто дарує свій подарунок.

 

 Крім того, не менш приємно і самому попрацювати Книжковим Миколаєм і потішити друзів та рідних – тих, хто завжди поряд, і тих, хто хоч і далеко, але завжди в серці.

 9. Скласти список книжок до прочитання на наступний рік

 
  Для тих, хто любить все планувати, грудень – саме час складати книжкові плани на наступний рік і ставити собі великі цілі, бо «великі цілі досяжні»!

10. Заглянути вранці 19-го грудня під подушку 








 

 



 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина