Життя Ніка Вуйчича: історія людини-легенди 

(До Міжнародного дня людей з інвалідністю )

Міжнародний день людей із інвалідністю не є святом, а покликаний привернути увагу до проблем цих людей, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя, акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Саме в цей день пропонуємо познайомитися нашим читачам з біографією  Ніка Вуйчича - не просто письменника, а людини-мотиватора, неперевершеного оратора, талановитого чоловіка і просто щасливого сім'янина. На жаль, популярність до цього австралійця прийшла не тільки через його літературні твори. У автора серйозна вроджена патологія, через яку він повністю позбавлений кінцівок - рідкісний синдромом Тетра-Амелії. Але незважаючи на такий важкий стан, він не скорився долі, а всупереч усьому він вирос добродушним і радісним, досяг в житті таких висот, про які багато хто і не мріяв.

Життя Ніка Вуйчича схожа на міф, красиву, повчальну та нереальну історію. Але…це історія його життя, з перших днів наповнене подоланням труднощів, пов'язаних з відсутністю чотирьох кінцівок. Народився хлопчик в 1982 році в Мельбурні. Після народження Ніка сім'я пастора ще довго відходила від шоку, і тільки через чотири місяці батьки змирилися з даною ситуацією, почавши ростити дитину. З раннього дитинства хлопчикові було нелегко серед однолітків, які не сприймали  і ображали його словами. Нік Вуйчич замикався в собі, ночами плакав і сподівався, що прокинувшись вранці, у нього виростуть ноги і руки. Йшли роки, хлопчик ріс, а диво не відбувалося, однак Нік Вуйчич не перестав вчитися, розвиватися.


Хлопчик зміг навчиться не тільки ходити, а також плавати, хвацько кататися на скейті, працювати і грати на комп'ютері. Батьки змогли домогтися, щоб дитина відвідувала звичайну школу.  В 17 років його запросили прочитати лекцію в університеті для підлітків. Нік розказав про те, як любить життя і людей навколо, що ніколи не треба здаватись. Глядачі заплакали, і тоді Вуйчич зрозумів, що ораторство – це його покликання! Він почав проводити мотиваційні лекції і в інших університетах. За декілька років про нього знала вся Австралія. Закінчивши вищий навчальний заклад університет Гріффіна у 21 рік і отримавши ступінь бакалавра в галузі фінансів, а пізніше і в бухгалтерській справі, Нік Вуйчич став успішним бізнесменом. Але справжнє задоволення Ніку приносило читання лекцій в університетах, лікарнях, дитячих садах з основною ідеєю: «Більше смійтеся, будьте вдячні життю, яка не має кордонів!». Він усвідомив, що його місія на землі - показати усім зневіреним людям, що відсутність рук і ніг це не вирок, а лише перешкода, яку можливо подолати і почати повноцінно жити. Своїм конкретним прикладом Нік показав всьому людству, прийнявши себе таким, який є. Це приклад сили духу і прагнення до життя, не дивлячись на діагноз-вирок.

Нік Вуйчич завдяки наполегливості та бажанню, зумів опанувати фізичними навичками, які допомагають йому повноцінно жити в соціумі: самостійно обслуговувати себе, їсти, відповідати на телефонні дзвінки, писати книги, захоплюватися спортом (грає у футбол, плаває, серфінгує, катається на скейт-борді і стрибає з парашутом!).  Він намагається і отримує від життя все, що бажає, а поставивши недосяжні цілі, отримав нереальне: створив сім'ю та виховує здорових дітей (два хлопчика і дві дівчинки-близнючки). Також він затребуваний, як письменник та оратор, а найголовніше зумів подолати депресивний стан, пов'язаний з синдромом Тетра-Амелія.

 

Багато читачів зізнаються, що його книги практично витягли їх з того світу. Слова автора бадьорять, змушують взяти відповідальність за свою долю і провокують до активних дій.

Нік Вуйчич — людина, що стала легендою. Сьогодні Нік все так же продовжує писати книги, подорожувати, займатися плаванням, тенісом, проводити семінари і обдаровувати людей своїм гумором, теплотою і небувалою жадобою до життя.

Ось деякі поради, які від Ніка Вуйчича до всіх людей:

1. Станьте другом, коли вам потрібні друзі. Даруйте надію, коли самі потребуєте.

2. Якщо ніхто не відкриває, стукайте відразу в кілька дверей.

 3. Всі ми можемо знайти один в одному щось погане або недосконале. Але я волію шукати крупинки золота.

4. Ведіть себе так, щоб власні вчинки вас надихали і надихали.

5. Ми не повинні жити в очікуванні того, що щастя настане, коли ми доб’ємося мети або придбаємо якусь річ. Щастя має бути з нами постійно, а щоб досягти цього, потрібно жити в гармонії — духовній, психологічній, емоційній і фізичній.

 6. Ви повинні зрозуміти, що відразу отримати відповіді часом неможливо.

7. Коли ви не готові прийняти себе, то ще менше готові прийняти інших людей.

8. Ті, хто вважає себе невдахою, — це люди, які не розуміють, наскільки близько до успіху перебували, коли склали руки і здалися.

9. Ідеальна зовнішність нічого не означає, якщо душа розбита.

10. Одна з найбільших радостей життя — стати частиною чогось більшого, ніж твоє власне життя і особистий досвід. 1

11. У стресовій ситуації, відчуваючи неможливість зібратися з силами, дуже важливо відокремити те, що сталося з вами, від того, що відбувається всередині вас.

12. Життя може бути хорошим, якщо ми обираємо це.

13. Раніше я питав: чому я? Чому це сталося зі мною? Але тепер я кажу: чому і не зі мною?

14. Ще один день — ще одна можливість!

15. Спробуйте зазирнути в кінець власного життя, а потім почніть жити так, щоб, опинившись в цій точці, ні про що не шкодувати.

Бібліотекарі бібліотеки-філіалу №2 також пропонують до уваги читачів  автобіографічну книгу Ніка Вуйніча  - «Життя без обмежень»,  в якій він щиро розповідає про свій  життєвий досвід, та надихає людей по всьому світу. Автор стверджує, що обмеження — це ілюзія, яку ми дозволили собі нав’язати. Прочитавши цю книгу, ви не будете жалітися на свої невдачі і несприятливі умови, вам не залишиться нічого, окрім встати, йти і діяти, досягати своєї мрії і бути дійсно щасливим!

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина