245 років від дня народження Джейн Остін

 

245 років від дня народження Джейн Остін

Джейн Остін (англ. Jane Austen, 16 грудня 1775 - 18 липень 1817) - англійська письменниця, предтеча реалізму в англійській літературі, сатирик, писала так звані романи моралі. Її книги є визнаними шедеврами і підкорюють нехитрою щирістю і простотою сюжету на тлі глибокого психологічного проникнення в душі героїв і іронічного, м'якого, істинно «англійського» гумору. Джейн Остін досі по праву вважають «Першої леді» англійської літератури. 

Народилася в містечку Стівентон 16 грудня 1775 року. Дівчина мала шестеро братів і сестру, яка була її найкращою подругою. Освіту майбутня письменниця отримала вдома. Джордж Остін, її батько, був добре освіченим чоловіком і тому сам давав своїй доньці знання.


Будинок - музей Джейн Остін

Попри велику смертність дітей в ті роки, усі діти в родині лишились живі. Старший брат Джеймс став прибічником літератури, писав прозу, вірші, але все-таки пішов стопами батька і став священником. Ще один брат, Джордж, був психічно неповноцінним, тому про нього в родині воліли нічого не говорити. За все своє життя він так і не зумів нічого сказати, тому саме для нього Остін освоїла азбуку німих. Наступного брата, Едварда, взяли в опіку багаті бездітні родичі Остенів, Найти, що відкрило широкі можливості перед ним.

Найулюбленішим братом Остін був Генрі. Саме у нього найромантичніша і найяскравіша доля. За свій життєвий шлях він мав величезну кількість професій: був банкіром, спочатку успішним, але потім потерпів фіаско, служив в армії. Взяв шлюб з вдовою французького дворянина, який свої дні закінчив на гільйотині, Елізою де Фейд. Доволі сильно Еліза вплинула на дівчину. Тому їй вона зобов'язана чудовими знаннями французьких авторів: Монтеня, Лабрюєра, Ларошфуко і французької мови

Інші два брати, Чарльз і Френсіс, були моряками, які в потім стали адміралами.

Але особливі стосунки в Остін були з сестрою Кассандрою. Вона ділилася з нею усіма своїми планами і розповідала свої таємниці. Кассандра, як і сестра, заміжньою так і не стала. Її майбутній чоловік Томас, помер у Вест-Індії від жовтої гарячки, він поїхав в надії підзаробити грошей на майбутнє весілля і захворів. Коли Томаса не стало, Кассандрі було лише двадцять чотири роки.

Сім'я Джейн Остін
У 1802 році родина переїхала в місто Бат, а в 1809 році в містечко Чаутон. Саме там, дівчина і почала публікувати свої твори. Заміж вона так і не вийшла, але пропозицію мала, принаймні один раз.

Особисте життя англійської романістки наповнене таємницями і загадками. Наприклад, біографи і по сей день не знають справжню зовнішність Леді. Одні джерела стверджують, що вона була чарівною панянкою, інші описують її як пухку простачку, яку брати дражнили в дитинстві, смикаючи за щоки. Про характер дівчини теж ходять розхожі думки: то вона постає манірною і норовливої ​​дівчиною, то, навпаки, чуйною і чарівною жінкою з м'яким голосом і добрим характером. 

Про зовнішність Джейн можна судити по портрету, який виконала Кассандра в 1810 році.

Романістка подарувала світові витончені історії кохання, проте сама так і не знайшла щастя. Її життя перевернулося в 1796 році. Томас Ланглуа Лефрой, освічена молода людина, виходець з гугенотів, приїхав погостювати до своїх родичів, які за іронією долі жили неподалік від Остинів. Томас полонив серце письменниці, але пристрасть вилилася в нетривалий роман, який як швидко почався, так швидко і згас. За сімейним переказом, відносини молодих людей зайшли в глухий кут через невдоволення тітоньки Лефроем. Пізніше сучасники говорили, що ці події знайшли відгомін в «Доводи розуму», однак Томас казав, що любив Джейн «дитячою любов'ю» - відносини для нього нічого не значили.

Увесь свій життєвий шлях Остін писала твори, але публікуватися почала, коли їй було 35 років.

Остін писала про те, чому вона ставала свідком день у день, - про провінційне дворянське життя.

 Її літературні доробки — результат тривалої і наполегливої праці. Деякі з них були надруковані посмертно. 

Джейн Остін страждала хворобою Аддісона (недостатність кори надниркових залоз). Судячи з клінічним описом, ця недуга може протікати кілька років без симптомів і залишатися непоміченим, проте прогресує через стресових ситуацій чи інших захворювань.

Письменниця пішла з життя влітку 1817 року на 42-му році життя. Вона прибула в Вінчестер на лікування, але дівчині так і не вдалося впоратися з хворобою. Джейн не встигла завершити твори «Сендітон», «Уотсони» і «Леді Сьюзан». Роман «Нортенгерское абатство» був опублікований посмертно.


Остін не мала великої популярності за життя. Шанування до Остін відродилося наприкінці дев'ятнадцятого століття, і кількість літературних публікацій збільшилась, які були присвячені аналізу її творчості, та продовжує рости й досі.

Твори Остін екранізовані, часто за мотивами її романів кінофільми діставали престижні нагороди.


Її твір “Чуття і чуттєвість” — історії кохання двох сестер Дешвуд: розсудливої Елінор, що завжди зважає на здоровий глузд і норми пристойності, та імпульсивної Маріанни, котра не соромиться палкості своїх почуттів і йде за покликом серця. Такі різні характери і такі ж неоднакові реакції на виклики, які кидає їм доля, але в душі кожної з них не згасає надія на краще майбутнє.

«Гордість і упередження» - це історія найбільш духовно реалізованої героїні, невгамовної  Елізабет Беннет. Історія починається з того, як її мати, місіс Беннет, намагається видати заміж одну із своїх дочок за Чарльза Бінглі, гарного та заможнього парубка, який викупив сусідній маєток. Але Елізабет зустрічається з найближчим другом Бінглі, містером Дарсі. Він надзвичайно багатий чоловік, але має гордовитий та надзвичайно пихатий характер, який зачіпає її до нових висот антагонізму. Містер Дарсі закликає Бінглі відмовитися від одруження з сестрою Елізабет, що породжує непорозуміння між ним та сім’єю Беннет. Але невдовзі сам містер Дарсі виправляє свою помилку. «Гордість і упередження»  - це повчальна історія про шкоду поспішного судження і,можливо, одна з найприємніших любовних історій будь-коли написаних.


У маєтку "Менсфілд-парк", куди беруть на виховання Фанні Прайс, панує загальна незгода і нерозуміння. Користь і егоїзм рухає тут вчинками людей. Однак завдяки доброті, безкорисливості і стійкості Фанні вдається подолати всі обставини, страждання допомагають їй знайти саму себе і знайти своє щастя.

Ця історія досить нетипова, героїня не бідна, у неї все є : хороший будинок, люблячий батько,  немає тільки чоловіка. Але вона і не поспішає заміж, вважаючи за краще влаштовувати долі своїх подруг і знайомих. При цьому, займаючись чужим особистим життям, Емма мало не прогледіла власне щастя…



Кетрін обожнює читати "готичні романи", і все її життя, як їй здається, сповнене похмурих таємниць і загадок. І тому старовинний особняк перетворюється в її очах в зловісне гніздо злочину, чарівний молодий аристократ - в демонічного, загадкового лиходія. Лише завдяки любові Кетрін знаходить новий погляд на реальність, їй відкриваються невідомі колись сторони життя.
Всі романи Джейн Остін чекають на Вас в нашій бібліотеці!



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина