Скажи насиллю - ні! ( до тижня права)

 

#16 днів проти гендерно зумовленого насильства

Скажи насиллю – ні!

(До тижня права)

Щоб жити безпечно і вільно, скажи насиллю «Стоп!»

Домашнє насильство - це не лише українська біда, а й проблема світового масштабу. В Україні жінки, діти та люди похилого віку страждають від нього набагато частіше, ніж можна собі уявити.

 На думку експертів, загальна кількість злочинів і адміністративних правопорушень, пов’язаних з насиллям у сім’ї, є більшою, ніж усіх інших злочинів взагалі. Воно буває: фізичне, психологічне, сексуальне і економічне.


Правовий захист від насилля базується на Конституції України, Конвенції ООН про права людини, Конвенції ООН про права дитини, Законі України про охорону дитинства, Сімейному кодексі України та Законі України про попередження насильства в сім’ї.

  Першим кроком до подолання проблеми має стати її усвідомлення. Кожен, хто потерпає від знущань, має сказати "Ні!" насильству у власній родині. Не дозволяйте нікому принижувати та 

ображати вас! Ви маєте право на безпечне життя без страждань та страху!


Довідково: з 07 січня 2018 року набрав чинності новий Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який запровадив нові механізми захисту дітей та жінок від домашнього насильства.

Ця тема часто замовчується, бо незручна і непопулярна. Але, хотілося б порекомендувати до прочитання роман сучасної української письменниці, що безпосередньо торкається саме теми насильства в сім’ї. Роман Світлани Талан «Раздели мою печаль». У ньому порушується болісна і, на жаль, актуальна для багатьох жінок проблема насилля в сім’ї. Автор згадує, що книга ця писалася як ніколи важко. Адже частково історія головної героїні — це власні спогади письменниці. У ранньомі шлюбі, письменниця дізналася, що таке насильство в сім’ї, як важко розірвати цей ланцюг і як страшно і важко залишитися в чужому місті з маленькою хворою дитиною на руках, без коштів, без роботи та підтримки. Тому, згадує Світлана, писалося з болем, хоча й минуло багато років: «Напевно, цей біль на все життя і, звичайно ж, кілька епізодів з особистого життя присутні у цьому романі. Навіть не знаю, чи вистачить у мене мужності колись розповісти всю історію» (з інтерв’ю). Читаючи книгу, що торкається такої болючої, важкої теми, сподіваємось що хоча б кільком жінкам цей роман додасть сил і рішучості вирватися з полону домашнього насилля і почати нове життя. Можливо цьому допоможе саме КНИГА.


 Що робити у разі домашнього насильства?

Одразу викликати поліцію - 102. Звернутися за безкоштовною правовою допомогою: 0800-213-103 (Єдиний контакт-центр безоплатної правової допомоги – цілодобово та безкоштовно у межах України)

ВАЖЛИВО! Не мовчи! Повідом про будь-які випадки насильства! Ти маєш право на безпеку і захист!

 Держава гарантує захист від кривдника.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день журавля

4 найпопулярніші квітки осені

Кульбаба, або Диво-рослина